Israëlupdate 10 mei • Hoogspanning in het Midden-Oosten
Door Yochanan Visser -
10 mei 2024
De beslissing van de Amerikaanse regering onder president Joe Biden om bepaalde leveranties van munitie aan Israël stop te zetten vanwege de IDF-operatie in Rafah, het laatste Hamas-bolwerk in Gaza, blijft de gemoederen bezighouden.
De IDF maakte donderdagavond bekend dat het voldoende wapens en munitie heeft "voor de geplande missies, inclusief de missie in Rafah. We hebben wat nodig is", zei IDF-woordvoerder Daniel Hagari. Premier Benjamin Netanyahu publiceerde een videoboodschap waarin hij indirect reageerde op de Amerikaanse beslissing. De premier herhaalde wat hij zei tijdens de Holocaustherdenking deze week en refereerde aan de situatie tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948, toen er ook een wapenembargo tegen Israël was. "Israël weet alleen te staan indien nodig", zei de premier, terwijl hij eraan toevoegde dat Israël desnoods met zijn vingernagels zou vechten. "Met deze kracht van onze geest en met de hulp van G'd zullen wij samen winnen", zei de premier tegen het volk van Israël.
De woede in Israël over Bidens munitie-embargo nam verder toe nadat bekend werd dat generaal David W. Allvin, de stafchef van de Amerikaanse luchtmacht, beweerde dat de Amerikaanse luchtmacht niet de middelen had om Israël opnieuw te verdedigen tegen een Iraanse aanval. Allvin zei dit tijdens een hoorzitting van het Congres in Washington. "Onze capaciteiten zijn niet toereikend genoeg om met een aanval van deze omvang (zoals die werd uitgevoerd in de nacht van 14 op 15 april) om te gaan", zei Allvin.
Er was verder verontwaardiging over opmerkingen van de woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby. Hij beweerde dat, in tegenstelling tot wat iedereen in Israël zegt, de IDF-operatie in Rafah de positie van Hamas zal versterken. Kirby vertelde verslaggevers dat een Israëlische aanval op Rafah niet tot een "blijvende nederlaag" van Hamas zou leiden. In de Verenigde Staten groeide ook de kritiek op Biden en leidde zelfs tot een initiatief in het Huis van Afgevaardigden om een afzettingsprocedure tegen President Biden te starten. Het initiatief wordt geleid door senator Tom Cotton, een expert op het gebied van Iran, en heeft de steun van andere Republikeinse senatoren.
Er wordt in de VS gewezen op het feit dat Biden een dag voordat hij aan CNN vertelde dat er een stop zou komen op munitieleveringen aan Israël in het geval van een inval in de stad Rafah, een order tekende om door te gaan met de levering van wapens en munitie aan Qatar en Libanon, dat feitelijk in oorlog is met Israël. Deze leveringen zijn in feite illegaal omdat het Congres ze heeft verboden, maar Biden heeft de mogelijkheid om een vrijstellingsorder te tekenen. De wapens die de VS aan Libanon leveren zijn bestemd voor het leger daar, maar Hezbollah controleert.
In ander nieuws over de Rafah-operatie werd vandaag bekend dat de IDF tot nu toe slechts een gedeelte van de zogenaamde Philadelphi-corridor heeft bezet. Deze corridor loopt langs de hele grens met Egypte in het zuiden van Gaza en de IDF bezet nu het gedeelte van de Israëlische grens tot en met de Rafah-grensovergang. Dit laat zien dat de operatie tot nu toe voornamelijk is gericht op het afsluiten van Gaza van de buitenwereld. Dit is voor Hamas een klap omdat er via de grens met Egypte enorme hoeveelheden wapens en andere militaire benodigdheden Gaza binnen werden gesmokkeld. De IDF-operatie in Rafah concentreert zich op het gebied ten westen van de stad en niet op het centrum. De modus operandi is verder verschillend van de andere IDF-operaties in steden in Gaza, toen er op grote schaal werd gebombardeerd voorafgaand aan de grondoperatie.
Op dit moment zijn IDF-tanks bezig een weg te veroveren die Rafah in twee delen splitst. Dit gebeurde nadat eerder vandaag uren durende vuurgevechten werden gerapporteerd in het oosten van Rafah. Hamas vuurde verder weer raketten af vanuit Rafah op de grensovergang Kerem Shalom. De terminal daar werd donderdag weer geopend nadat eerder deze week vier IDF-soldaten werden gedood door raketvuur.
Ander oorlogsnieuws
De Libanese krant al-Akhbar, die gelieerd is aan Hezbollah, bevestigde vrijdagochtend dat Iran Hezbollah de opdracht heeft gegeven om de oorlog met Israël te escaleren, zelfs als dit zou betekenen dat er een totale oorlog in Libanon zou ontstaan. Deze bevestiging kwam na een bezoek van de commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde, Ishmail Qaani, aan Beiroet eerder deze week.
Donderdagmiddag bestookte Hezbollah op grote schaal het noorden van Israël met raketten en onbemande kamikaze-vliegtuigen. In het luchtruim boven de stad Tzefat, 20 kilometer verwijderd van Kinneret of het Meer van Galilea, haalde een Patriot-batterij een raket uit de lucht voordat die de stad kon bereiken. Op dit moment is er opnieuw sprake van een aantal aanvallen op het noorden van Israël na een pauze van bijna 21 uur. Het gaat opnieuw om aanvallen met antitankraketten en kamikazedrones op de grensdorpen in het noorden van Israël.
Het Islamitische Verzet in Irak, een koepelorganisatie van sjiitische milities, publiceerde vandaag een video van de lancering van een ballistische raket. De terreurorganisatie beweerde dat de raket werd afgeschoten op de olieterminal nabij de stad Ashqelon in het zuiden van Israël. Zoals al eerder het geval was, werd de raket niet waargenomen in Israël.
Iran
Iran maakte bekend dat het zijn nucleaire beleid zal veranderen als het bedreigd wordt in zijn bestaan door Israël. Sayyid Kamal Khazzari, een adviseur van Ayatollah Khamenei, de leider van Iran, zei donderdag dat het regime in Teheran "het potentieel heeft om nucleaire wapens te produceren". "In het geval dat het Zionistische regime onze nucleaire faciliteiten aanvalt, zal onze afschrikking veranderen", zei Khazzari. Rafael Grossi, de directeur van het Internationale Atoomagentschap in Wenen, was deze week in Iran om de crisis in het inspectieregime te bespreken. Grossi zei na afloop van zijn bezoek aan Iran dat de samenwerking van de Islamitische Republiek met zijn organisatie "volledig onbevredigend" was en riep het regime in Teheran op om "concrete maatregelen" te nemen om dit te verbeteren. Iran heeft sinds het begin van de oorlog in Israël de verrijking van uranium verhoogd naar zestig procent en heeft nu genoeg hoogverrijkt uranium voor de productie van vijf kernwapens.
Iran probeert momenteel ook om nog een ander Afrikaans land onder zijn invloedssfeer te brengen. Het gaat om Zimbabwe, dat zijn topdiplomaten de laatste tijd regelmatig naar Teheran laat reizen. De vicepresident van Zimbabwe, Constantino Chiwenga, ontmoette eind april President Ibrahim Raisi van Iran en een delegatie van het leger van Zimbabwe bezocht deze week een conferentie over nucleaire wetenschap en technologie in de stad Isfahan. Een andere delegatie uit Zimbabwe bezocht deze week een defensietechnologietentoonstelling in Teheran, waar defensiespecialisten van Iran proberen nieuwe klanten te werven.
In Jemen probeerde de door Iran gesponsorde Ansar Allah (Houthi) militie vrijdagochtend een vrachtschip te kapen voor de kust van de havenstad Aden. Een speedboot met zes bewapende terroristen benaderde het schip en had ladders meegebracht om het vaartuig te enteren. Het bewakingsteam van het schip voorkwam echter de kaping door op de speedboot te schieten. De Ansar Allah-terroristen maakten daarop rechtsomkeert.
EU-commissaris Josep Borrel maakte donderdag bekend dat Spanje en Ierland van plan zijn om een Palestijnse staat te erkennen vóór een stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op vrijdagmiddag. De stemming heeft als doel om volledig lidmaatschap van de VN te verkrijgen voor de Palestijnse Autoriteit. Volgens Borrel overwegen Slovenië en België om het voorbeeld van Spanje en Ierland te volgen. Israël heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat dergelijke stappen een prijs zouden zijn voor het Hamas-terrorisme.
UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen en hun nabestaanden, besloot vandaag om zijn hoofdkwartier in Jeruzalem te sluiten. Dit gebeurde nadat Israëlische activisten brand hadden gesticht in het gebouw op donderdagavond. UNRWA werd door Israël in de ban gedaan nadat was vastgesteld dat medewerkers van de organisatie hadden deelgenomen aan de bloedige pogrom in Zuid-Israël op 7/10.