Nieuwe ontwikkelingen in het conflict tussen Israël en Iran
Door Yochanan Visser -
6 oktober 2020
Vorige week berichtte ik over de toespraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij sprak over de toenemende dreiging voor Israël van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. De Israëlische leider had het over raketdepots die Hezbollah onder civiele gebouwen heeft aangelegd in de Libanese hoofdstad Beiroet. Hoewel Netanyahu ook over de dreiging van Iran sprak, valt hierover veel meer te zeggen.
Toenemende dreiging
Er zijn bijvoorbeeld toenemende contacten tussen Hamas in Gaza en Hezbollah in Libanon. Hamas leden reizen via Egypte naar Libanon en krijgen daar training in geavanceerde oorlogsvoering en het vervaardigen van raketten en ander wapentuig door leden van Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG).
Iran is tegenwoordig de voornaamste financier van Hamas in Gaza. Maar ook de Turkse leider Erdogan geeft financiële steun aan de Palestijnse terreurorganisatie en laat leden van Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen Turks grondgebied gebruiken voor het organiseren van meer terreur tegen Israël.
Shin Beth
De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth heeft verder al eerder gewaarschuwd dat Iran probeert nieuwe Palestijnse terreurcellen op te laten richten in Judea en Samaria via Jordaniërs. Door het vredesakkoord met Israël kunnen zij vrijwel ongehinderd door Israël reizen.
Vorige maand arresteerde de Shin Beth bovendien een Arabische vrouw uit de Oude Stad van Jeruzalem. Zij was door agenten van de Quds Brigade en Hezbollah in Libanon gerekruteerd. Haar taak was het opzetten van terreurnetwerken die aanslagen op doelen in Israël moesten gaan uitvoeren.
Er werden ook andere Palestijns Arabische verdachten gearresteerd en het onderzoek van de Shin Beth bracht opnieuw aan het licht dat Turkije ook betrokken is bij deze nieuwe terreurnetwerken. De gearresteerde Palestijns Arabische vrouw had de afgelopen jaren een periode in Turkije doorgebracht.
Het onderzoek wees ook uit dat Hezbollah via de sociale media jonge Palestijnse Arabieren probeert te rekruteren en hen onderwijst in terreurtechnieken. Al deze activiteiten lopen via de Quds Brigade van de IRG dat een jaarlijks budget van 700 miljoen dollar heeft.
Het onderzoek wees ook uit dat Hezbollah via de sociale media jonge Palestijnse Arabieren probeert te rekruteren en hen onderwijst in terreurtechnieken.
Bedreigingen van Iran
Iran bedreigde vorige week ook Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over het feit dat de twee Arabische Golfstaten een vredesakkoord met Israël hebben gesloten. De twee landen konden binnenkort terreuraanslagen verwachtten wanneer men Israël zou toestaan om hun grondgebied te gebruiken voor activiteiten tegen Iran, waarschuwde de IRG.
Bahrein toonde zich weinig geïmponeerd en liet voor het eerst openlijk weten dat Mossad-directeur Yossi Cohen in het land was voor besprekingen met veiligheidsfunctionarissen van de Golfstaat. Het was de eerste keer dat openlijk werd gesproken over een bezoek van de Mossad directeur aan een Golfstaat. Cohen heeft een aanzienlijke rol gespeeld bij het bereiken van de vredesakkoorden met Bahrein en de VAE.
Ontwikkelingen in Syrië
De meest bedreigende ontwikkeling in de dreiging die Iran voor Israël vormt, komt echter uit Syrië. De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft de afgelopen drie jaar honderden aanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië die te maken hebben met de troepenopbouw en de bewapening daarvan door Iran in Syrië.
De Quds Brigade heeft Sjiitische milities overgebracht uit landen zoals Irak, Afghanistan en Pakistan naar Syrië met het exclusieve doel om een speciale Golan Bevrijding Brigade op te zetten. Hezbollah heeft de leiding over dit project van Iran en Israël probeert uit alle macht om bewapening van deze Brigade te voorkomen.
Tot nu toe is de IAF erg succesvol geweest in het saboteren van het Iranese project in Syrië, omdat de Russen luchtafweerschilden niet lieten gebruiken tegen de Israëlische luchtmacht. De IAF op haar beurt maakte op 10 mei 2018 korte metten met de luchtafweersystemen tijdens een massale aanval op de Iranese militaire infrastructuur in Syrië. Die aanval kwam nadat de Iraniërs Noord-Israël beschoten met raketten.
Iraanse luchtafweersystemen
Op 22 september maakte brigadier-generaal Abu Al-Fazl Shakerji, een woordvoerder voor de Iranese strijdkrachten, bekend dat Iran haar eigen luchtafweersystemen naar Syrië zou overbrengen. In feite begon de levering van deze luchtafweersystemen al in juli. Het was onderdeel van een nieuw akkoord tussen Syrië en Iran over het verbeteren van de Syrische luchtafweer nadat die volslagen incompetent was gebleken in het afslaan van de IAF-aanvallen.
De luchtafweersystemen die Iran naar Syrië overbracht zijn de Khordad-3, Pavar-373 en Khordad-15 en systemen die communicatie kunnen verstoren. Verder werden het Bashir-3 radarsysteem en luchtdoelraketten naar Syrië overgebracht.
Van de luchtafweersystemen die Iran in Syrië afleverde is de Pavar-373 het gevaarlijkst voor de IAF, omdat het systeem is gebaseerd op de Russische S-300 en in staat is om zogenaamde ‘stealth’ gevechtsvliegtuigen neer te halen.
Rusland overweegt nu ook om Iran haar S-400 luchtafweersysteem te verkopen, een geavanceerder systeem dan de S-300. De transfer van dit systeem naar Syrië zou gevolgen kunnen hebben voor de Israëlische strategie tegen Iran in Syrië.
De IAF beschikt over een gemoduleerde versie van de Lockheed F-35, die onzichtbaar is voor de radar en in Israël Adir wordt genoemd. Het is tot nu toe onbekend gebleven of de elektronische componenten die de IAF heeft toegevoegd aan de Adir F-35 te maken hebben met het ontduiken van systemen zoals de Pavar-373.
Wel zeker is dat de laatste strategische zet van Iran in Syrië tegen Israël, IAF acties in het land gevaarlijker zullen maken.