Malediven verbieden toegang voor Israëliërs vanwege conflict in Gaza
Door JNS -
16 april 2025
De Malediven hebben officieel besloten dat mensen met een Israëlisch paspoort het land niet meer binnen mogen. De regering zegt dat dit besluit is genomen uit solidariteit met de Palestijnen, vanwege de oorlog van Israël tegen Hamas in Gaza. Die oorlog begon op 7 oktober 2023, toen Hamas een aanval uitvoerde in het zuiden van Israël waarbij mensen werden gedood en ontvoerd.
President Mohamed Muizzu ondertekende de wet nadat het parlement er op dinsdag mee had ingestemd. Volgens het presidentieel bureau wil het land met deze maatregel duidelijk maken dat het de “voortdurende wreedheden” van Israël tegen de Palestijnen afkeurt.
De gewijzigde immigratiewet verbiedt de toegang tot het land voor mensen met een Israëlisch paspoort. Mensen met een dubbele nationaliteit mogen het land nog wel in, zolang ze reizen met een ander paspoort dan het Israëlische.
De maatregel volgt op een voorstel van de ministerraad eerder in 2024 en komt na toenemende druk vanuit de bevolking om een duidelijker standpunt in te nemen over het conflict. In 2023 bezochten meer dan 11.000 Israëliërs de Malediven, maar begin 2024 liep dat aantal sterk terug.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels zijn burgers – ook zij met een tweede nationaliteit – afgeraden om naar de Malediven te reizen. Het raadt ook aan om het land te verlaten, omdat er weinig consulaire hulp beschikbaar is.
President Muizzu kondigde daarnaast aan dat hij een speciale vertegenwoordiger zal benoemen om te onderzoeken welke humanitaire hulp nodig is in de Palestijnse gebieden. Ook komt er een nationale inzamelingsactie onder de naam “Malediven in Solidariteit met Palestina”.
De eilandstaat in de Indische Oceaan heeft ongeveer 530.000 inwoners, van wie meer dan 98 procent moslim is. In de jaren negentig werd een eerder toerismeverbod voor Israëliërs opgeheven. In 2010 werd er kort gesproken over diplomatieke betrekkingen met Israël, maar die gesprekken liepen in 2012 vast.
Sinds de invoering van de grondwet in 2008 is het verplicht dat alle burgers (en mensen die burger willen worden) het soennitische islamitische geloof aanhangen.