Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Oproep om wapen van het gebed op te nemen

Door Renske Lankman - 

12 november 2024

lankman - Foto Stef en Leonora 2

Stef de Jong en Leonora Zijlstra organiseren wekelijkse gebedsbijeenkomsten voor Israël. Foto: CVI

“Roep mensen op om te komen bidden. Als je nu nog niet bidt voor Israël, wanneer doe je het dan wel? We zijn het aan Israël, onze oudste broer, verplicht. Het land heeft ons gebed hard nodig.” Tijdens het hele interview met Stef de Jong en Leonora Zijlstra, de twee vormgevers van de wekelijkse gebedsbijeenkomsten op het Christenen voor Israël centrum in Nijkerk, komt de noodzaak om het wapen van het gebed op te nemen en te strijden in de geestelijke oorlog die woedt, sterk naar voren.

Hoe zijn de gebedsbijeenkomsten ontstaan?

Stef: “Ik wilde iets doen voor Israël. Daarom ben ik vijf jaar geleden naar het Israëlcentrum gestapt met de vraag of ze werk voor mij hadden. Dat hadden ze: ze zochten iemand die het gebedswerk op zich wilde nemen. Er waren al wel gebedsbijeenkomsten, maar die vonden niet regelmatig plaats, omdat het ook afhankelijk was van de mensen die wilden leiden. Ik heb ja gezegd en ben gewoon maar begonnen. In het begin waren we met vijf à zes mensen, maar sinds de aanval vorig jaar zat de gebedsruimte vol, en dat is zo gebleven.”

Leonora: “Elke week zijn er wel vijfentwintig mensen uit heel Nederland die het ontzettend fijn vinden om iets te kunnen doen voor Israël. Mensen komen overal vandaan: uit Zeeland, Limburg, Friesland. Dat is wel heel ontroerend om te zien.”

Hoe geven jullie de gebedsbijeenkomsten vorm?

Stef: “We doen vaak een kennismakingsrondje, daarna zingen we een paar liederen, gevolgd door een korte overdenking vanuit de Bijbel die aansluit op de actuele gebeurtenissen. Vervolgens proclameren (hardop samen lezen) we een Bijbelgedeelte zoals Jesaja 41:8-13. Het grootste deel van het uur bidden we hardop waarbij iedereen mee mag bidden met wat hij of zij op zijn of haar hart heeft. Dat open gebed werkt inspirerend. We sluiten af met het gezamenlijk uitspreken van de zegen over Israël en elkaar. Tot slot zingen we nog een lied.”

Waar bidden jullie voor?

Leonora: “We bidden voor vrede voor Jeruzalem. We bidden voor Gods bescherming en troost over Israël en alle Joodse mensen wereldwijd en voor een geestelijke oplossing. Ook bidden we voor kracht en wijsheid voor de politieke leiders in Israël en in ons eigen land en dat ze geïnspireerd mogen zijn door de Heilige Geest. We bidden voor de kerken dat zij naast Israël gaan staan en voor Israël gaan bidden. We bidden vaak actueel en specifiek.”

Stef: “Als het gaat over specifieke gebedspunten: we bidden bijvoorbeeld voor een van de leveranciers van het Israël Producten Centrum. De leverancier is een Jood die uit Frankrijk komt en op het hart kreeg om naar Israël te gaan. Hij woont nu in de buurt van Hebron waar hij behoorlijk wordt tegengewerkt. Hij wacht bijvoorbeeld al veertien jaar op een vergunning om een nieuw gebouw neer te zetten. We bidden voor die man.”

Waarom is gebed voor Israël nodig?

Stef: “Israël is onze grote broer. Zonder Israël waren wij er niet geweest.”

Leonora: “Dankzij Israël kennen wij Jezus en Gods Woord, dat volledig door Joden is geschreven. De hele Bijbel gaat over Israël. Het is Gods volk, dus vooral in deze tijd moeten we vóór en naast Israël staan om God te dienen en te eren. Het is ook een Bijbelse opdracht om voor dit volk te bidden. Wie voor Israël bidt, wordt gezegend. Gebed is sterker dan welk wapen dan ook.”

Stef: “Inderdaad. Het gebed is voor satan een dodelijk wapen, maar voor ons is het een onfeilbaar wapen. Het werk voor Israël kan niet bestaan zonder gebed. Wij kunnen niet bestaan zonder gebed. We zijn een soort strijdgroep, maar dan in de hemelse gewesten. We moeten de wapens die we hebben niet alleen gebruiken maar vooral doelgericht gebruiken.”

Voelen jullie je ook wel eens moedeloos als je kijkt naar de situatie in Israël?

Leonora: “Ik voelde me moedeloos toen de oorlog uitbrak. Ik werd neerslachtig van de gebeurtenissen, maar nu voel ik me niet meer moedeloos. Juist ook omdat je samen komt om te bidden. Je doet iets. En we weten dat God er is, ook al begrijpen we lang niet alles.”

Stef: “Gideon moest ooit het grootste deel van zijn leger naar huis sturen en God bemoedigde hem door de droom van een vijandelijke soldaat. Eens zullen we weten wat onze gebeden hebben betekend voor Israël. Maar één ding is zeker: Gods plan voor deze tijd wordt uitgevoerd en wij mogen daarin ons aandeel leveren, ieder op zijn of haar manier. “waar twee of meer eenparig…..” en dat is inspirerend hoe je je ook voelt.”

>> Van harte uitgenodigd om mee te bidden. Elke vrijdagmiddag om 15.00 uur, in het Israëlcentrum, Henri Nouwenstraat 34 in Nijkerk.

renske lankman

De auteur

Renske Lankman

Renske heeft Midden-Oostenstudies gestudeerd, waaronder vier maanden aan de Ben Gurion Universiteit in Beer Sheba. Op dit moment is ze bezig met haar master Religie, Conflict en Globalisering.

Doneren
Abonneren
Agenda