Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 16 september • Escalatie van conflict aan noordelijke en zuidelijke fronten van Israël

Door Yochanan Visser - 

16 september 2024

F240916AMA05

Brandweerlieden op de plaats van een natuurbrand na een raketaanval vanuit Libanon, nabij Kibbutz Snir, Noord-Israël. | Foto: Ayal Margolin, Flash90

De situatie in het noorden van Israël escaleert verder, met toenemende aanvallen van Hezbollah op steden en dorpen in de regio. Ondertussen breidt het conflict zich ook uit naar andere fronten, zoals aanvallen vanuit Jemen.

Hezbollah beperkt zich niet meer tot raket- en drone aanvallen op de steden en dorpen langs de grens met Israël maar voert nu ook aanvallen uit op de stad Tzefat en dorpen en steden aan het Meer van Galilea (Kinneret).

De stad Tzefat, met meer dan 37.000 inwoners, werd op zaterdag jl. voor de tweede keer binnen twee dagen aangevallen met raketten. In een tijdsbestek van enkele minuten werden er dertig raketten op Tzefat afgevuurd. Gedurende de nacht van vrijdag op zaterdag werden er in totaal 55 raketten afgeschoten op het noorden en het centrum van Galilea.

In totaal werden er op zaterdag meer dan honderd raketten op het noorden van Israël afgevuurd. Er waren luide knallen van neergehaalde raketten en onbemande kamikaze vliegtuigen (UAV’s) hoorbaar tot in het gebied rond de stad Tiberias aan het Meer van Galilea. Er werden zelfs raketaanvallen gerapporteerd in de noordelijke Jordaanvallei inclusief de pelgrimsoorden Karkhrom, Korazim en Khokok.

Hezbollah zei dat de aanvallen een vergelding waren voor een IAF luchtaanval op een commando centrum van de organisatie in Nabatiya, Zuid-Libanon. Hierbij kwamen dertien Hezbollah terroristen om het leven, inclusief een aantal commandanten. Ook zei de terreurgroep dat de raket- en UAV-aanvallen bedoeld waren als een steunbetuiging voor de bevolking van Gaza.

Reactie van Israël

De IDF en IAF reageerden met luchtaanvallen op de Hezbollah-aanvallen. Er werd op doelen in het zuiden van Libanon geschoten maar ook op het midden, rond de Bekavallei. Daarnaast werden er Hezbollah-doelen aangevallen in de omgeving van Hermel, 150 kilometer verwijderd van de grens tussen Israël en Libanon. De media in Libanon rapporteerden dat daarbij een aantal mensen werd gedood.

De IDF maakte later bekend dat er, gedurende de hele week, 150 luchtaanvallen werden uitgevoerd op doelen in Libanon. Een Hezbollah-woordvoerder vertelde de Al-Diyar nieuwssite dat de oorlog nu existentieel was geworden voor Hezbollah. Daarmee bedoelde hij dat de organisatie voelt dat Israël er nu op uit is om in Libanon hetzelfde te doen als het met Hamas deed in Gaza. De woordvoerder beweerde dat Israëls percepties gebaseerd zijn op “illusies en incorrecte en mislukte calculaties”.

Voor Israël lijkt de maat nu vol te zijn. Een reeks IDF-commandanten en ook leden van de regering maakten opmerkingen over een uitbreiding van de oorlog tot Libanon zelf. Itzik Alfasi de commandant van de 179ste gepantserde brigade van de IDF zei dat het leger klaar is voor het “grote evenement”. Alfasi zei dat de oorlogservaring in Gaza het niveau van professionalisme aanmerkelijk had verhoogd. “De soldaten hebben bijna een jaar gediend in de reserves en begrijpen de magnitude en betekenis van het moment. We bevinden ons in een ‘eens in een hele generatie’ gebeurtenis”, zei de commandant.

Uitbreiding van de oorlogsdoelen

Premier Benjamin Netanyahu maakte op vrijdagmiddag bekend dat de oorlogsdoelen zouden worden uitgebreid. Het terugbrengen van de 80.000 geëvacueerde burgers naar hun huizen in het grensgebied met Libanon, en het garanderen van hun veiligheid was nu ook een oorlogsdoel geworden. Tot nu toe was dat niet het geval en dat kwam de regering vaak op bijtende kritiek te staan van de lokale leiders in het noorden.

De beslissing werd genomen tijdens een spoedvergadering van het veiligheidskabinet afgelopen vrijdagmiddag 13 september en werd later overgenomen door het volledige kabinet. Netanyahu gaf daarop de IDF de order om zich voor te bereiden op een “brede campagne in Libanon en een grote confrontatie met Hezbollah”. “We zijn op weg naar een brede campagne met een andere intensiteit”, zei de premier tijdens de vergadering van het oorlogskabinet. Een IDF-official vertelde tv kanaal Arutz 12 dat de IDF zich moest opmaken voor “een lange oorlog”.

Een diplomatieke oplossing

Deze en andere opmerkingen over een uitbreiding van de oorlog tegen Hezbollah leidden tot ongerustheid in het Witte Huis. President Joe Biden besloot om Amos Hochstein, zijn afgezant voor Libanon en nu voor de oorlog tussen Hezbollah en Israël, naar Jeruzalem te sturen voor gesprekken met de Israëlische regering. Hochstein zal vandaag in Israël aankomen maar het blijft een raadsel wat hij hier komt doen. Zijn eindeloze reeks pogingen om een diplomatieke oplossing te vinden voor het huidige conflict mislukte faliekant door de opstelling van Hezbollah, dat niets wil weten van een diplomatieke oplossing.

Israël is daar vanaf het begin wel in geïnteresseerd geweest en Hochstein is daarvan op de hoogte. Nu de regering in Jeruzalem eindelijk heeft besloten om met de juiste middelen het Hezbollah-probleem aan te pakken lijken de Amerikanen bang te zijn voor een regionaal conflict.

Urii Gordin, de commandant van de IDF in het noorden van Israël, zegt dat dit het ideale moment is om een bufferzone te creëren in Zuid-Libanon. Ideaal omdat de IDF grotendeels een einde heeft gemaakt aan de aanwezigheid van de Radwan-elite-eenheid van Hezbollah, wiens leden grotendeels gedood of gevlucht zijn. En omdat ongeveer tachtig procent van de burgerbevolking uit het zuiden van Libanon geëvacueerd is naar andere delen van het land.

Ansar Allah

Op zondagochtend vroeg werd het centrum van Israël opgeschrikt door het luchtalarm. Zowel in Modi’in langs weg 443 naar Jeruzalem als in de stad Ramat Gan naast Tel Aviv ging het code rood alarm af. Even later werd bekend gemaakt dat er een vliegend voorwerp dat uit het oosten kwam was neergestort in de buurt van een trein station in Modi'in.

Dit vliegend voorwerp bleek later een ballistische raket te zijn die uit Jemen kwam. De Ansar Allah of Houthi militie eiste al snel de verantwoordelijkheid op voor de aanval en beweerde dat het een supersonische raket had gelanceerd richting Israël. Dat leek een leugen omdat de militie slechts beschikt over een supersonische raket met een bereik van 1.400 kilometer en Israël is meer dan tweeduizend kilometer verwijderd van Jemen.

De IDF bevestigde later dat de inkomende raket een ballistische was geweest en dat er een aantal pogingen waren ondernomen om het wapen neer te schieten voordat het Israël kon bereiken. Om de een of andere reden mislukten die pogingen en waardoor de raket bijna zijn doel bereikte. Uiteindelijk schoot de Arrow 3 de raket neer boven de stad Modi’in en raakten delen van de vernietigde raket een treinstation in de stad.

Er raakte niemand gewond en elf mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld nadat zij gevallen waren toen zij naar de schuilkelders renden. Premier Netanyahu zei later dat de Ansar Allah militie een stevig antwoord kon verwachten van Israël.

De militie zelf plaatste een pamflet op het internet met een waarschuwing aan de bevolking van de Joodse staat. Er werd in het het pamflet opgeroepen om naar “de veiligheidszone in de Negev-woestijn te evacueren”. Uiteraard was dit een cynische grap die zinspeelde op de pamfletten die de IAF boven Gaza uitstrooide tijdens de oorlog met Hamas.

Gaza

Vanuit het noorden van Gaza werden op zondag, na een lange onderbreking, twee raketten op de stad Ashkelon afgeschoten. Hamas beweerde dat dit een vergelding was voor IDF acties in de stad Gaza waar de terreurbeweging aan het reorganiseren was. De IAF vernietigde later de raketwerpers waarmee op Ashkelon was geschoten.

Ondertussen werd in Israël bekend gemaakt dat Hamas pakuizen vol met voedsel en andere levensmiddelen heeft. Arutz 12 publiceerde een audio opname van een telefoongesprek tussen twee Hamas terroristen die spraken over het feit dat de pakhuizen boordevol humanitaire hulp waren. De trucks die dagelijks Gaza binnenrijden (200 per dag) moeten nu buiten de pakhuizen wachten op de dag dat zij ontladen kunnen worden.

Hamas schiet verder op burgers die proberen iets van de humanitaire hulp te bemachtigen. De IDF probeert nu om een einde te maken aan het monopolie over de humanitaire hulp dat Hamas nog altijd heeft, door lokale handelaars in te schakelen die geen banden hebben met de terreurbeweging. Hamas maakt echter ook misbruik van deze sittuatie door twintig procent van de winsten van de handelaren op te eisen.

Als gevolg is de IDF al weer afgestapt van het gebruik van deze handelaren en zoekt nu wegen om zelf de distributie van de hulpgoederen in handen te nemen. Op de sociale media circuleren ondertussen video’s waarin te zien is dat er de afgelopen week grote hoeveelheden vlees, kip en eieren naar Gaza werden gebracht.

De goederen zijn afkomstig van de VN organisatie UNWRA die door Israël in de ban is gedaan vanwege zijn rol in 7/10 en de nauwe banden met Hamas. COGAT de civiele afdeling van de IDF maakte afgelopen weekend bekend dat er sinds het begin van de oorlog nu, bijna een jaar geleden, 50.000 vrachtwagens met humanitaire hulp Gaza waren binnen gereden.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda