Middagupdate 7 maart • Vraagtekens rond de toekomst van Gaza
Door Yochanan Visser -
7 maart 2024
Premier Benjamin Netanyahu heeft voor het eerst meer duidelijkheid verstrekt over wat te doen met Gaza na de oorlog. Maar eerst moet de militaire campagne van de IDF in Gaza worden afgerond.
Gaza's toekomst
Om Hamas totaal uit te roeien in Gaza en om daar een stabiel regime op te zetten denkt Netanyahu één a twee jaar nodig te hebben. Gedurende deze periode zal Israël permanent aanwezig zijn in Gaza. Netanyahu verwacht verder dat er altijd terroristische activiteit zal zijn in Gaza, net zoals dat het geval is in Judea en Samaria.
Het model dat Netanyahu dus voor ogen staat is de situatie in deze gebieden die deels worden bestuurt door een autonome entiteit en waar de veiligheid in handen is van de IDF en andere veiligheidsdiensten. Gaza zal geheel gedemilitariseerd worden en slechts lichte wapens zullen worden toegestaan aan een nieuw op te zetten politie. Na een bepaalde periode zal de IDF zich terugtrekken uit de bewoonde gebieden in Gaza en dan ’s nachts eventuele noodzakelijke invallen uitvoeren. Een open vraag blijft wie het civiele bestuur op zich zal nemen in Gaza. In zijn uitleg over de toekomst van Gaza sloot Netanyahu uit dat voormalig Fatah leider Mohammed Dahlan deel zou kunnen uitmaken van een nieuw regime. Dahlan woonde altijd in Gaza totdat hij vanwege bedreigingen door Hamas besloot weg te gaan. De voormalige Fatah leider woont nu in Abu Dhabi waar hij nauwe banden heeft met de regerende Al Nahyan familie.
Gestaakte onderhandelingen
De onderhandelingen over een eventueel nieuw staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars zijn nu stopgezet en de Hamas delegatie die in Cairo verbleef sinds zondag is teruggekeerd naar Qatar. De aanname in Israël is dat Hamas de onderhandelingen bewust opblies om zo de weg vrij te maken naar een nieuwe geweldexplosie tijdens de moslim vastenmaand Ramadan die aanstaande zondag begint. Egyptische regeringsfunctionarissen zeggen dat de onderhandelingen met Hamas volgende week worden voortgezet. Israël heeft geweigerd om nog verder te onderhandelen met Hamas totdat de jihadistische duidelijkheid schepte over het lot van de 134 gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden.
Volgens de Amerikaanse regering heeft Israël “pijnlijke concessies” gedaan om een tweede staakt-het-vuren mogelijk te maken en was bereid om de zware jongens onder de Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen vrij te laten in ruil voor gijzelaars.
Deadline
Ondertussen heeft Israël een deadline gegeven voor de onderhandelingen over een diplomatieke oplossing voor het huidige conflict met Hezbollah in Libanon. De Amerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein heeft tot volgende week vrijdag de tijd om een deal te sluiten met Hezbollah, dat tot nu toe ieder voorstel van de Amerikaanse diplomaat heeft afgewezen.
Hezbollah’s spreekbuis al-Akhbar rapporteerde vanmorgen dat Naim Qassem, de plaatsvervanger van Hezbollah leider Hassan Nasrallah heeft duidelijk gemaakt dat er 90 procent kans is dat de er geen totale oorlog komt. In Israël neemt men de verklaringen van Qassem echter met een korrel zout omdat het meeste wat de Hezbollah leider zegt propaganda is die tot doel heeft om de IDF te misleiden. Qassem had eerder gezegd dat hij niet “bezorgd” was over de activiteiten van Hochstein.”
Zo lang als de oorlog in Gaza voortduurt zal er een noordelijk front zijn aldus Qassem die verder zei dat “Hochstein kan zeggen wat hij wil maar wij zullen niet accepteren dat Israël de condities bepaald wanneer er een crisis is”. Hochstein praat overigens met de Libanese regering, en niet met Hezbollah dat aan alle touwtjes trekt in Libanon. De Amerikaanse diplomaat wil dat het Libanese leger de plaats inneemt van Hezbollah in het zuiden van Libanon en heeft aangeboden dat de Amerikaanse regering garant wil staan voor het implementeren van een staakt-het-vuren. Beide voorstellen zijn echter niet realistisch omdat het Libanese leger een trekpop van Hezbollah is en de Amerikanen geen enkele militaire aanwezigheid hebben in Libanon.
Noorden
Het geweld in het noorden van Israël blijft intussen onverminderd doorgaan. Op woensdagmiddag werd er een kamikaze drone boven de stad Kiryat Shmoneh neergeschoten. De aanval werd opgeëist door het Islamitische Verzet in Irak, een verzameling sjiitische milities die voorheen opereerden onder naam al-Hashd al-Sha’abi. Later op woensdag werden twee raketten vanuit Syrië afgeschoten op de Golan Hoogvlakte, die in open veld ontploften.
Elders aan het noordelijke front was Hezbollah weer actief met drone- en raketaanvallen op een reeks dorpen en steden in het grensgebied. In totaal werden er de afgelopen 24 uur zo’n vijftig Grad Katuscha raketten afgevuurd op het noorden van Israël. De laatste aanval kwam om 13.00 uur vanmiddag, met een salvo van tien raketten op Rosh Haniqra in het uiterste noordwesten van Israël.
Ansar Allah
Ansar Allah, de door Iran gesponsorde sjiitische militie in Jemen is zijn aanvallen op het scheepvaartverkeer in de Rode Zee aan het opvoeren. De laatste twee dagen werden vijf aanvallen geregistreerd waarvan twee op Amerikaanse oorlogsschepen. Op woensdagmiddag waren bij één van die aanvallen drie doden te betreuren.
CENTCOM, het geallieerde opperbevel in het Midden-Oosten maakte bekend dat het onder de vlag van Barbados varende bulk vrachtschip True Confidence was geraakt door een ballistische antischip raket. Drie bemanningsleden uit Vietnam en de Filippijnen werden gedood door de raket en twee anderen raakten ernstig gewond. De rest van de bemanning moest het schip verlaten en werd overgebracht naar Djibouti. De Amerikaanse- en Britse luchtmacht voerden opnieuw aanvallen uit in Jemen. De effectiviteit van deze aanvallen wordt echter in twijfel getrokken omdat zowel de Amerikanen als de Britten niet over exacte inlichtingen beschikken betreffende de posities van Ansar Allah.