Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Tekens van geloof • De loofhut

Door Kees de Vreugd - 

8 februari 2023

2022 Website CVI

Het Jodendom kent veel symbolen en rituelen. Allerlei voorwerpen hebben een betekenis. Ze drukken iets uit van het geloof van Israël in de Eeuwige. In deze reeks bekijken we een aantal van deze tekens van geloof.

In 1918 schreef Clara Pinkhof dit kinderliedje over de loofhut, de soeka (soeko in het Asjkenazisch).

Vier muurtjes en een dak van riet...

Meer is het niet - meer is het niet.

Ons huisje is zo gauw gebouwd;

Wat riet, wat spijkers en wat hout.

En dat getimmerd aan elkaar

En kijk: dan is de Soeko klaar!

Zeven dagen moet u in de loofhutten wonen

Eén keer wordt het in de Thora gezegd: “Zeven dagen moet u in de loofhutten wonen” (Leviticus 23:43). Ook de reden wordt gegeven: “Zodat de generaties na u weten dat Ik de Israëlieten in loofhutten liet wonen” (ibid.). Wat is een loofhut? Wat voor materialen gebruik je om hem te bouwen? Aan welke criteria moet de loofhut voldoen? Wat is wonen in de loofhut? Op deze en dergelijke vragen gaat de Joodse Mondelinge Leer in. De Mondelinge Leer maakt praktisch wat in de Schriftelijke Thora verondersteld wordt.

De loofhut herinnert aan het wonen in de woestijn onder Gods hoede. Hij staat ook symbool voor de tijdelijkheid van het bestaan.

Onder Gods hoede

Het Hebreeuwse woord soeka hangt samen met een werkwoord dat bedekken betekent. Alles komt dus aan op de dakbedekking. De loofhut herinnert aan het wonen in de woestijn onder Gods hoede. Hij staat ook symbool voor de tijdelijkheid van het bestaan. De gebruikte materialen hebben dus allemaal iets voorlopigs. De dakbedekking (Hebreeuws: schach) is van plantaardig materiaal, zoals takken, bladeren, of bamboestelen, maar zodanig stevig dat het een week dienst kan doen. Wanneer is het een volwaardige dakbedekking? Als je in de loofhut meer schaduw hebt dan zon. Maar door het dak heen moet je toch ook nog de open hemel kunnen zien. De loofhut mag dan ook niet onder een afdak of een boom of iets dergelijks staan.

De loofhut moet tenminste twee volwaardige wanden hebben, één gedeeltelijke wand en een deur. Maar meestal wordt hij gewoon met vier wanden gebouwd. In tegenstelling tot het dak mogen de wanden van allerlei materiaal zijn, zoals planken of een tentzeil, mits het doek goed vast is gemaakt en niet wappert in de wind. Het is de gewoonte om meteen na de afsluiting van Jom Kippoer (Grote Verzoendag) te beginnen met de voorbereidingen voor de bouw van de loofhut. Er zijn kant en klare bouwpakketten verkrijgbaar. Maar het is natuurlijk veel leuker om als gezin zelf het materiaal te verzamelen.

Dit is deel 2 van de reeks 'Tekens van geloof'. Meer lezen? Het vorige artikel ging over de mezoeza en kunt u hier lezen.

kees-de-vreugd-web-150x150

De auteur

Kees de Vreugd

Kees de Vreugd is theoloog en werkt bij Christenen voor Israël waar hij onder meer hoofdredacteur is van het blad Israël en de Kerk.

Doneren
Abonneren
Agenda