Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Joodse wereld

Terug naar overzicht

30ste jaartijd van Lubavitscher Rebbe

Door Opperrabbijn Binyomin Jacobs - 

9 juli 2024

rebbe

(Bron: Yaacov Sa'ar / GPO)

Op 3 Tammoez heeft de Lubavitscher Rebbe ZT”L dertig jaar geleden zijn aardse bestaan ingeruild voor een hoger leven.

Zijn invloed was binnen de Joodse en niet-Joodse wereld gigantisch. Er is geen land ter wereld waar zijn volgelingen zich niet bevinden en zich inzetten, op een onbaatzuchtige wijze, om de Joodse gemeenschap en waar mogelijk ook de niet-Joodse samenleving met beide benen op de grond en de blik op Boven gericht te steunen en waar nodig hiaten op te vullen.

Toen mijn echtgenote 15 jaar was, was ze op audiëntie bij de Rebbe. Mijn echtgenote vroeg aan de Rebbe of zij, woonachtig in Londen, naar een meisjesseminarium in Frankrijk mocht gaan om daar een opleiding tot lerares Joodse vakken te volgen. De Rebbe vroeg haar hoe haar Frans was. En toen ze antwoordde dat ze redelijk goed de Franse taal beheerste, zei de Rebbe haar dat redelijk goed niet voldoende is en dat ze een cursus Frans moest gaan volgen opdat ze ook met de Franse medeleerlingen goed contact zou kunnen opbouwen.

Ook in Nederland had en heeft de Rebbe grote invloed, binnen het brede spectrum van de Joodse gemeenschap.

Van de rabbijnen en hun echtgenotes, de sjeloechiem, die het gedachtegoed van Chabad in Nederland mochten verkondigen werd integratie verlangd. Geen afscheidingen maken, geen splitsing veroorzaken, maar waar mogelijk eenheid en samenwerking stimuleren. Binnen deze opdracht paste het dat toen er in Amsterdam in 1970 een eigen sjoel in oprichting was, er een expresbrief van de Rebbe kwam om meteen te stoppen. De nieuwe synagoge concurreerde namelijk met de bestaande gemeentesjoel. En toen er jaren later sprake was van de oprichting van een aparte Joodse Gemeente, buiten de bestaande structuur, heeft de Rebbe duidelijk te kennen gegeven: geen afsplitsing!

Maar ook naar de niet-Joodse samenleving had de Rebbe een opdracht gegeven aan zijn shluchim-rabbijnen: het propageren van de Zeven Noachidische wetten, die voor alle volkeren gelden. Religieuze wereldleiders, politici en wetenschappers van het hoogste niveau, bezochten de Rebbe. Maar ook heel gewone mensen, die niet geleerd waren en financieel niets hadden bereikt wendden zich tot hem: voor ieder stond hij dag en nacht klaar met advies. Ook bekende naoorlogse rabbijnen als Opperrabbijn Berlinger, opperrabbijn Schuster en Opperrabbijn Just hadden met de Rebbe contact of wisten zich door hem geïnspireerd.

Moge zijn aandenken tot zegen zijn!

Binyomin Jacobs, Opperrabbijn

Jacobs website

De auteur

Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Opperrabbijn Binyomin Jacobs werd in 1949 in Amsterdam geboren. Hij staat bekend als een bruggenbouwer en is een veelgevraagd spreker.

Doneren
Abonneren
Agenda