Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Waarom Israëli’s het op drie na gelukkigste volk ter wereld zijn

Door Yochanan Visser - 

22 maart 2023

2022 Website CVI (7)

Afgelopen maandag 20 maart publiceerde de VN organisatie World Happiness Report (WHR) zijn jaarlijkse rapport over het welzijn en geluk van de wereldbevolking.

Nummer 5

Israël stond tot de verrassing en verbazing van velen op de vierde plaats en was daarmee het snelst stijgende land in de top tien. In de index van 1922 stond Israël nog op de negende plaats achter acht andere Europese landen, waaronder Nederland. De Joodse staat is nu Nederland (nummer 5) voorbij in termen van het gelukkig zijn van de bevolking.

De index is gebaseerd op uitgebreide opinieonderzoeken door Gallup en op de inschatting van de ondervraagden over de status van hun leven op zes gebieden. Die gebieden zijn het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking, sociale ondersteuning (niet alleen door de staat), levensverwachting en gezondheid, de vrijheid om persoonlijke keuzes te maken in het leven, vrijgevigheid en de mate van corruptie.

De internationale dag van geluk

De publicatie van het WHR rapport vond plaats op de internationale dag van geluk die jaarlijks bijna onopgemerkt wordt gevierd op 20 maart. De door de VN opgerichte organisatie zegt dat het succes van een staat afhankelijk is van hoe gelukkig de bevolking zich voelt. In dat opzicht is het niet verwonderlijk dat Israël in de top tien van deze index staat omdat het land, na bijna 75 jaar, gerust een ongekend succes kan worden genoemd. Dit ondanks vele problemen, oorlogen, terreur en voortdurende spanningen, tezamen met de dreiging van een nucleaire Holocaust door Iran.

Nooit een saai moment

Iedereen kent in Israël de uitdrukking ‘ein rekka dal’, nooit een saai moment in het Nederlands. Dit gegeven maakt het leven in de Joodse staat niet gemakkelijk en het zou voor de hand liggen dat de bevolking zich vanwege alle problemen niet gelukkig zou voelen. Kijk bijvoorbeeld naar Libanon en Afghanistan, landen die gebukt gaan onder een ongekend zware crisis, en die de bodem van de WHR lijst vormden.

Juist nu er in Israël een atmosfeer heerst waarin de meest sombere voorspellingen worden gedaan over de toekomst van de staat blijkt dat de bevolking zich nog gelukkiger voelt dan in 2022. Hoe komt dat? zult u zich wellicht afvragen.

Achtergronden van de hoge score

Het antwoord daarop is complexer dan u denkt. Ten eerste, zijn er de nimmer aflatende golf van Palestijnse terreur en de steeds weer terugkerende oorlogssituaties die Israël in zijn greep houden. Men zou verwachten dat het psychologische effect daarvan zou zijn dat de bevolking zich gedeprimeerd zou gaan voelen. Dit lijkt echter niet het geval en dat heeft te maken met een soort onverzettelijkheid en optimisme dat kenmerkend is, voor de doorsnee Israëli.

Verder is de huidige opmaak van de Israëlische bevolking van belang. Het aantal religieuze Joden of Joden die zich vast houden aan de Joodse traditie is stijgende in Israël. De religie en de traditie spelen een rol bij het gevoel van geluk en bij de onverzettelijkheid, is bewezen in wetenschappelijke studies. Verder speelt een rol bij deze groep dat  het leven in Israël een duidelijk doel heeft en het leven meer betekenisvol maakt. Men ziet het hogere doel van het leven in Israël dat gestalte wordt gegeven door het feit dat men leeft op de bodem van het Bijbelse Israël.

De demonstranten en de liefde voor Israël

De overwegend seculiere Israëli's die nu al elf weken lang de straat op gaan om te protesteren tegen de huidige regering laten feitelijk met hun acties zien dat zij in niet mindere mate geven om hun land. Men kan het oneens zijn met deze demonstraties maar uit alles blijkt dat deze Israëli's bezorgd zijn om het leven in hun land. Het vlagvertoon tijdens deze demonstraties kan niet simpel worden weggezet als een politieke stunt. Het laat zien dat men van Israël houdt. Het feit dat vele demonstranten in het leger dienden, en nog doen in de rol van reservist, zegt verder iets over de waarde die men hecht aan het verdedigen van Israël na de terugkeer van het Joodse volk uit de bijna tweeduizend jaar durende ballingschap.

Een andere groep Israëli’s is er in geslaagd om, zoals iemand mij ooit vertelde, om “een steen op het hart” te plaatsen. Deze groep concentreert zich op de goede dingen in het leven, zoals reizen en culinair vermaak. Israëli's staan bekend om hun reislust en hun liefde voor restaurantbezoek en familiediners.

Familieleven en betrokkenheid bij de ander

Dat brengt ons bij een andere reden voor de hoge score op de VN WHR index, namelijk het familieleven in Israël. Dit is een zeer belangrijk aspect in het leven zowel bij de Joodse als Arabische Israëli's. Het familieleven draagt bij aan het gelukkige gevoel en de tevredenheid over het leven in Israël.

“Ma Nishma” of “Ma Shlomga” vrij vertaald “hoe gaat het” in het Nederlands, is in Israël geen clichématige vraag. Het is een uitdrukking van echte betrokkenheid en momenteel zeggen velen dat het op persoonlijk niveau goed gaat maar niet op het nationale niveau. Dat de Israëli's in staat zijn om dit onderscheid te maken blijkt uit de nieuwe geluk-index van de Verenigde Naties.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda