Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Samenleving

Terug naar overzicht

Shalva's trauma kunst therapie

Door Petra van der Zande - 

9 augustus 2024

girl power

'GIRL POWER' door Reut Fundas. | Foto: Reut Fundas

“De HEERE is nabij de gebrokenen van hart, Hij verlost de verbrijzelden van geest.” Psalm 34:19 HSV

Sinds de oprichting, meer dan 30 jaar geleden, dient het Shalva National Center in Jeruzalem als een oase en troost voor jongeren en volwassenen met een reeks lichamelijke en geestelijke handicaps en hun families. In tijden van vrede biedt het 11 verdiepingen tellende Shalva National Center onderwijs- en therapiediensten aan de Israelische bevolking. Tijdens nationale crises (zoals de huidige oorlog met Hamas en Hezbollah) fungeert het ook als een Nationaal Crisiscentrum, compleet met bedden, apparatuur en voedsel voorraden. Zo’n 1200 evacuees kunnen hier een maand lang veilig onderdak krijgen.

Het centrum  biedt een breed spectrum aan gratis therapieën, zoals:

  • Ergotherapie -bouwen aan fijnmotorische vaardigheden zoals eten en spelen met klein speelgoed, waardoor concentratie en hand-oogcoördinatie verbeteren.
  • Fysiotherapie- onderdeel van een multidisciplinair team dat effectief tegemoet komt aan de behoeften van een breed scala aan uitdagingen waarmee Shalva-deelnemers worden geconfronteerd.
  • Logopedie - werken aan communicatievaardigheden en bieden de hulpmiddelen die nodig zijn voor een betere uitspraak, vloeiendheid, toonhoogte, volumeregeling en zinsbouw.
  • Muziektherapie – een allesomvattend therapeutisch programma dat zorgt voor een veelzijdige ontwikkeling.  De Shalva Band is het tweede niveau van dat programma.
  • Snoezelen – de multi-Sensorische omgeving creëert persoonlijke doorbraken in communicatie, bewustzijn en zelfexpressie.
  • Kunst therapie – opent non-verbale paden voor zelfexpressie en bied een fantasierijk forum om de fijne motoriek te verbeteren.

"Toen de oorlog uitbrak en Shalva overspoeld werd met een hele nieuwe groep gehandicapte volwassenen en kinderen die hulp nodig hadden, hebben we ze met open armen ontvangen. Sommigen hebben ernstige trauma's doorstaan. Veel van onze vaste deelnemers lijden ook aan verschillende gradaties van verwarring of trauma als gevolg van terugkerende sirenes, gewonde familieleden, of een IDF reservist ouder. Omdat ze allemaal een uitlaatklep nodig hadden voor hun emoties, wendden we ons tot onze geweldige kunsttherapiemedewerkers," zegt Sophie Weiss, projectmedewerkster bij Shalva.

Nadav, een tiener met autisme werd geëvacueerd uit Ashkelon. Voorlopig blijft hij met zijn familie in Jeruzalem totdat ze veilig naar huis kunnen terugkeren. Nadav’s moeder zegt dat de kunsttherapielessen hem hebben geholpen om uit zijn schulp te kruipen. Hij drukte zijn angst voor vallende raketten uit door met een verfkwast de oorverdovende knallen uit te beelden in felle, boze kleuren - rood, oranje en grijze pluimen. "Het was heel erg eng," zei hij.

Woorden schieten vaak tekort om de diepe emoties die gepaard gaan met deze traumatische tijden te vatten. Deze strijd is nog heviger voor mensen met een handicap, voor wie communicatie een voortdurende worsteling is.

Als ze gaan tekenen, kunnen ze hun gevoelens uitdrukken op een manier die ze nooit kunnen verwoorden. Emoties zoals zorgen, angst, verwachting, de hoop dat alles weer normaal wordt, en het gebed dat alles goed zal komen, worden met een krijtje en een penseel non-verbaal gecommuniceerd," zegt Avital Sternberg, Shalva kunst therapeute.

Het kunsttherapieprogramma gebruikte de kunstwerken van Shalva's tiener- en volwassen kunstenaars met het syndroom van Down, autisme en een reeks andere handicaps voor een speciale tentoonstelling met als titel: ‘Leven door oorlog - een tentoonstelling van hoop’. Het speelt een cruciale rol in het presenteren van de diepgaande oorlogs ervaringen van gehandicapte Israëli’s aan de internationale gemeenschap. Het geeft een rauw en diep inzicht in de pijn en het lijden en vooral de hoop en veerkracht die daarop volgen.

Door middel van aquarellen en pastels, of kunst met lagen papier en knipsels, delen zij hun emoties van deze oorlog tussen Israël en Hamas.

Ofir Engel, de zoon van Yoav Engel, de directeur van het Shalva sportcentrum, keerde na 54 dagen uit Hamas-gevangenschap terug. Begin februari dit jaar was de familie Engel aanwezig bij de opening van de tentoonstelling met 20 schilderijen in het Friends of Zion museum in Jeruzalem. Een aantal kunstwerken die betrekking hebben op Ofir’s gijzeling maken deel uit van de tentoonstelling. De reizende internationale tentoonstelling opende andere ook in Japan en Hong Kong.

"Ik denk dat het cruciaal is voor mensen over de hele wereld om de persoonlijke ervaringen van individuen in Israël te begrijpen en met hen mee te voelen. Het belichten van het unieke perspectief van kunstenaars met een handicap biedt de internationale gemeenschap een zeldzame kans om te zien hoe zij omgaan met het trauma dat alle Israëli's op dit moment doormaken." Kunstdirecteur Sara Samuels (jongste dochter van de oprichters).

Bekijk hieronder de video over kunsttherapie bij Shalva:

Bekijk hier nog een aantal kunstwerken:

0 CVI website () 0

Foto: P. v.d. Zande

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda