De Quds-brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde heeft in Syrië een zware nederlaag geleden door de val van het Assad-regime.
Korte update over de gijzelaarsdeal
Voordat we in zullen gaan op wat er in Iran gebeurt, eerst het laatste nieuws over het staakt-het-vuren in Gaza.
Hoewel het er op donderdag lange tijd op leek dat de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars en het bestand opnieuw zouden vastlopen, werd later op de avond bekend dat er toch een akkoord was bereikt. Hamas had daarbij enkele last-minute eisen laten vallen.
De weg naar het bestand en de vrijlating van gijzelaars
In het kort is dit nu de procedure die tot het begin van het bestand en de vrijlating van de eerste gijzelaars moest leiden:
- Het Israëlische veiligheidskabinet komt op dit moment bijeen om over de deal te praten. Dat zal waarschijnlijk tot goedkeuring van de overeenkomst leiden. Goedkeuring door het voltallige kabinet ligt moeilijker vanwege de oppositie van de Zionistische religieuze partijen.
- Het voltallige kabinet zal na Shabbat op zaterdagavond bij elkaar komen. Premier Benjamin Netanyahu is voortdurend in gesprek met minister Betsalel Smotrich van de Religieus Zionisme partij. Smotrich is in principe tegen de deal, maar hij heeft aangegeven dat hij schriftelijke garanties van Netanyahu wil ontvangen over de hervatting van de oorlog tegen Hamas na het bestand. Met dergelijke garanties zou hij voorwaardelijk akkoord kunnen gaan met de deal
- In het geval dat de regering de bestandsovereenkomst goedkeurt, hebben Israëlische organisaties die tegen de deal zijn de kans om petities in te dienen bij het Hooggerechtshof. Dit kan tot 24 uur na de goedkeuring door de regering. In theorie zou deze periode kunnen worden ingekort, zoals eerder is gebeurd in dit soort situaties wanneer het ging om het redden van de levens van burgers.
Gijzelaarslijst gepubliceerd
Inmiddels is de lijst gepubliceerd met de namen van de 33 gijzelaars die in fases worden vrijgelaten (zie: deze 33 gegijzelden worden vrijgelaten in de eerste fase van de deal).
Op deze lijst staat ook de volledige familie Bibas, inclusief de jongste gijzelaar, Kfir, die dit weekend zijn tweede verjaardag viert. Het is echter onzeker of de familie nog in leven is, aangezien onder de 33 vrij te laten gijzelaars naar schatting 10 tot 11 doden zijn.
Het lot van de familie Bibas zal grote invloed hebben op de publieke opinie over een voortzetting van het bestand. Op dit moment steunt 73 procent van de Israëli’s het bestand, maar dit zou snel kunnen veranderen wanneer blijkt dat de Bibas familie onder de gedode gijzelaars is.
Tot zover deze update over het bestand in Gaza
Iran en de ring van vuur rondom Israël
Binnen kringen van de IRG woedt een hevige discussie over het debacle in de zogenaamde ‘ring van vuur'-oorlog die Iran tegen Israël voerde.
Het plan dat Israël ten val moest brengen
Deze ring van vuur bestond uit het creëren van verschillende fronten rondom de Joodse staat die uiteindelijk tot de ondergang van Israël had moeten leiden. Dit plan, dat ooit werd ontworpen door de geliquideerde commandant van de Quds Brigade Qassem Soleimani, is volledig mislukt.
De vazallen van Iran in Gaza en Libanon hebben zulke klappen gekregen dat zij niet meer in staat zijn om een existentiële bedreiging voor Israël te vormen. Daarnaast is het regime van bondgenoot Bashar al-Assad in Syrië verdwenen.
In Irak hebben de pro-Iraanse milities besloten om geen aanvallen meer te plegen op Israël en Iran zelf is niet meer in staat om een regelrechte bedreiging te vormen voor Israël op dit moment. Dat kan echter weer veranderen op het moment dat Iran uitbreekt naar een nucleair wapen.
Audio-opname onthult interne spanningen in Iran en Syrië
In Iran ontstond deze week opschudding na de publicatie van een audio-opname van een redevoering door generaal Behrouz Asbati, commandant van de Quds Brigade in Syrië. Asbati onthulde dat hij Syrië had verlaten op het laatste vliegtuig naar Iran, vlak voordat het regime van Assad viel. Hij erkende dat de val van de Syrische dictator een fatale klap voor Iran betekende en hun positie ernstig had verzwakt.
De generaal onthulde ook dat de relaties met Assad al voor diens val waren verslechterd. Assad weigerde namelijk gehoor te geven aan dringende oproepen van Asbati om de Iraanse macht in Syrië in te zetten voor het openen van een front tegen Israël op de Golanhoogvlakte.
Verder beweerde Asbati dat Iran nog steeds netwerken in Syrië heeft en actief probeert deze te heractiveren om het ‘verzet’ nieuw leven in te blazen.
Israël blokkeert Iraanse steun aan Hezbollah
Iran probeert inderdaad nog steeds om wapens en geld te smokkelen naar Hezbollah in Libanon. Dit leidt tot herhaaldelijke Israëlische aanvallen op grensovergangen met Libanon.
Ook heeft de IAF al twee keer voorkomen dat een Iraans burgervliegtuig kon landen op de internationale luchthaven in Libanon. Die vliegtuigen werden gebruikt om grote hoeveelheden cash naar Hezbollah te brengen.
Leden van de Quds Brigade helpen Hezbollah verder om wapens over te brengen van het zuiden van Libanon naar het noorden van het land waar de IDF niet aanwezig is. Ook de IAF was op de hoogte van deze transporten en bombardeerde afgelopen zondag en maandag deze transporten.
Ontwikkelingen in Iran's wapenarsenaal
In Iran zelf blijft de IRG nieuwe wapens ontwikkelen. De IRG presenteerde deze week een nieuwe kamikaze drone die een kopie was van de Heron die de IAF en IDF gebruiken. \
Het Iraanse leger maakte verder bekend dat in de komende dagen duizend onbemande aanvalsvliegtuigen in gebruik zullen worden genomen. De serie kamikaze drones kregen de naam Hero (held) in een duidelijke verwijzing naar de Israëlische Heron series die dienden als voorbeeld voor de Iraanse vliegtuigen.
De IDF ontdekte tijdens de grondoorlog in Libanon dat Iran ook andere Israëlische wapens heeft gekopieerd, zoals de Spike antitankraket van de firma Rafael. De kopie kreeg van Hezbollah de naam Elmas 1 en werd veelvuldig gebruikt tegen de grensdorpen in Israël en tegen IDF-eenheden.
Nieuwe beelden tonen Iraanse ondergrondse raketsilo
Iran publiceerde deze week ook een video van een nieuwe ondergrondse raketsilo die al werd gebruikt in de aanval op Israël op 1 oktober vorig jaar.
De IRG verklaarde dat de onthulling van de ondergrondse silo het bewijs was dat Iran werkt aan nieuwe "raket capaciteiten". De onthulling van de ondergrondse raketbasis volgde op een grote militaire parade in Teheran die de naam kreeg “de weg naar Jeruzalem”, en op een massale oefening waaraan tenminste 110.000 IRG en Basij reservisten meededen.
Iran heeft zijn plan om Israël te vernietigen niet gewijzigd maar weet ook dat het beter is om de Joodse staat niet aan te vallen op dit moment. Dit werd bevestigd door generaal Asbati die na zijn redevoering in de Vali El-Eliaser moskee in Teheran een vraag kreeg over een eventuele toekomstige nieuwe aanval op Israël. De generaal antwoordde als volgt: