“Want de mens weet ook zijn tijd niet, evenmin als de vissen die in een boosaardig net worden gevangen, en als de vogels die gevangen worden met de strik. Net als zij worden de mensenkinderen op een kwaad ogenblik verstrikt, wanneer dat hun plotseling overvalt.” Prediker 9:12 HSV
Toen Varda Minivitzki’s zoon ‘verdween’ en nooit werd teruggevonden, besloot zij Biladeyhem op te richten – de Vereniging voor Verwanten van Vermiste Personen. Tot het tegendeel bewezen is wordt de vermiste persoon verondersteld in leven te zijn. Om die reden kan de familie geen sjiva zitten en rouwen.
Rabbijn Dratch vergelijkt deze situatie met die van een agunah, een Joodse vrouw die vastzit in een huwelijk met een echtgenoot die vermist is (of de benen heeft genomen). Tijdens de Tweede wereldoorlog drong een legerrabbijn er op aan dat Joodse piloten een get (scheidingsbewijs) achterlieten voor het geval zij zouden sneuvelen. Momenteel probeert een Joodse religieuze advocaat de IDF te overtuigen dit zelfde gebruik voor te stellen. Tijdens deze Hamas oorlog zijn veel getrouwde reservisten gesneuveld en sommige lichamen worden nog door Hamas vastgehouden. Anderen zijn vermist in actie. Zonder get kunnen de vaak jonge weduwen niet hertrouwen.
De MPU- Missing Persons Unit (Vermiste Personen Eenheid) werd opgericht na de Yom Kippoer Oorlog in 1973 om de 2000 soldaten op te sporen die tijdens de oorlog vermist raakten. De ontmantelde eenheid werd na de Eerste Libanonoorlog nieuw leven ingeblazen. Vandaag de dag zijn er vijf vermiste IDF soldaten en 179 gesneuvelde soldaten van wie de begraafplaats onbekend is.
“Elke keer dat we een soldaat vinden, brengen we vrede voor zijn familie, of hij nu leeft of niet,” legt majoor Yan Berman uit. “Het lijkt misschien vreemd, want hoe kun je vrede brengen aan een nabestaande familie? Maar de familie heeft nu tenminste een plek om te rouwen.”
“Wij nabestaanden zijn niet alleen. We behoren tot het grootste gezelschap in de hele wereld - het gezelschap van hen die lijden hebben gekend.”
— Helen Keller
Maar hoe kunnen Joodse familieleden rouwen om iemand waarvan niet bevestigd is dat hij dood is? Op 7 oktober 2023 werden niet alleen soldaten maar ook burgers en kinderen gegijzeld. Vandaag de dag worstelen families nog steeds met de hoop op terugkeer van hun geliefden of rouwen zonder begrafenis.
Het is vreselijk om achter te blijven zonder te weten wat er met een geliefde is gebeurd. Halacha, de Joodse wet benadrukt dat het absoluut zeker moet zijn dat iemand is overleden voordat rouwrituelen kunnen worden uitgevoerd. (Voor het geval een ‘dode’ persoon levend wordt teruggevonden.) Maar halacha vraagt ook dat de families van degenen die vermist worden, hoop houden dat ze zullen terugkeren.
Volgens de Sjoelchan Aroech moet de gemeenschap, wanneer er geen lijk gevonden wordt, op zoek gaan naar een ooggetuige die voor een Joodse rechtbank (beit din) getuigt. Als de Beit Din concludeert dat de vermiste persoon is overleden beginnen de rouwrituelen, zoals sjieva zitten en kaddiesj zeggen.
Op 20 augustus 2024 vond de IDF in een tunnel in Khan Younis de lichamen van Avraham Munder, Alex Dancyg, Yagev Buchshtav, Chaim Peri, Yoram Metzger en Nadav Popplewell. Op 1 september werden opnieuw zes lichamen van vermoorde gijzelaars gevonden: Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Carmel Gat, Almog Sarusi.
Dancyg en Buchshtav werden eind juli dood verklaard door de IDF; het leger verklaarde dat Peri, Metzger en Popplewell begin juni niet langer in leven waren. De vijf werden vermoedelijk al begin juni 2024 vermoord in Khan Younis.
Munder, Dancyg, Peri en Metzger werden ontvoerd uit Kibboets Nir Oz, terwijl Buchshtav met zijn vrouw, Rimon, en Popplewell werden ontvoerd uit Kibboets Nirim.
De 35 jarige Buchshtav was een muzikant en geluidsman die zijn eigen instrumenten bouwde, waaronder elektrische gitaren. Het huis van Rimon en Yagev was altijd gevuld met muziek en geredde mishandelde dieren. Zij kenden elkaar vanaf de middelbare school en trouwden in 2021.
Rimon is de dochter van vrienden van onze buren, wat het allemaal nog dichterbij bracht.
Rimon werd op 28 november 2023 vrijgelaten in een gijzelingsdeal met Hamas. Zij wilde haar man, die leed aan PTSD, niet in gevangenschap achterlaten, maar de terrorist dreigde haar met geweld mee te sleuren als ze niet vrijwillig meekwam.
Het leger had de familie al laten weten dat Yagev op 22 juli in gevangenschap in Gaza was overleden. Hamas beweerde echter in maart al dat Buchshtav was gestorven door gebrek aan voedsel en medicijnen.
Op 21 augustus 2024 konden de families van zes vermoorde gijzelaars hun geliefden begraven in Nirim en Nir Oz. De lichamen van de vermoorde gijzelaars die op 1 september werden gevonden, werden op verschillende plaatsen in het land begraven.
Vreugde en verdriet maken deel uit van het dagelijks leven. Rouwen is een heel belangrijk proces voor het Joodse volk.
De Joodse rouw stadia zijn:
- Aninoet, rouw vóór de begrafenis.
- Sjieva, een periode van zeven dagen na de begrafenis; de eerste drie dagen zijn gekenmerkt door een intensere rouw.
- Sjlosjiem, de rouwperiode van 30 dagen.
- Het eerste jaar (directe familie).
De nabestaanden van de 97 van de 251 gijzelaars die op 7 oktober 2023 door Hamas werden ontvoerd worstelen nog dagelijks met de emotionale achtbaan van wanhoop, verdriet en hoop. Onder de vermisten zijn ten minste 33 personen van wie de dood door de IDF is bevestigd. Hamas houdt ook twee Israëlische burgers vast die in 2014 en 2015 de Strook binnenkwamen, evenals de lichamen van twee IDF-soldaten die in 2014 werden gedood.
“Het vreemde van een verwoestend verlies is dat het leven gewoon doorgaat. Als je geconfronteerd wordt met een tragedie, een verlies zo groot dat je geen idee hebt hoe je er doorheen kunt leven, blijft de wereld op de een of andere manier gewoon doordraaien, de seconden blijven tikken.”
— James Patterson
Koolulam is een sociaal-muzikaal initiatief, bedoeld om mensen uit alle lagen van de samenleving en verschillende achtergronden samen te brengen. Gewoon een paar uur alles stop te zetten en samen te zingen. Heerlijk! Bekijk hier de video van het lied 'One Day', dat gespeeld werd op Koolulam: