Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israel-update 17 oktober • Opnieuw buitenlandse druk op Israël tijdens Soekot feest

Door Yochanan Visser - 

17 oktober 2024

F241016MG84_pr (1)

Een Israëlische soldaat bereidt zich voor op de Joodse feestdag Soekot. | Foto: Michael Giladi, Flash90

Het is de eerste dag van het Soekot feest waarop de veertig jaar durende tocht van het volk van Israël door de woestijn wordt herdacht. Overal in Israël, en nu ook tijdens de oorlog, werden loofhutten gebouwd die een doorzichtig natuurlijk dak moeten hebben. Dat wil zeggen dat er palmtakken of biezen matten moeten worden gebruikt voor het dak oftewel: ‘schach' in het Hebreeuws.

Het idee achter de loofhut is dat mensen uit hun comfortabele huizen komen en dan de primitiviteit en gebrek aan comfort beleven die de oude Israëlieten veertig jaar meemaakten bij hun ellenlange tocht door de woestijn.

Dit jaar in het bijzonder lijkt het niet nodig om de moderne Israëli’s te herinneren aan het gebrek aan comfort en de ellende die het volk in de tijd van Mozes meemaakte. De oorlog heeft tienduizenden Israëli’s uit hun huizen verdreven en de dagelijkse raketbeschietingen hebben het gevoel van comfort geheel vernietigd in Israël.

Toch werden er weer honderdduizenden loofhutten gebouwd en dit jaar voor het eerst ook in Gaza. Op de foto kunt u een loofhut of soeka zien die IDF militairen hadden opgetrokken te midden van tanks in de stad Jabalya in het noorden van Gaza.

bf  ec 0 eecbd

Loofhut (Soeka) in Jabliya in de Gazastrook. | Foto: Eli Afriat via X.

Rakettenregen tijdens Soekot

Zelfs op het Amerikaanse vliegdekschip USS Abraham Lincoln werd een soeka gebouwd en ook in de reeds veroverde dorpen in het zuiden van Libanon. Israël’s omringende vijanden hadden blijkbaar ook weet van het begin van Soekot want op woensdagavond zorgden ze voor het - inmiddels traditionele - vuurwerk.

Hezbollah lanceerde kort voor- en direct na het begin van Soekot een aantal barrages van raketten en onbemande kamikaze vliegtuigen (UAV’s) af op het noorden van Israël. Hamas had voor de inwoners van Sederot vlak bij de grens met Gaza ook een verrassing in petto. Na het ingaan van het Soekot feest werden er voor het eerst in lange tijd raketten op de stad afgevuurd. Sederot is de stad die het langs en meest te lijden had onder rakettenterreur uit Gaza.

Verrassingsaanval op de Houthi's

Het Amerikaanse leger in het Midden-Oosten had een verrassing voor de Houthi's of te wel Ansar Allah militie in Jemen. B-2 stealth bommenwerpers bombardeerden wapenopslagplaatsen en commando centra die de militie diep onder de grond had gebouwd in de stad Saada, in het noorden van Jemen. De Britse luchtmacht was volgens CNN ook betrokken bij de aanval maar het is niet duidelijk op welke wijze. De Britse luchtmacht bezit namelijk geen B-2 bommenwerpers.

Waarnemers in de regio denken dat de aanval in de eerste plaats bedoeld was als teken voor Iran. De bommenwerper kan de grootste bunker-penetrerende bommen vervoeren die de Amerikaanse luchtmacht in zijn bezit heeft.

Eerder werden deze bunker-penetrerende bommen in Afghanistan gebruikt tegen de Taliban. Israël zal de hulp nodig hebben van deze B-2 bommenwerpers wanneer het de nucleaire faciliteiten van Iran wil verwoesten. Een aantal nucleaire-faciliteiten zitten tot 80 meter onder de grond (zoals Fordow, een Iraanse ondergrondse nucleaire faciliteit).

De IAF beschikt over bunker-penetrerende bommen, zoals we zagen bij de liquidatie van Hezbollah leider Hassan Nasrallah. Nasrallah’s bunker zat twee of drie verdiepingen onder een gebouw.

Voor de vernietiging van Fordow heeft de IAF de Amerikaanse GBU-57/A/B Ordnance Penetrator nodig (zie foto). Deze bom heeft een springlading van maar liefst 14.000 kilo, is meer dan zes meter lang en weegt 12 ton. Slechts de B-2 en andere Amerikaanse bommenwerpers kunnen de GBU-57 vervoeren.

Untitled design 0

De Amerikaanse GBU-57/A/B Ordnance Penetrator. | Foto: Official United States Air Force Website

Internationale betrokkenheid bij aanval op Iran

De Amerikaanse aanval op Ansar Allah wapendepots roept ook vragen op over een eventuele Amerikaanse betrokkenheid bij de opkomende Israëlische aanval op Iran. Vooralsnog wordt uitgesloten dat de Amerikaanse luchtmacht zal meedoen aan die aanval maar wanneer het uitmond in een grotere regionale oorlog, kan gedacht worden aan Amerikaans Israëlische actie tegen het nucleaire wapenprogramma van Iran.

Dit zal ook afhangen van de  uitkomst van de presidentsverkiezingen in de VS op 5 november a.s. De Republikeinse kandidaat Donald Trump heeft al gezegd dat hij vindt dat Iran aangepakt moet worden en zeker waar het om het nucleaire wapenprogramma van de Islamtische Republiek gaat.

Van de andere Westerse grootmachten zoals Duitsland, Engeland en Frankrijk in het bijzonder heeft Israël niets te verwachten wanneer het om het aanpakken van Iran gaat. Vooral de Franse president Emmanuel Macron heeft zich ontpopt als een verrader in Israëlische ogen.

Macron kondigde recentelijk een wapenembargo af tegen Israël en weerde deze week Israëlische bedrijven van een wapenshow in Frankrijk. Premier Benjamin Netanyahu en ook defensie minister Yoav Galant maken geen geheim van hun afkeer over het gedrag van Macron en zeiden dat Israël deze oorlog zal, winnen met of zonder Frankrijk.

De problemen met humanitaire hulp aan Gaza

De nieuwe rel over een Amerikaanse ultimatum aan Israël over de humanitaire hulp aan Gaza en een dreigend wapenembargo blijkt gebaseerd te zijn op een reële vermindering van de humanitaire hulp aan Gaza. Dit gebeurde nadat Israël doorkreeg dat Hamas de distributie van de hulp controleerde en het grootste deel daarvan in beslag nam en vervolgens tegen woekerprijzen verkocht op de markten in Gaza.

COGAT het civiele bestuursorgaan van de IDF gaf informatie over deze praktijken aan de regering en probeerde een alternatief hulp systeem te introduceren door te werken met commerciële bedrijven die humanitaire hulp direct leverden aan bedrijven in Gaza. Hamas saboteerde ook deze regeling en bedreigde de bedrijven en hief enorme belastingen op iedere privé import.

Onder een eerdere wet, die aan het begin van dit jaar van kracht werd, werd Israël gesommeerd om op straffe van sancties de humanitaire hulp aan Gaza te verbeteren.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda