Binnen vijftien jaar zal negentig procent van de Holocaustoverlevenden niet meer leven, zo stelt het rapport Vanishing Witnesses van de organisatie The Conference on Jewish Material Claims Against Germany. Volgens de voorzitter van de organisatie onderstreept het rapport eens te meer de urgentie van Holocaustonderwijs.
Het rapport verscheen deze week in aanloop naar Jom Hasjoa, de Israëlische Holocaustherdenkingsdag, waarop de miljoenen Joden worden herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog wreed om het leven werden gebracht. Gisteravond werd in Israël in het Yad Vashem holocaustmuseum een herdenkingsceremonie gehouden, waar holocaustoverlevenden zes herdenkingsfakkels aanstaken. Daarnaast hielden zowel president Herzog als premier Netanyahu een toespraak. Beiden maakten in hun speech het verband tussen de Shoah en de bedreigingen waar de staat Israël vandaag de dag mee geconfronteerd wordt.
Tachtig jaar geleden werden Joden vervolgd en dat is, na al die jaren, niet veranderd. En dat blijft het wrange van deze tijd. Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt elke keer weer die zin herhaald: Never again, nooit meer. Maar het is opnieuw gebeurd en het gebeurt nog steeds. Sinds 7 oktober 2023 worden we dagelijks geconfronteerd met berichten over toenemend antisemitisme. Joden over de hele wereld worden ook anno 2025 veracht om wie ze zijn.

Beeld van een propagandavideo van Hamas die op 23 april 2025 werd vrijgegeven en waarop de gegijzelde Omri Miran te zien is. (Met toestemming van de familie)
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de 59 gijzelaars die zich nog altijd in de tunnels van Gaza bevinden. Deze week publiceerde Hamas een propagandavideo van gijzelaar Omri Miran. Zijn familie zei in een verklaring dat ze het een schande vindt dat op de vooravond van Jom Hasjoa, een dag waarop het gebruikelijk is om ‘never again’ te zeggen, er een Israëliër is, en met hem tientallen anderen, die om hulp schreeuwen vanuit de tunnels van Hamas.
Zowel het rapport Vanishing Witnesses als de huidige realiteit onderstrepen hoe belangrijk het is om te blijven herdenken, juist in een tijd waarin het steeds zeldzamer wordt om verhalen van Holocaustoverlevenden uit eerste hand te horen. Opdat we werkelijk nooit zullen vergeten.
Lees hier het verhaal van een 101-jarige Holocaustoverlevende geschreven door Joop Soesan.