"Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in dit land". Dat zei de politie gisteren tegen mij. Ik had gebeld naar aanleiding van de rechtsextremistische vlag die in Amersfoort bij ons in de straat wappert.
Het is de 'Reichskriegsfahne' zoals we hem kennen uit de periode van 1938-1945 ten tijde van het Derde Rijk. Onder die vlag zijn onder andere 103.000 Nederlandse Joden vermoord. Het verschil tussen de Nazi-vlag en de gehesen vlag in de straat is het ijzeren kruis in de witte cirkel. Oorspronkelijk was dat een swastika/hakenkruis. Dat is na de oorlog verboden in Nederland. Het specifieke ontwerp van het rode vlak met het zwart/witte kruis erdoorheen kennen we echter alleen uit de Nazi-periode.
De rechtsextremistische boodschap lijkt duidelijk. Er zijn klachten uit de buurt geweest, er is melding gedaan, maar het helpt niets. Toch zou de intentie en het verspreiden van de rechtsextremistische ideologie wel juridische gevolgen kunnen hebben. Hoe dan ook, het wordt door de buurt (gelukkig) als respectloos en provocatief beschouwd.
Over vlaggen is de laatste tijd meer te doen in Nederland. Veel gemeentes zoals Amersfoort weigerden de Israëlische vlag te hijsen na de grootste slachting onder Joden sinds de Holocaust op 7 oktober 2023. Vlaggen van HamaSS en Hezbollah worden geregeld meegedragen bij anti-Israël demonstraties en dat wordt gedoogd.
Over Palestijnse-vlaggen hoef je al helemaal niet te beginnen, alleen als Israëlische supporters er aanstoot aan nemen en ze verwijderen. Als je Amersfoort binnen rijd vanuit het oosten wordt je aan beide zijden onthaald met Palestijnse-vlaggen.
Ondertussen durf ik geen Israëlische vlag te hijsen, want dan vrees ik voor mijn ruiten, of erger. Bij de 7 oktober herdenking werden mensen met een Israëlische vlag aangevallen en hun vlaggen door Pallie demonstranten afgepakt. De grote Israëlische vlag die over de hoofden van herdenkers werd uitgerold werd door een pro-palestina demonstrante met nepbloed bevuild. Dag in dag uit worden anti-Israël demonstraties gefaciliteerd, zelfs bij de opening van het Holocaustmuseum. Een keer ongestoord herdenken op de Dam is teveel gevraagd.
Israëlische vlaggen verbranden is dan weer geen enkel probleem. Ook niet op het Spui in Amsterdam, door iemand die zich als gemaskerde terrorist met een scherfwerend vest heeft verkleed onder gebrul van "dood aan Israël", of op de Dam nota bene bij een een antiracisme demonstratie waar gescandeerd wordt "gooi de Zio's in de gracht".
En dan te bedenken dat de manifestatie tegen antisemitisme - naar aanleiding van de door moslims zelf benoemde Jodenjacht in de hoofdstad - verplaatst moest worden. Het mocht niet op de Dam bij het monument waar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, waaronder die van de laatste Jodenjachten in dit land.
De reden was dat de veiligheid van de deelnemers niet kon worden gegarandeerd. Lees dat nog eens. Je kunt je dus in het oude Mokum niet veilig wanen als je je laat horen tegen antisemitisme.