Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 17 juli • Netanyahu onder druk door situatie in het noorden en gebrek aan onderzoek naar '7 oktober'

Door Yochanan Visser - 

17 juli 2024

F240717YS253

De Israëlische premier Netanyahu verweert zich tijdens een debat in het parlement, op woensdag 17 juli. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Premier Benjamin Netanyahu van Israël kwam opnieuw onder vuur te liggen vanwege zijn handelswijze voor en tijdens de oorlog, die nu meer dan negen maanden oud is.

Netanyahu hield op dinsdag een bijeenkomst met de families van gesneuvelde of vermoorde vrouwelijke IDF-soldaten waarin hij hevige kritiek kreeg te verduren. De bijtende kritiek begon direct aan het begin van de ontmoeting toen de premier de aanwezigen “goedemorgen” wenste. “Het is geen goedemorgen voor ons,” reageerde een van de familieleden van een vermoorde soldaat. Toen Netanyahu vervolgens reageerde door te zeggen dat “wij van dezelfde familie zijn,” zei dezelfde man: “Het is jammer, maar het voelt zo niet.”

Op zeven oktober jl. werden 15 vrouwelijke soldaten, die observatietaken uitvoerden, vermoord door Hamas-terroristen en zes anderen werden ontvoerd naar Gaza. Later bleek dat deze soldaten ongewapend waren en dat zij herhaaldelijk hadden gewaarschuwd voor een op handen zijnde invasie vanuit Gaza. Een vader van een van de vermoorde vrouwelijke soldaten vertelde dat zijn dochter na slechts een week in haar nieuwe taak als observatiesoldaat thuis kwam en tegen haar moeder zei: “Mam, er komt een invasie.” De vader van de soldaat vertelde vervolgens dat hij bijna dagelijks telefoontjes kreeg van zijn dochter waarin zij hetzelfde zei.

Netanyahu toonde zich geschokt en zei dat hij niet had geweten over deze waarschuwingen en verweet de IDF-commandanten. “Al deze informatie is verbazingwekkend voor mij. Die informatie zou een bepaalde plaats (hogerop) hebben moeten bereiken en dat gebeurde niet,” zei de premier. De aanwezigen waren niet bepaald overtuigd door de reacties van Netanyahu en eisten een onafhankelijk onderzoek door een staatscommissie zoals dat ook plaatsvond na de Jom Kippoer Oorlog in 1973 en na de Tweede Libanonoorlog in 2006. Tot nu toe heeft de premier geweigerd om zo’n onderzoek te houden omdat de oorlog nog steeds gaande is. Zijn critici zeggen echter dat de weigering van Netanyahu te maken heeft met eigenbelang omdat conclusies van zo’n onderzoek vrijwel zeker negatief voor de premier zullen zijn. Netanyahu heeft tot nu toe geen verantwoordelijkheid genomen voor het 7/10 debacle in tegenstelling tot andere direct betrokkenen bij de besluitvorming inzake veiligheidskwesties en IDF-operaties.

De aanwezigen waren niet onder de indruk van Netanyahu’s argumenten over een diepgaand onderzoek en herinnerden hem aan het feit dat hij de eindverantwoordelijkheid draagt voor de veiligheidssituatie in Israël. “Jij bent de leider en jij bent verantwoordelijk. Jij bent de commandant van het leger en van de minister van Defensie. De eindverantwoordelijkheid ligt bij jou, neem de verantwoordelijkheid nu,” brieste een van de aanwezige familieleden van de vermoorde soldaten.

Human Rights Watch rapport over 7/10

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) publiceerde vandaag een rapport over 7/10 dat zich richtte op de misdaden van Hamas die dag. Dat was op zich opmerkelijk omdat HRW vrijwel altijd rapporten publiceert over vermeende Israëlische mensenrechtenschendingen. Zo heeft de organisatie al verschillende rapporten gepubliceerd over vermeende mensenrechtenschendingen en schendingen van het oorlogsrecht door de IDF na zeven oktober jl.

In het nieuwe rapport getiteld “I can’t erase all the blood from my mind. Palestinian Armed Groups’ October 7 assault on Israel,” richt HRW zich op “tientallen serieuze schendingen van de internationale humanitaire wetten door Palestijnse gewapende groepen op bijna alle civiele aanvalsplaatsen.” Deze schendingen omvatten volgens HRW “oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, moord, ontvoeringen en gijzeling en andere grove misdaden.” Volgens HRW-onderzoekers namen ten minste vier “Palestijnse gewapende groepen” deel aan de aanval op Israël. HRW vindt ook dat regeringen die invloed hebben op Hamas druk moeten uitoefenen op de terreurgroep om onmiddellijk de gijzelaars vrij te laten. Die gijzelingen zijn een “voortdurende oorlogsmisdaad,” aldus HRW, en degenen die daar verantwoordelijk voor zijn moeten voor het gerecht worden gedaagd, schreef de mensenrechtenorganisatie in zijn laatste rapport.

Oorlogsnieuws

De situatie aan het noordelijke front in Israël blijft zeer gespannen en er lijkt voorlopig geen eind in zicht voor de Hezbollah-aanvallen met raketten en onbemande kamikaze-vliegtuigen. Het patroon is vrijwel iedere dag hetzelfde. In de middag of tijdens de avond begint Hezbollah met zijn beschietingen op het noordelijke deel van Israël en het Israëlische leger slaat terug met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. Dit was ook het geval op dinsdagavond toen Hezbollah rond 19.00 uur de eerste raketten lanceerde op Kiryat Shmoneh, de grotendeels ontruimde stad in het uiterste noorden van Israël, en andere dorpen en kibboetsen in het noordoosten van Israël. Daarna volgden er raketaanvallen op de badplaats Nahariya en andere dorpen in het noordelijke kustgebied. Rond elf uur in de avond op dinsdag werd er een barrage van ongeveer 30 raketten afgevuurd op de berg Meron en de stad Tzefat in het noorden van Galilea. Het antiraketschild Iron Dome haalde alle raketten uit de lucht zoals u hier kunt zien:

Ook boven het Meer van Galilea vonden onderscheppingen plaats, zo meldden inwoners van dorpen en kibboetsen in de omgeving van het noordelijke deel van het meer.

Er komt door deze dagelijkse raket- en droneaanvallen steeds meer kritiek op de regering van de geëvacueerde bewoners van de grensstreek met Libanon. Israël moet meer doen tegen de Hezbollah-aanvallen en Libanon een zware prijs laten betalen voor de agressie van de Iraanse vazal, zeggen de geëvacueerde burgers. Een inwoner van de stad Kiryat Shmoneh vertelde The Jerusalem Post dat de inwoners die in de stad gebleven zijn zich verlaten voelen door de regering en dat zij als kanonvoer worden gebruikt. “De tijd is gekomen om de verhoudingen te wijzigen,” zegt Rita Ben Yair, die actie voert namens de geëvacueerde burgers.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah volgt deze ontwikkelingen in Israël nauwgezet en besloot om nieuwe bedreigingen te uiten die deels waren gebaseerd op de aanname dat Israël langzaam maar zeker gesloopt kan worden. Nasrallah dreigde met uitbreiding van de raketaanvallen en met een invasie van noord-Israël op een moment dat de IDF overweldigd zal worden door het enorme aantal raketten dat Hezbollah tot zijn beschikking heeft. De Hezbollah-leider gaf ook aan dat hij acties coördineert met de Ansar Allah of Houthi-militie in Jemen. Nasrallah wees op het feit dat de haven van Eilat lamgelegd is door de aanvallen van Ansar Allah op het scheepvaartverkeer in de Rode Zee. Uit zijn toespraak werd duidelijk dat de Iraanse as via de uitputtingsoorlog de economie en samenleving in Israël wil ontwrichten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda