'De beelden van 7 oktober uit Israël troffen mij het meest'
Door Geja Lahpor -
28 augustus 2024
Tegenover mij zit een gemotiveerd en bevlogen man. Ruud Dankelman kwam pas op zijn veertigste tot geloof, waardoor zijn overtuiging ten opzichte van Israël mede werd gevormd. Gegrepen door het uitverkoren volk en het Beloofde Land, heeft hij van zijn missie zijn dagelijks werk gemaakt. Digitaal, wel te verstaan. Wat is zijn visie? We vragen het hem.
U bent manager van IsraëlCNN (Christian News Network). Sinds wanneer doet u dat?
“In 1993 begon ik met de EVS (Evangelische Video Stichting), door verschillende projecten te starten, waaronder CNN. Met collega's werkten we voor Family7 waarmee we videoproducties maakten, ook in Israël, die door Family7 werden uitgezonden”.
Is er sindsdien iets veranderd?
Jazeker! Na 7 oktober hebben we ons als CNN meer gericht op Israël en de oorlog in Israël. We hebben nu een speciale website, genaamd IsraelCNN, waarop we uitsluitend recente artikelen publiceren. Daarmee willen wij ander nieuws en achtergronden in artikelen belichten over Israël dan de mainstream-media. Bovendien willen wij het Joodse volk ondersteunen, los van de politiek”.
Waarom doet u dat?
“Omdat ik vind dat mensen recht hebben op de waarheid, maar ook omdat ik een warm hart heb voor het Joodse volk, waar Jezus uit voortkwam”.
Hoe bent u tot geloof gekomen?
“Dat begon toen ik in het jaar 2000 tv-programma's maakte over Auschwitz. Daar heb ik vreselijke dingen gezien en moeten filmen; dat heeft me heel diep geraakt.
Dat het Joodse volk jarenlang zo geleden heeft, daar wordt niet vaak meer over nagedacht, en weinigen staan er nog bij stil, buiten 4 mei om. Ik vond het belangrijk om daar aandacht aan te geven vanwege de grote impact in de geschiedenis. Ook al ben je niet in het Joodse volk geïnteresseerd, door de confrontatie met het lijden word je getroffen. Sinds die tijd ben ik veel meer gefocust op Israël en Gods volk. De waarheid, ook in het nieuws, moet verteld worden, daarom brengen wij sinds 7 oktober het oorlogsnieuws over Israël van uur tot uur. Want nog steeds is er niets veranderd in de negatieve opinie en benadering ten opzichte van het Joodse volk”.
U wordt behalve op LinkedIn ook op Facebook gevolgd. Hoe zijn de reacties daar?
“We hebben op Facebook zo'n 5000 vrienden en 5800 volgers. Bovendien zitten we inmiddels op Telegram; beide platforms gebruiken we uitsluitend voor nieuws- en oorlogsverslaggeving. Dit hebben we sinds kort gescheiden van IsraëlCNN waar alleen artikelen op staan. Negentig procent van alle reacties zijn positief en tien procent is kritisch, maar dat geeft niet, dat mag. Ik hoef daar zelf niet eens op te antwoorden, want dat doen de pro-Israël volgers al”.
Merkt u ook iets van antisemitisme?
“We hebben helaas wel het IsraëlCNN-naambord moeten verwijderen, en ook de mezoeza hebben we weggehaald, evenals de Israëlische vlag, want deze vlag kan inmiddels niet meer gehesen worden. Bovendien is ons adres verwijderd. Eigenlijk is het antisemitisme nooit helemaal weggeweest; het is alleen iets rustiger geweest. Maar helaas laait het bij elke gebeurtenis in Israël weer op, kijk maar naar de demonstraties op de universiteiten in Nederland en ook in Amerika, hoewel deze universiteiten en hun studenten aangespoord en gesponsord zijn door Quatar met miljarden.
Op LinkedIn is sinds kort te lezen:
'mededeling: wij zijn gestopt met de oorlogsverslaggeving Israël-Hamas op LinkedIn, want we moeten steeds een ID- of rijbewijs overleggen'. Van wie moet dat en waarom?
“De beheerder vraagt dat en daarom stopten we met LinkedIn en plaatsen we het op media-platform Rumble en natuurlijk ook nog steeds op Facebook”.
Wat heeft u de laatste tijd het meest getroffen?
“Dat waren de bloedbaden en andere wrede beelden uit Israël die ik te zien kreeg van 7 oktober. Dit was voor mij schokkend, onbeschrijfelijk, en intens triest”.
Ervaart u de kracht van het geloof in uw werk?
“In de periode dat ik tot geloof kwam werkte ik als verkeersleider bij de NS. Later werd ik afgekeurd vanwege een fysiek probleem. Toen ik daarvoor bij de arts was, vertelde ik ook iets over CNN, waarop de reactie op een gegeven moment was: 'Dat werk zal heel groot worden'. Dat bleek achteraf profetisch te zijn en voor mij een bijzondere bemoediging”.
Ziet u betrokkenheid van de kerken als het om Israël gaat?
“Helaas ben ik erachter gekomen dat veel mensen in de kerken wel in Israël geloven, maar daar blijft het dan ook bij. Bidstonden voor Israël en het Joodse volk worden over het algemeen niet veel gehouden. Maar omdat Gods volk een belangrijke rol in de bijbel speelt, is deze betrokkenheid meer dan ooit van wezenlijk belang”.
Hoe ziet u de oorlog tussen Israël en Hamas?
“Ik denk dat het een terechte oorlog is, en ik hoop dat Israël ook hierin Gods nabijheid zal ervaren”.
Hoe belangrijk is dit werk voor u?
“Heel belangrijk, maar wat nog belangrijker is; het werk wat ik voor Israël doe, is niet alleen vóór de Heer maar mét Hem, voegt Ruud er tenslotte aan toe”.