Irans strategisch plan en het tunneldilemma van Israël in Gaza
Door Yochanan Visser -
25 oktober 2023
In deze analyse zal ik ingaan op het plan dat Iran momenteel aan het uitvoeren is met Israël en het grootste struikelblok waarmee het Israëlische leger zich geconfronteerd ziet in verband met de aanstaande grondinvasie van Gaza.
Irans strategisch plan
Het plan dat Iran heeft voor de vernietiging van Israël bevindt zich momenteel in de eerste fase. Dat plan werd opgesteld door de geliquideerde commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRG), Qassem Soleimani, en werd goedgekeurd door Ayatollah Ali Khamenei. De eerste fase van Soleimani’s plan voorziet in het meetrekken van Israël in een meervoudige frontenoorlog. Iran zelf zal niet deelnemen aan deze oorlog.
Zoals we nu weten wordt de huidige fase overzien door de nieuwe commandant van de Quds Brigade, Ishmail Ghani, die aan het begin van de oorlog aankwam in Damascus, na een omweg via Libanon. Die omweg werd noodzakelijk nadat de Israëlische luchtmacht (IAF) de landingsbanen van twee luchthavens in Syrië bombardeerde op het moment dat Ghani’s vliegtuig wilde landen.
Ghani schreef op maandag een situatierapport voor Khamenei waarin hij pleitte voor meer fronten in de huidige oorlog tegen Israël. Naar verluidt gaf Khamenei hem de vrije hand en onbeperkt budget om de volgende fases van Irans plan met Israël uit te voeren.
Fase twee zal beginnen op het moment dat de IDF Gaza binnentrekt om een einde te maken aan het Hamas-regime. Het grootste probleem dat de IDF zal moeten tackelen is de zogenaamde ‘metro’, een enorm ondergronds complex van tunnels en hallen. Daarover later meer.
Khamenei lijkt bereid om Hamas en Gaza op te offeren om de derde fase van Soleimani’s plan in werking te doen stellen.
Fase drie
Wanneer de IDF met ongeveer 300.000 man druk zal zijn met de vernietiging van de ‘metro’ en met het gevecht om Hamas’ leger van zo’n 45.000 man te verslaan, begint fase drie van Irans plan. Deze fase voorziet in het creëren van vijf fronten, te weten: Gaza, Libanon, Syrië, het hartland van Israël (Judea en Samaria) en Jemen, waar de Ansar Allah of Houthi militie afgelopen vrijdag al een mislukte aanval met 5 drones en 15 kruisraketten op Eilat in Israël lanceerde. Deze raketten en drones werden onderschept door de Amerikaanse marine en door de luchtafweer van Saoedi-Arabië. Ghani zal dan Hezbollah activeren met zijn naar schatting 200.000 raketten, volgens de laatste gegevens van het Israëlische onderzoeksinstituut INSS. Tegelijkertijd zouden de Sjiitische milities in Syrië (100.000 man) in actie moeten komen en Israël aanvallen vanaf de Golan Hoogvlakte. Khamenei heeft de laatste tijd ook veel nadruk gelegd op het vierde front in Judea en Samaria, waar Palestijnse terreurgroepen door Iran werden voorzien van betere wapens en momenteel worden getraind in gecoördineerde tactieken.
De chaos in Israël zal dan overweldigend zijn en het Israëlische leger zal dan imploderen, is de verwachting van de Iraanse verzetsas.
Fase vier
Dan komt fase vier. Iran zal gebruik maken van de chaos in het Midden-Oosten en hoopt dat de Verenigde Staten en andere landen ook zullen worden meegetrokken in een regionale oorlog. Op dat moment zal Iran de laatste stap zetten in het lange proces dat moet leiden tot de productie van een kernwapen. De omstandigheden zullen dan ideaal zijn omdat de wereldgemeenschap nu al geobsedeerd is met wat er in Israël gebeurt. Het zou kunnen dat Iran al in het bezit is van een atoomwapen, omdat de inlichtingendiensten niet altijd weten wat er precies in Iran gebeurt. Dit geldt ook voor Mossad, de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst. Het zal duidelijk zijn dat fase vier van Soleimani’s plan desnoods zal worden afgerond met nucleaire wapens.
Dit is in het kort het plan van Soleimani en het regime van Iran.
De ‘metro’ in Gaza
Dan nu naar het ‘metro’ complex in Gaza, dat Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) sinds 2007 hebben geconstrueerd, soms tientallen meters onder de grond. Dit enorme complex van tunnels, ondergrondse militaire faciliteiten en verblijven voor terroristen, omvat volgens een inschatting daterend uit 2021 ongeveer 450 kilometer aan tunnels. Het complex is een ondergrondse stad die nu ook wordt gebruikt voor de gijzeling van de 220 ontvoerden. De metro zal voor defensieve- zowel als voor offensieve doeleinden worden gebruikt. Hamas en PIJ zullen in staat zijn om snel troepen te verplaatsen en om verrassingsaanvallen uit te voeren op de IDF eenheden. Hetzelfde geldt voor de raketten die Hamas en PIJ opgeslagen hebben in de metro. Bij de IDF houdt men rekening met de mogelijkheid dat grote delen van het tunnelcomplex zijn voorzien van booby traps.
Hamas heeft in het tunnelcomplex conventionele telefoonlijnen om detectie van communicatie door de Israëlische inlichtingendiensten te voorkomen.
De opties van Israël
De IDF heeft echter de mankracht en de middelen om de tunnels te vernietigen. Zo is er de elite-eenheid Yahalom, die gespecialiseerd is in het opsporen en vernietigen van tunnels. Verder zijn er de Samur en Sayfan elite-eenheden. Samur is gespecialiseerd in oorlogsvoering in tunnels en andere ondergrondse militaire faciliteiten en heeft alle middelen om ook tunnels te vernietigen. Sayfan is gespecialiseerd in stedelijke- en onconventionele oorlogsvoering. Verder heeft Oketz, een speciale eenheid die met honden werkt, de beschikking over honden die getraind zijn in tunnelgevechten. Deze eenheden beschikken ook over technologische hoogstandjes zoals robotten die het werk van de soldaten minder gevaarlijk zullen maken.
Israël beschikt verder over wapens die tunnels kunnen penetreren en vernietigen. Een voorbeeld is de GBU-28, een geleide bom die doelen tot 70 meter onder de grond kan vernietigen. Een ander voorbeeld is de MPR-500 bunkerbuster die ondergronds muren van beton tot een meter dik kan vernietigen.
Er is echter een veel eenvoudiger manier om het tunnelcomplex onder Gaza nutteloos te maken en dat is het uitschakelen van het ventilatiesysteem. De ventilatoren van de het tunnelcomplex hebben energie nodig om te werken. Nu dat Israël de levering van brandstof aan Gaza heeft stopgezet is er volgens Hamas al een nijpend tekort aan energie. De terreurorganisatie beschikt weliswaar over een groot aantal ondergrondse opslagtanks, maar de voorraad brandstof wordt iedere dag kleiner. Op het moment dat er geen brandstof meer is stopt de enige centrale in Gaza met de levering van elektriciteit en zullen ook de vele generatoren ophouden met het leveren van energie. Dit zou één van de redenen zijn waarom Israël pertinent weigert om brandstof te leveren aan Gaza en wacht met het lanceren van het grondoffensief. Per slot van rekening zal het stoppen van de ventilatoren in de tunnels betekenen dat Hamas zijn manschappen snel naar boven moet brengen.