Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Padvinders in Israël: niet ‘zomaar een clubje’

Door Petra van der Zande - 

4 juli 2023

Padvinders in Israel, niet zomaar een clubje

Padvinders in Haifa, Israël. Foto: Shir Torem/Flash90

“Zaai voor uzelf in gerechtigheid! Oogst in goedertierenheid! Ploeg voor uzelf ongeploegd land om! Het is tijd om de HEERE te zoeken, totdat Hij komt en gerechtigheid over u laat regenen.” Hosea 10:12 (HSV)

Dit artikel over de Israëlische Padvinders Organisatie legt de basis voor een volgend artikel over het Amir Clubhuis van Tsofiem Armon haNatsiv in Jeruzalem. De bouw werd gesponsord door Bouwen met Israël, de businessclub van Christenen voor Israël.

De Hebreeuwse Padvinders Beweging (haTsofiem) werd in 1919 in Brits Mandaat Palestina opgericht. “Mesjotetei baCarmel”, de eerste padvindersgroep, begon zes jaar later in de Reali school in Haifa bij elkaar te komen. De beste padvinders werden in jaren ‘50 naar deze school gestuurd om door de Palmach getraind te worden. Afgezwaaide Tsofiem (padvinders) werden vanaf 1948 ingezet om nieuwe Joodse nederzettingen op te richten en nieuwe immigranten te assisteren.

israelisch padvinders logo

Logo Israëlische padvindersorganisatie

Het ministerie van Onderwijs richtte in 1954 Israëls officiële, non-partizanen, apolitieke Padvinders Vereniging op. De Zionistische Tsofiem is de enige jongerenbeweging wiens activiteiten wettelijk beschermd zijn door de zogenaamde “Tsofiem verordening”.

Verschillende groepen

Israël heeft de volgende padvindersgroepen:

  • Hebreeuwse Padvinders Beweging
  • Druzen Padvinders Organisatie
  • Arabische Padvinders Beweging
  • Katholieke padvinders Organisatie
  • Orthodoxe Padvinders Organisatie

Momenteel zijn er rond de 100.000 Joodse padvinders tussen de 9 en 18 jaar die afkomstig zijn uit alle sectoren van de samenleving. Vijftien districten in Israël dragen verantwoording over 205 troepen. Van Kirjat Shmona tot Eilat zorgt ieder district voor de educatieve, administratieve en veiligheidsaspecten van de troep. De maritieme tak, de Tsofei Jam, heeft afdelingen in verschillende grote kustplaatsen. Zij gebruiken vaartuigen om de educatieve doelen van de Tsofiem over te dragen.

Adat haTsofiem” – de religieuze tak – bestaat uit 12 troepen, waarvan de grootste en oudste zich in Jeruzalem bevindt. De troepen proberen een brug te slaan tussen religieuze en seculiere jeugd. Zij hanteren dezelfde waarden als de Israëlische padvindersbeweging, maar geven ook Bijbelonderwijs en les in Judaïsme.

Bijeenkomsten

Padvinderstroepen komen meestal op dinsdag, vrijdag of zaterdag bij elkaar voor door het ministerie van Onderwijs goedgekeurde programma’s. Vrijwilligerswerk binnen de gemeenschap is een heel belangrijk onderdeel van de activiteiten.

Naast de wekelijkse bijeenkomsten zijn er extraatjes, zoals de Tsofiem dag, natuur wandelingen, culturele bijeenkomsten, etc. In Galilea heeft de Tsofiem beweging haar eigen kampeerboerderij. Het is een favoriete plek om nieuwe vaardigheden te leren, leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen en te genieten van buiten activiteiten.

Een kleurrijk geheel

Zodra een padvinder geslaagd is voor een leeftijdsgebonden test, gaan zij over naar een volgende leeftijdsgroep en ontvangen een sjaal in een andere kleur.

  • 9-10 jaar –   Ofariem groep – Gele sjaal
  • 10-11 jaar – Nachsjoniem - geel/blauwe sjaal
  • 11-12 jaar – Mesjotetiem – blauwe sjaal
  • 12-13 jaar – Chotriem – oranje sjaal
  • 13-14 jaar – Mavtiechiem – oranje/groene sjaal
  • 14-15 jaar – Soleliem -  groene sjaal
  • 15-16 jaar – Madriechiem )gidsen) -  groen/witte sjaal*
  • 16-17 jaar – Boniem (bouwers) - groen/witte sjaal*
  • 17-18 jaar – Magsjiemiem (verwezelijkers) – groen/grijze sjaal*

*Vanaf 15-18 jaar hangt de kleur van de sjaal af van de rang binnen de troep.

Leiders in opleiding

Tegenwoordig ligt de nadruk op het bouwen van gemeenschap gerichte troepen, het versterken van gemeenschappen in afgelegen gebieden, contact houden met Joodse Israëlis in de Diaspora en het integreren van b.v. kwetsbare jongeren, kinderen met beperkingen en Israëlisch-Ethiopische padvinders.

Tsofiem leert sociale waarden, co-existentie en tolerantie onder Arabieren, Joden en Druzen, loyaliteit aan de natie, stimuleert rechtvaardigheidsgevoel, wederzijdse hulp en interpersoonlijke relaties gebaseerd op waarheid en respect.  Veertig procent van de troepen zijn gelokaliseerd in ontwikkelingsgebieden en achterstand buurten waar zij proberen bij te dragen aan de nood van de gemeenschap. Lokale jongeren worden opgeleid tot leiders van die gemeenschap.

Het motto van de Israëlische padvinders luidt: ‘Hiejeh Nachon’ – wees paraat, oprecht en waarheidsgetrouw.

Padvinders uit de diaspora

Het Joodse Agentschap richtte in de jaren ’80 de eerste buitenlandse Hebreeuwse padvindersafdeling op. De in 1995 opgerichte internationale padvinderstroep had als doel de Joodse en Israëlische identiteit in de Diaspora op te bouwen en te versterken. Deze padvindersgroepen, gericht op Israëlische, Hebreeuwssprekende jongeren, zijn nu in verschillende landen te vinden. Zelfs in Nederland.

De Amstelveense Sjevet Sjavsjevet houdt sinds 2011 iedere zondag activiteiten (in het Hebreeuws) voor kinderen van 8-14 jaar. Middelbare scholieren zijn verantwoordelijk voor het programma. Tsofikef is een wekelijks programma voor kinderen van 6-8 jaar. Ouders die niet meedraaien als vrijwilligers, kijken naar Israëlische films, nemen deel aan workshops of andere ‘Ouders Club’ activiteiten.

Tsofiem Sjnat Sjeroet is een programma waar vijf tot acht lokale en internationale Tsofiem een jaar lang met elkaar een woongemeenschap vormen. In ontwikkelingssteden helpen zij in buurtcentra, lokale padvinders afdelingen, met naschoolse activiteiten of assisteren een lerares of leerling.

Tsofiem Jachad (samen) Masa (traject) is een programma dat buitenlandse Joodse jongeren integreert voor een leiderschapsprogramma - mechina (voorbereiding) - voordat ze in het leger gaan. De grondig gescreende, afgestudeerde lokale middelbare scholieren en Tsofiem nemen deel aan één van de 40 speciale trainingsprogramma’s. Het lesprogramma bestaat uit cultuuronderwijs, de gemeenschap en de Joodse identiteit, met als doel klaargestoomd te worden voor een elite-eenheid of leiderschap positie binnen de IDF. Alle mechinot zijn goedgekeurd door het ministerie van onderwijs en defensie.

Tsofiem Garin (kern, zaad) Tsabar is een programma voor Diaspora jongeren tussen de 18-24 jaar die alija willen maken en in de IDF willen dienen als Lone Soldiers (eenzame soldaten). Het programma (gesponsord door o.a. het Joodse Agentschap) begeleid de jongeren voor hun vertrek naar Israël, toetreding tot de IDF, tijdens en na hun diensttijd. Daarna ontvangen zij hulp met integratie in de maatschappij, een gezin te stichten binnen de gastgemeenschap die hen ‘adopteerde’ en het creëren van een nieuwe Garin familie – een familie voor het leven. Per jaar nemen rond de 400 jongeren deel aan dit programma en tot op heden zijn er meer dan 5000 alumni.

Meer informatie over de padvinders in Israël? Klik hier!

Bekijk ook eens deze video (in het Engels):

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda