Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Opnieuw Israëlische vondst om woestijn te laten bloeien

22 augustus 2017

negev-farmer1-1024x681

Een kweker in de Negevwoestijn

Israëlische onderzoekers hebben opnieuw een ontdekking gedaan die verder behulpzaam zal zijn om woestijnen te laten bloeien. De nieuwe ontdekking kan een miljard mensen helpen die leven in gebieden die door woestijnvorming worden bedreigd.

Een team onder leiding van professor Amit Gross van het departement Milieuhydrologie en Microbiologie van de Ben Gurion Universiteit (BGU) in de Negevwoestijn publiceerde onlangs een nieuwe studie waaruit bleek dat het behandelen van zogenaamd grijs water (gezuiverd rioolwater) met behulp van bio-filtratie, irrigatie in dorre, zanderige gronden zoals men die aantreft in woestijnen veel efficiënter maakt.

Hydrofobiciteit

Tot op heden veroorzaakt het gebruik van grijs water een fenomeen genaamd hydrofobiciteit, een situatie waarbij het water op het oppervlak van de bodem blijft staan in plaats van door de grond geabsorbeerd te worden, zoals zoet water doet. Het aardoppervlak wordt dus min of meer ‘waterafstotend’.

“Grijs water geïnduceerde hydrofobiciteit is waarschijnlijk tijdelijk en verdwijnt snel onder invloed van regenwater of zoetwater irrigatie,” verklaarde Gross. Het is echter een veel ernstiger probleem in droge gebieden met onbeduidende regenval in vergelijking met gebieden zoals Nederland waar het hele jaar door regen valt.

Mensen van over de hele wereld komen om te bestuderen hoe Israëlische onderzoekers en boeren groenten, fruit en bomen in de woestijn kweken.

Onderzoekers van de Ben Goerion universiteit hanteerden tijdens hun onderzoek drie grijze watermodellen: ruw, behandeld en hoog behandeld grijs water. Het team van Gross ontdekte dat alleen ruw grijs water hydrofobiciteit veroorzaakte en niet grijs water dat met bio-filtratie werd behandeld.

“Plaatselijk hergebruik van grijs water voor irrigatie wordt beschouwd als een methode met een laag risico en een economische manier om zoetwatergebruik te verminderen en als zodanig neemt het in populariteit toe in zowel ontwikkelingsgebieden als ontwikkelde landen,” vertelde Gross. Gross’ studie bevat duidelijke aanbevelingen om grijswater te behandelen voor hergebruik in irrigatie, met name in drogere gebieden.

Wereldleider

Israël is wereldleider in het recyclen van afvalwater. Vijfentachtig procent van het huishoudelijk afvalwater wordt in de Joodse staat gerecycled en hergebruikt voor de landbouw. Spanje volgt als nummer twee met slechts 19 procent, volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

In het Dan-gebied in het centrum van Israël, bijvoorbeeld, wordt het afvalwater verzameld van de huishoudens van 2,5 miljoen mensen, waarna het voor 99,8 procent gerecycled wordt in tapwater, dat zelfs als drinkwater kan worden gebruikt.

Innovatieve Israëlische watertechnologieën, zoals het gebruik van brakwater in de landbouw, zijn inmiddels in grote delen van de wereld geïntroduceerd. Een van die gebieden is de staat Californië in de Verenigde Staten, die in de afgelopen jaren door een ernstige droogte werd geplaagd. In 2014 tekenden de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en gouverneur Jerry Brown van Californië een memorandum dat meer gezamenlijke projecten op het gebied van waterbesparing en landbouwtechnologie mogelijk maakte en stimuleerde.

Na de ondertekening van het memorandum bouwde IDE Technologies LTD, een Israëlisch bedrijf dat gespecialiseerd is in ontziltingstechnologie, de grootste ontziltingsinstallatie op het westelijk halfrond in de plaats Carlsbad in San Diego County. De enorme ontziltingsfaciliteit voorziet voor zeven procent in de waterbehoefte van San Diego County en produceert dagelijks 50 miljoen liter drinkbaar water.

Een andere israëlische uitvinding die vandaag de dag over de hele wereld wordt gebruikt, is druppelirrigatie, een besproeiingsmethode die door het bedrijf Netafim in Kibboets Hatzerim werd ontwikkeld.

Brakwaterirrigatie

In Israel maken boeren in de Negev-woestijn tegenwoordig gebruik van brak water met behulp van een geavanceerd soort druppelbesproeiing. Het brakke water wordt onder de plant ingespoten zodat het rechtstreeks naar de wortels gaat en niet de bovenste delen raakt anders zou het zout in het water de gevoelige groene bladeren van de planten schaden.

De eerste landbouwprojecten die gebruik maakten van brak water in de Negev-woestijn dateren terug tot 1987. Vandaag produceren de Israëlische boeren in de regio allerlei soorten groenten en fruit die lokaal opgepompt brak water gebruiken. De projecten voor brakwaterbesproeiing in de Negev worden overzien door het Ramat Negev Agrarisch Onderzoek Centrum. Dat onderzoek centrum is een gezamenlijk project van wetenschappers aan de Ben Goerion Universiteit, de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en het Volcani Centrum in Israël.

Mensen van over de hele wereld komen naar het onderzoekscentrum om te bestuderen hoe Israëlische onderzoekers en boeren groenten, fruit en bomen in de woestijn kweken en hoe ze woestijnvorming bestrijden.

Doneren
Abonneren
Agenda