Het is ‘olijvenpluktijd’ in Israël. Overal in de olijfboomgaarden heerst een gezellige drukte. Van de olijven in ons dorp wordt olijfolie gemaakt, de lekkerste die er is. Mijn goede vriend Peter-Paul van Broekhuizen die in het Aleh-dorp werkt in de Negevwoestijn in het verre zuiden heeft het plukken ook ontdekt.
“De olijfboom in mijn tuin hangt vol met prachtige groene vruchtjes, een feest om te zien. Mijn Israëlische buurman vertelde me dat het nu de juiste tijd is om groene olijven te plukken en in te maken. Zijn advies: pluk niet alle olijven want later in het seizoen worden ze nog rijper en zwart. Ook die zijn heerlijk om in te maken.
Dankzij de buurman weet ik nu hoe ik olijven moet inmaken. Vanmorgen ben ik voor het eerst zelf aan de slag gegaan. Na het plukken heb ik in iedere olijf met een mesje een klein sneetje gemaakt. Daarna heb ik ze gewassen. De komende drie dagen laat ik ze in water weken. Elke dag ververs ik het water. Daarna zijn ze klaar om ingemaakt te worden.
Ingemaakte olijven.
Lege, goed schoongemaakte Nescafé-potten zijn ideaal om te gebruiken. Olijven worden ingemaakt in zout water. Het zout vermindert de bittere smaak. Over drie dagen doe ik de olijven in de pot, samen met knoflook, citroenschil, stukjes scherpe peper, rozemarijn of tijm, laurier, peper en zout water. Het is belangrijk om te zorgen dat de pot niet helemaal vol is, want er moet nog een centimeter olijfolie bij voordat je de pot afsluit.
Het was even ingewikkeld te bepalen of ik er voldoende zout in had gedaan. Maar mijn aardige buurman leerde me daar een leuke truc voor. Vul een kom met water en leg een ongekookt ei op de bodem. Los nu net zoveel zout op in het water totdat het ei begint te drijven.
Het is even doorwerken, maar dan heb je ook wat. Uiteindelijk heb ik twaalf potten gevuld. Die moeten minimaal drie maanden gesloten staan. Dan zijn de olijven klaar om te eten. Ik hoop dat het me lukt niet stiekem te proeven, want ik kan niet wachten op het resultaat.”