Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël, het op één na duurste land om een huis te kopen

Door Yoel Schukkmann - 

24 november 2020

eilat-72226_1280

Eilat

Volgens een studie door de Australische prijsvergelijkingswebsite CompareTheMarket zijn Israëlische woningen de op één na duurste ter wereld. De studie vermeldt dat het gemiddelde Israëlische huishouden het equivalent van 26,6 procent van zijn jaarlijks besteedbaar inkomen besteedt aan elke vierkante meter woonoppervlak. De studie merkt op dat het enige land met minder betaalbare woningen Zuid-Korea is. Zwitserland staat op de derde plaats in de studie, gevolgd door Luxemburg, Japan, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië.

Spookwoningen

Eén van de redenen voor de hoge woningkosten heeft waarschijnlijk te maken met hoe speciaal het land Israël, en met name de stad Jeruzalem, is voor veel mensen. Een ander voorbeeld hiervan is dat ongeveer 5% van de Israëlische woningen in handen is van niet-Israëlische Joden (die in het buitenland wonen) en afwezige verhuurders. In 2017 waren er 163.000 leegstaande appartementen in Israël, waarvan er ongeveer 73.000 voor een lange tijd leeg stonden en 'spookappartementen' werden genoemd; van deze appartementen zouden er 15.100 in Jeruzalem geweest zijn.

Weg uit Jeruzalem

Jeruzalem heeft in de loop der jaren behoorlijk wat uitdagingen gekend. De duizenden jaren oude stad heeft als een slagveld gediend voor vrijwel elke grootmacht in de oudheid. Daarna waren er de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog, de Zesdaagse Oorlog en de Tweede Intifada. En nu er zijn minder gewelddadige (maar niet minder dringende) obstakels voor een goed, welvarend en vredig leven in de Heilige stad. Al sinds een aantal jaren is er hier namelijk een duidelijk migratiepatroon met veel -meestal jonge- Jeruzalemieten die naar andere steden verhuizen. Ongelovige of traditionele Joodse Jeruzalemieten verhuizen veelal naar Tel Aviv in verband met de betere werkgelegenheid en vooral om de grotere beschikbaarheid van meer betaalbare woningen, terwijl ultraorthodoxe jonge families -en vrijwel bijna alle pasgetrouwde stellen- hun toekomst zoeken in goedkope religieuze steden als Kiryat Gat, Beitar Illit, Beet Sjemesj, Modi’in Illit, of andere kleine bloeiende steden (vaak zelfs over de groene lijn).

Lees het dagboek

van de opperrabbijn

Een stukje Israël kopen

Jeruzalem is stad waar altijd gebouwd wordt. Waar je ook kijkt zul je nieuwe gebouwen en bouwprojecten zien. Maar grote delen hiervan zullen niet worden gekocht door Jeruzalemieten. Veel van deze appartementen gaan naar mensen uit het buitenland die hier meestal maar één, hooguit twee, keer per jaar komen. Veel appartementen, en soms zelfs hele gebouwen, staan het grootste gedeelte van het jaar leeg en zijn in de avonden alleen maar verlicht rond de vakantie en/of feestdagen. Onder de meeste Jeruzalemieten bestaat er hierover dan ook een verontwaardiging. Zij zijn namelijk van mening dat aannemers zich specifiek richten op mensen uit het buitenland die niet in Israël wonen en meer kunnen betalen voor hun ‘vakantie woningen’. Vaak zijn deze aankopen natuurlijk emotioneel geladen: men wilt graag een stukje van Israël “hebben” terwijl voor veel andere niet-Israëlische Joden het hebben van een appartement in Israël ook een soort van ‘toevluchtsoord’ is in geval ze zich niet meer veilig voelen buiten Israël. Maar wat de reden ook mag zijn, het feit blijft dat door de grote interesse van buitenlandse kopers en huurders de woningprijzen in Jeruzalem enorm zijn gestegen, en blijven stijgen, zodat veel Jeruzalemieten het niet meer kunnen veroorloven om in Jeruzalem te blijven wonen.

Men wilt graag een stukje van Israël “hebben” terwijl voor veel andere niet-Israëlische Joden het hebben van een appartement in Israël ook een soort van ‘toevluchtsoord’ is.

Een oplossing?

Net zoals de zo vele meer ervaren professionals voor mij, heb ik ook geen oplossing die iedereen tevreden zal stellen (en zelfs al zou ik die wel hebben, dan ben ik niet in een positie dat ik er iets aan kan doen). Maar voorlopig ben ik van mening dat de enige oplossing is te vinden in de woorden die wij elke dag zeggen in onze gebeden: “herbouw de heilige stad Jeruzalem spoedig in onze dagen. Gezegend bent U, G-d, die Jeruzalem met genade bouwt. Amen.” Wat deze ‘oplossing’ precies kan zijn mag de lezer zelf over nadenken.

Israëlnieuws

via WhatsApp

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom in zijn tienerjaren naar Israël om in een jesjiewa te leren....

Doneren
Abonneren
Agenda