Israël-update 16 december • Israël vernietigt Syrische wapens te midden van oplopende spanningen met Iran
Door Yochanan Visser -
16 december 2024
Het Israëlische leger heeft afgelopen week honderden Syrische bases en opslagplaatsen van het leger van de gevluchte dictator Bashar al-Assad verwoest. Nu richtte het zijn pijlen op de Syrische marine.
Israëlische gevechtsvliegtuigen en marineschepen vernietigden 15 Syrische oorlogsschepen in de haven van Latakia aan de Middellandse Zee. Deze schepen vervoerden grote hoeveelheden wapens en raketten. Israël wil voorkomen dat deze wapens in handen vallen van de terreurgroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), die inmiddels de controle over Syrië heeft.
Druzen vragen Israëlisch staatsburgerschap aan
Over het algemeen zijn alle grote wapens van het leger van Assad momenteel vernietigd. Om de rebellen af te houden van de grens met Israël heeft de IDF een twintig kilometer brede bufferstrook gecreëerd op de Syrische Hoogvlakte. De IDF-tanks bevinden zich nu op slechts twintig kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus.
Israëlische troepen hebben de inwoners van zes dorpen langs de grens met Israël een uitgaansverbod opgelegd. Dit om te voorkomen dat zij onder vuur komen te liggen. De IDF heeft ook het hele gebied rond de berg Hermon bezet. De Hermon is strategisch gezien van grote betekenis en staat vol met radar en spionageapparatuur.
Bewoners van Druzische dorpen op de Syrische Hoogvlakte hebben bij Israël een verzoek ingediend om in de toekomst het staatsburgerschap van Israël te verkrijgen. De Druzen zijn zeer bang dat HTS en zijn bondgenoten hen zullen vervolgen of erger. Druzen zijn een volk dat vaak vervolgd werd door moslims en om die reden wonen ze meestal in hooggelegen streken. Dit, omdat de dorpen in de bergen beter te verdedigen zijn.
Het Libanese tv-station Al-Mayadeen berichtte dit weekend dat het bezettingsleger het Syrische luchtverdedigingssysteem volledig had verwoest, en tevens andere zware wapens. Ugur rebellen uit China hebben nu aangekondigd dat zij terug zullen gaan naar om hun moslimbroeders uit oost Turkistan te helpen tegen het Chinese bezettingsleger.
Jordanië waarschuwt
Ondertussen waarschuwde de regering van Jordanië Israël om zich onmiddellijk terug te trekken uit Syrië. “Wij staan allen rond Syrië bij de wederopbouw van de staat en zullen meehelpen bij de bescherming van de Syrische burgers. Wij eisen dat Israël zich onmiddellijk terugtrekt van de gebieden die het bezet houdt”, aldus de Jordaanse regering.
In Jordanië bestaat de vrees dat Iran de grens tussen Jordanië en Israël zal gebruiken om meer wapens naar de Palestijnse terreurbewegingen te smokkelen. Dit is een reële mogelijkheid nu Iran zijn belangrijkste smokkelroute is kwijtgeraakt.
De laatste jaren is de smokkel van wapens vanuit Iran naar de Palestijnse terroristen al aanzienlijk toegenomen en daarmee ook de voortdurende aanslagen op Israëlische doelen in Judea en Samaria. Israël zal om deze reden vaart zetten achter de aanleg van een grenshek langs de grens. Ook is er een nieuwe IDF brigade actief in de Jordaanvallei.
Aanval op het nucleaire programma van Iran?
Israël zal spoedig een beslissing moeten nemen over een aanval op het nucleaire wapenprogramma van Iran nu het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) in Wenen opnieuw hard aan de bel heeft getrokken over het atoomprogramma van Iran.
Volgens de IAEA heeft Iran in zeer korte tijd zesduizend nieuwe centrifuges geïnstalleerd in de ondergrondse Fordow atoomfabriek. Met deze centrifuges kan Iran snel grote hoeveelheden uranium verrijken tot boven de zestig procent. Dat is zorgwekkend, omdat uranium dat tot 60% is verrijkt veel hoger ligt dan wat nodig is voor civiele kernenergie. Het brengt Iran dichter bij de 90% verrijking die vereist is voor kernwapens, waardoor het risico op nucleaire bewapening toeneemt.
De Verenigde Staten en de drie Europese grootmachten Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben onlangs opnieuw een poging gedaan om met Iran te praten over inperking van het nucleaire programma, echter tevergeefs. In Israël nemen de berichten toe dat het leger samen met de VS na de inauguratie van Donald Trump actie zal ondernemen tegen het nucleaire programma van Iran.
De kwestie is nu nog urgenter geworden omdat Iran een groot deel van zijn militaire capaciteiten is kwijtgeraakt door de Israëlische operaties tegen Hamas, Hezbollah en nu tegen Syrië. Premier Benjamin Netanyahu zou hier wekelijks over bellen met Donald Trump.
In feite heeft Iran nu nog twee van zijn vazallen over: Ansar Allah in Jemen en de Islamic Resistance in Irak. Beide terreurbewegingen zijn in beperkte mate nog altijd actief in de strijd tegen Israël maar het effect van hun acties is tot nu toe minimaal geweest. Palestinian Islamic Jihad is door de val van Assads regime ook zijn thuisbasis kwijtgeraakt. De leiding van de groepering is naar Iran gevlucht.
Het regime in Iran is duidelijk woedend over het verlies van zijn belangrijkste bondgenoot in Syrië en beschuldigt Israël van nazipraktijken. De voormalige commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde Mohsen Rezael zei in Teheran dat zelfs Hitlers leger niet zo was verwoest als dat van de Syrische dictator. Volgens Rezael is Irak het volgende land dat door Israël zal worden aangepakt.
De voormalige IRG-commandant zei dat hij er zeker van is dat Israël in Syrië had samengewerkt met de VS en zelfs met ISIS dat volgens hem nog altijd 11.000 terroristen heeft in het oosten van Syrië. Het Amerikaanse leger had de ISIS terroristen getraind, beweerde Rezael.
In de update van morgen meer nieuws over Gaza, de onderhandelingen over een bestand, en de aanhoudende terreuroorlog in Judea en Samaria.