Israël-update 8 oktober • Verhoogde spanningen tussen Israël, Iran en Hezbollah
Door Yochanan Visser -
8 oktober 2024
De herdenkingsplechtigheden voor de massamoord van 7 oktober 2023 zijn voorbij. De aandacht richt zich nu op een mogelijke vergeldingsaanval op Iran nadat de Islamitische Republiek op dinsdag 1 oktober zo'n 200 ballistische raketten op strategische faciliteiten in Israël afvuurde.
Pas nu is bekend geworden dat de luchtmachtbasis Nevatim in het zuiden van Israël 32 inslagen van Iraanse raketten te verwerken kreeg. Dit werd duidelijk uit satellietbeelden die door buitenlandse media werden gepubliceerd. De IDF was vervolgens gedwongen om dit nieuws te bevestigen, maar gaf aan dat er geen schade was aan de vloot F-35 stealth vliegtuigen of aan de hangars op de basis.
Speculaties over een vergeldingsaanval
Er is veel speculatie over het tijdstip van de komende Israëlische aanval op Iran, evenals over de doelen die zullen worden aangevallen. Volgens de laatste informatie zijn de doelen voornamelijk gerelateerd aan het regime van Ayatollah Ali Khamenei en de Islamitische Revolutionaire Garde, en niet aan het nucleaire programma van Iran of de olie-industrie.
Waarschijnlijk heeft deze keuze te maken met de ongekende druk die vanuit het buitenland, en dan met name door de Verenigde Staten, op de regering in Jeruzalem wordt uitgeoefend. De New York Times (NYT) beweert dat het informatie heeft over de doelen die deze week zullen worden aangevallen. De NYT zegt dat deze doelen voornamelijk militaire installaties en inlichtingenfaciliteiten betreffen.
Regeringsfunctionarissen in Israël willen niet reageren op het rapport van de NYT, maar gaven aan dat de aanval op Iran in overeenstemming moet zijn met de doelen die de regering voor de oorlog heeft gesteld: de vernietiging van Hamas en de veilige terugkeer van de inwoners van de grensdorpen en steden in het noorden van Israël. Critici van deze benadering stellen dat Israël nu de kans heeft om eindelijk een aanval uit te voeren op het nucleaire wapenprogramma van Iran.
De 'kop van de octopus'
De critici worden aangevoerd door oud-premier Naftali Bennett, die een uitgesproken voorstander is van het aanpakken van de "kop van de octopus," zoals hij Iran aanduidt. In een video die Bennett op zijn X-account publiceerde, zei hij dat dit voor het eerst een unieke mogelijkheid is om Iran grondig aan te pakken, nu Hamas en Hezbollah verzwakt zijn. "Dit is het moment waarop Israël de nucleaire dreiging voor de toekomst van Israël kan verwijderen," aldus Bennett. "Het is een unieke en uiterst belangrijke kans voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen."
Israël heeft, na de raketaanval door Iran vorige week dinsdag, de legitimiteit en het vermogen om het regime en zijn nucleaire programma aan te pakken, vervolgde de ex-premier, die binnenkort terugkeert naar de politiek. Bennett erkende dat er buitenlandse druk is, maar zei dat zonder het aanpakken van de “kop van de octopus” Hamas en Hezbollah weer zullen opbloeien.
De, volgens de peilingen, volgende premier van Israël besloot zijn betoog door te zeggen dat de tijd van het “boodschappen sturen aan Iran” voorbij is. Het regime en zijn nucleaire programma moeten worden aangepakt tijdens de Israëlische aanval, aldus Bennett.
Ondergrondse kernproef in Iran
Al Jazeera, de tv-zender die in Qatar is gevestigd, meldde maandagavond dat Iran op 5 september een ondergrondse kernproef heeft uitgevoerd in een afgelegen woestijn. De ontploffing veroorzaakte een aardbeving met een kracht van vijf op de schaal van Richter. Iran meldde kort na de kernproef dat er een aardbeving had plaatsgevonden in de woestijn. Het is vrijwel zeker dat de Israëlische en Amerikaanse inlichtingendiensten op de hoogte zijn van deze verontrustende ontwikkeling.
Hezbollah-tunnels
Ondertussen escaleert de oorlog met Hezbollah in Libanon. Maandag 7 oktober werden bijna 200 aanvallen met raketten en onbemande kamikazedrones geregistreerd. Op Haifa en omgeving werd een recordaantal van honderd raketten afgevuurd. Niemand raakte gewond, maar er werd wel schade aangericht aan huizen en auto’s.
De IAF intensiveerde haar aanvallen op Hezbollah. Maandagavond (7 oktober) viel de IAF binnen een uur tijd 120 Hezbollah-doelen aan. De IDF heeft besloten om de oorlog tegen Hezbollah op te voeren en heeft nog een divisie ingezet in Libanon. Naim Qassem, de interim-leider van Hezbollah, beweert echter dat dit geen verschil zal maken en stelt dat Hezbollah in goede vorm verkeert.
Op maandag ontdekten IDF-soldaten ook tunnels dicht bij de grens met Israël, groot genoeg voor auto’s. In deze tunnels waren grote hoeveelheden wapens opgeslagen, waaronder antitankraketten. De IDF-eenheden hebben zelden confrontaties met Hezbollah-terroristen in het grensgebied. Er wordt gezegd dat de terreurgroep zich heeft teruggetrokken naar het noorden, slechts enkele kilometers van de grens met Israël.
Nieuwe ontwikkelingen in Gaza
In het noorden van de Gazastrook wordt eveneens weer hevig gevochten, nadat de IDF een nieuwe operatie tegen Hamas begon in de stad Jabalya. De IDF is nog bezig met het evacueren van burgers in het gebied en zal de operatie tegen Hamas uitbreiden zodra dit is voltooid.
Hamas-leider Yahya Sinwar gaf een teken van leven na weken van stilte. De gehate terrorist verbrak bewust het contact met de buitenwereld na de liquidatie van zijn voorganger Ismail Haniyeh, die door Mossad werd gedood tijdens een bezoek aan Teheran in augustus. Sinwar maakt geen gebruik meer van moderne communicatiemiddelen en schakelt nu koeriers in voor het verzenden van schriftelijke berichten.
De IDF meldde maandag gerichte informatie te hebben over de verblijfplaats van Sinwar in een van de tunnels onder Gaza. Het leger zag echter af van actie, omdat bekend was dat de Hamas-leider zich had omringd met gijzelaars. Sinwar heeft nu de Hamas-leiders in Qatar laten weten dat zij geen enkele concessie mogen doen in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars en gevangen Palestijnse terroristen.
Houthi's
Op maandagmiddag werd er vanuit Jemen verder een ballistische langeafstandsraket afgevuurd op Tel Aviv. Ansar Allah, of de Houthi-militie in Jemen, eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanval. De raket werd buiten de atmosfeer uit de lucht geschoten door het Arrow 3-luchtverdedigingssysteem.