Een veilige, warme plek voor mensen in nood
Door Petra van der Zande -
4 juli 2024
“Laat vrede binnen uw vestingwal zijn, rust (shalva) in uw burchten.” Psalm 122:7 HSV
Israëlische gezinnen die constant onder raketvuur liggen, hebben het zwaar te verduren. Nog traumatischer is het voor families met een gehandicapt kind. Veel van deze kinderen hebben minstens een keer per week specifieke therapie nodig. Meestal gebeurt dat binnen het kader van speciaal onderwijs, maar door de oorlogssituatie is het vaak te gevaarlijk om de kinderen naar school te laten gaan.
Fysiotherapeut Malka vertelt: "Ik kom bij een gezin met zeven kinderen. Eén is autistisch en een meisje bedlegerig. Haar geef ik fysiotherapie. De moeder kwam net thuis na haar nachtdienst in het ziekenhuis en de vader was naar zijn werk. Toen het luchtalarm afging moesten de moeder en ik het zware meisje naar de mamad (veilige kamer) dragen. We waren net op tijd binnen toen we de ‘boem’ hoorden.”
“Als je 15 seconden hebt om bij de mamad [beschermde kamer] te komen en je hebt, naast je gezonde kinderen, ook nog een kind met een handicap, dan kun je je voorstellen wat een enorme stress dat iedere keer weer is.”
— Fysiotherapeut Malka
Om die reden ‘woont’ een gezin uit Ashkelon in de mamad. Daar is geen ruimte voor het aangepaste bed, dus slaapt het gehandicapte kind op een matras. Tijdens een luchtalarm rolde hij op de grond, raakte gewond en moest met spoed naar het ziekenhuis.
Dit soort schrijnende situaties zijn voor veel gezinnen een realiteit. Al maanden leven zij onder bijna dagelijkse barrages vanuit de Gaza stook of Libanon. Het is gewoon niet voor te stellen hoe emotioneel slopend dat moet zijn. En daarbij komen vaak ook nog financiële zorgen en angst om familieleden die in het leger dienen.
SHALVA
SHALVA (Sjichroer Lamiesjpacha Velajeled Hamoegbal – Vrijheid voor het gezin en het gehandicapte kind) begon in juni 1990 als een naschool programma met zes gehandicapte kinderen, twee professionals en zes vrijwilligers in een eenvoudige woning in Har Nof, Jeruzalem.
Vanwege het groeiende programma stelden de Kalman’s vijf jaar later ook hun eigen woning ter beschikking. Het in 1998 geopende veel grotere SHALVA Beit Nachshon, dat honderden kinderen en hun ouders hielp, werd al heel snel opnieuw te klein.
Tijdens de Libanon oorlog in 2006 werden groepen kinderen met een handicap en hun families uit Noord-Israël in SHALVA-Beit Nachshon opgevangen. En opnieuw tijdens de 2014 Gaza oorlog. Malki en Kalman Samuels, de oprichters van SHALVA, waren gefrustreerd dat ze maar zo weinig families konden helpen.
Hun droom om een groter centrum te bouwen ging in vervulling.
Een medewerker van Sociale Zaken kwam het in aanbouw zijnde nieuwe centrum (naast het Shaarei Zedek ziekenhuis in Jeruzalem) bekijken. “De overheid wil een nationaal noodcentrum voor mensen met een handicap opzetten,” vertelde hij. “Deze locatie zou perfect zijn." Kalman begreep nu waarom SHALVA's huis letterlijk uit de rots gehakt moest worden. Een beter fundament was niet te krijgen.
Na heel veel strijd, tegenwerking, teleurstellingen en tegenslagen werd het SHALVA National Center officieel geopend op 10 mei 2017 (dezelfde periode dat 50 jaar herenigd Jeruzalem werd gevierd).
Vitale apparatuur voor elke omstandigheid werd ter plaatse opgeslagen door het IDF-thuisfront. Of het nu vanwege een natuurramp of oorlog zou zijn, was SHALVA in staat om tot 1.200 jongeren met een handicap binnen vierentwintig uur op te nemen. De hoop dat het niet op grote schaal nodig zou zijn, werd door de 7 oktober HAMAS aanval de bodem in geslagen.
Op 8 oktober 2023 bereidde SHALVA zich voor de komst van honderden mensen uit het zuiden en noorden van het land die werden geëvacueerd naar het SHALVA National Crisis Response Center. Tot op de dag van vandaag krijgen ze hier onderdak, zorg en therapie op basis van hun individuele behoeften.
Tekst gaat door onder de afbeeldingen.
Een overzicht van SHALVA’S activiteiten sinds 7 oktober:
- Zo'n 200 kinderen die in het Shalom hotel tegenover het centrum ‘wonen’, gaan in het SHALVA centrum naar school.
- Honderd gehandicapte kinderen, geëvacueerd uit militaire zones en momenteel verblijvend in Jeruzalem hotels, worden dagelijks naar het centrum getransporteerd voor therapie en activiteiten. Vaak met één of beide ouders die hun eigen therapeutische activiteiten hebben.
- Ook geëvacueerde volwassenen met een handicap zijn welkom in SHALVA.
- Tot voor kort woonden 100 jonge vrouwen en staf van EDEN, een instelling voor risicojongeren, bijna een half jaar in SHALVA omdat hun faciliteit door HAMAS verwoest werd.
- Naast de huidige programma's biedt het SHALVA Kenniscentrum gratis cursussen aan zodat evacués een productief schema kunnen opbouwen en deze tijd weg van hun normale leven kunnen maximaliseren. De cursussen zijn: Snoezelen; omgaan met uitdagend gedrag; babymassage; 3D-printen. Deelnemers die de cursus met succes afronden, ontvangen een SHALVA-certificaat.
- Omdat de EDEN meisjes de slaapkamers van het respijtprogramma bewoonden, moest een creatieve oplossing worden gevonden. Een weekendje weg voor zowel de kinderen als hun families is heel belangrijk, dus werden de klaslokalen omgetoverd tot slaapkamers, waardoor de overnachtingen, zelfs tijdens de oorlog, door konden gaan.
- Keren, geëvacueerd uit Kiryat Shmona, woont al maanden in een hotel in Jeruzalem. Zij is een van de vele evacuees die, door SHALVA kinderen te helpen, dankbaar is een doel te hebben in deze moeilijke tijden.
- In vredestijd worden wekelijks rond de 2000 gehandicapte kinderen - van baby’s tot jongvolwassenen - geholpen. Op dit moment is dit aantal verdubbeld. Het centrum werkt in top capaciteit. Samen met honderden vrijwilligers is de staf dag en nacht bezig de zwakkeren in de maatschappij te helpen waar ze kunnen.
Malki en Kalman hadden nooit kunnen dromen dat hun wens voor een grotere ruimte op zo’n bijzondere manier voor zovelen tot zegen zou zijn. In vredes- en oorlogstijd, was, is en blijft SHALVA een veilige, warme plek voor mensen in nood.
Wilt u Shalva ondersteunen? Dan kunt u een donatie doen via de donatiepagina.
Rabbijn Kalman Samuels, de oprichter van Shalva, is op 28 juli 2023 in de uitzending van Christenen voor Israël geweest. U kunt de uitzending hier bekijken: