Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Wij leven in de tijd van het herstel van Israël

Door ds. Oscar Lohuis - 

3 april 2025

F200521YS61

Jonge Joodse mannen vieren Jeruzalemdag op de muren van de Oude Stad van Jeruzalem. | Foto: Yonatan Sindel/Flash90

De Bijbel staat vol met gloedvolle profetieën over de toekomst van Israël en Jeruzalem. Veel christenen vergeestelijken die teksten en zeggen dat die teksten gaan over het geestelijke heil voor hen die in Jezus geloven. Op die manier wordt Israël gelezen als de kerk, wordt het Beloofde Land de hemel, en wordt de verlossing gereduceerd tot de redding van de ziel. Zo mogen we echter niet omgaan met Gods Woord. Het evangelie heeft meer te maken met Gods heerlijke toekomst voor deze wereld en Zijn schepping dan met het gaan van onze ziel naar de hemel.

Een voorbeeld van een duidelijke profetie over Jeruzalem vinden wij in Jesaja 62. In vers 1 staat geschreven dat “haar gerechtigheid zal opkomen als een lichtglans” en “haar heil als een brandende fakkel”. Jeruzalem zal als een licht in de duisternis worden. In vers 7 staat dat Jeruzalem gesteld zal worden “tot een lof op aarde”. In Jesaja 60 vers 1 staat dat de heerlijkheid van de Heere over Jeruzalem gezien zal worden. Deze stad staat niet alleen centraal in de geschiedenis van deze wereld, het is ook de stad van de toekomst. Jeruzalem zal werkelijk de ‘Stad van de vrede’ worden, zoals haar naam zegt. Dat zal gebeuren als de Messias van Israël Koning zal zijn over heel de aarde. Dan zal Gods Koninkrijk van vrede en gerechtigheid aanbreken. Dat is het goede nieuws.

Het evangelie dat Jezus bracht

Sommigen gaan tegen deze gedachte in door te zeggen dat deze zienswijze alleen maar gebaseerd is op teksten uit het Oude Testament. Maar dat is niet waar. Jezus sprak voortdurend over het Koninkrijk van God. Hij bracht het evangelie van het Koninkrijk en zei dat dat gepredikt zal worden als een getuigenis aan alle volkeren. Dat Koninkrijk is niet de hemel. Het is het Koninkrijk dat vanuit de hemel op aarde zal neerdalen. Ook na Zijn opstanding uit de dood sprak Hij veertig dagen tot Zijn Joodse discipelen over de dingen die het Koninkrijk van God betreffen. Toen de discipelen aan Hem vroegen: “Heere, zult U in deze tijd het Koninkrijk van Israël weer herstellen?”, bevestigde Jezus het idee van het herstel van het Koninkrijk van Israël door daarop te antwoorden dat de Vader de tijd en gelegenheid waarbij dat zal gebeuren heeft bepaald (zie Handelingen 1:6-7). De komst van het Koninkrijk van God heeft dus te maken met het herstel van Israël. Dat Koninkrijk gaat niet komen buiten Israël om.

Een Joods Jeruzalem

Ook Mattheüs 23:39 maakt duidelijk dat het herstel van Israël een voorbereiding is op de komst van het Koninkrijk en de Messias. Jezus zei tot de inwoners van Jeruzalem: “U zult Mij van nu af aan niet zien, totdat u zegt: ‘Gezegend is Hij Die komt in de Naam van de Heere!’” Jezus sprak deze woorden tot Zijn eigen volksgenoten in de stad Jeruzalem. Hij sprak tot de Joodse inwoners van Jeruzalem. Jezus zei dus dat de Joodse inwoners van Jeruzalem bij Zijn wederkomst tegen Hem zullen zeggen: “Gezegend is Hij Die komt in de Naam van de Heere!” Dan zullen zij Hem niet verwerpen zoals bij Zijn eerste komst, maar aanvaarden. Deze profetie van Jezus spreekt dus over een Joods Jeruzalem. Ondanks de verwoesting van Jeruzalem die Jezus in het vers daarvoor aankondigde (“Uw huis wordt als een woestenij voor u achtergelaten”) en die ook heeft plaatsgevonden in 70 na Christus, sprak Jezus dus ook over het herstel van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en Zijn komst daar als Messias in de toekomst.

Laten we daarom zijn als wachters op de muren, die de Heere herinneren aan Zijn beloften voor Israël en Jeruzalem

Voorbereiding op de wederkomst

Wij leven in de tijd van het herstel van Israël. Het is een voorrecht in deze tijd te mogen leven. De Heere verzamelt Israëls verdrevenen en Hij bouwt Jeruzalem weer op (Psalm 147:2). Dat is een voorbereiding op de wederkomst van Jezus en laat ons zien dat de tijd van de verlossing nabij is. Er gaat verlossing komen in deze wereld als Jezus terugkomt. “Het lijden van de tegenwoordige tijd weegt niet op tegen de heerlijkheid die aan ons geopenbaard zal worden” (Romeinen 8:18).

Gebed

Wat vraagt God van ons in deze tijd? De Bijbel is het verhaal van twee steden: Babylon en Jeruzalem. Die eerste stad staat voor de menselijke hoogmoed, de mensheid die zelf het verloren paradijs weer probeert te herstellen, van beneden naar boven. Die tweede stad staat voor Gods genade, Gods beloften, de Heere die zegt: “Ik zal…” Dat is van boven naar beneden. Daarom is het voor ons belangrijk te beseffen dat het alleen is door de Geest van de Heere, en niet door onze eigen kracht of geweld. Daarom is gebed het belangrijkste. “Omwille van Sion zal ik niet zwijgen, omwille van Jeruzalem zal ik niet stil zijn, totdat haar gerechtigheid opkomt als een lichtglans, en haar heil als een brandende fakkel” (Jesaja 62:1). In deze tekst moet het woordje ‘ik’ eigenlijk met een hoofdletter geschreven worden: ‘Ik’. Kijk maar naar Jesaja 61:1: “De Geest van de Heere Heere is op Mij.” Daar staat 'Mij' wel met een hoofdletter. Jezus paste deze profetie immers op Zichzelf toe in de synagoge van Kapernaüm. Dat wil zeggen dat in Jesaja 62 vers 1 ook de Messias van Israël aan het woord is. De Heere Jezus staat voortdurend in een bediening van gebed voor Israël en Jeruzalem. Als we Jezus willen volgen, behoren wij dat dus ook te doen. Laten we daarom zijn als wachters op de muren, die de Heere herinneren aan Zijn beloften voor Israël en Jeruzalem, totdat Hij Jeruzalem gesteld heeft tot een lof op aarde (Jesaja 62:7).

Dit artikel verscheen eerder in onze maandkrant Israël Aktueel. Klik hier om gratis abonnee te worden!


Oscar Lohuis

De auteur

ds. Oscar Lohuis

Doneren
Abonneren
Agenda