Teleurstellende uitspraak Raad voor de Journalistiek
Door Sara van Oordt-Jonckheere -
9 december 2024
Begin december werd Christenen voor Israël per e-mail geïnformeerd over de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek. CvI had een klacht ingediend tegen dagblad Trouw over - volgens ons - onjuiste en onzorgvuldige berichtgeving in Dagblad Trouw in maart van dit jaar. Deze klacht is door de Raad ongegrond verklaard. Christenen voor Israël is verbijsterd en teleurgesteld over deze uitspraak van de Raad voor de Journalistiek.
In maart 2024 publiceerde dagblad Trouw vier artikelen over Christenen voor Israël. Daarin werd een eenzijdig beeld neergezet van de stichting, waarop CvI besloot naar de Raad voor de Journalistiek te gaan en een klacht in te dienen tegen Trouw.
Lees hier meer over de klacht van CvI tegen dagblad Trouw bij de Raad voor de Journalistiek.
Hier kunt u de volledige uitspraak lezen van de Raad voor de Journalistiek.
Geen feitenonderzoek
In haar toelichting geeft de Raad aan dat het zelf geen feitenonderzoek verricht: “Ten slotte merkt de Raad op dat hij geen zelfstandig feitenonderzoek verricht en zich dan ook niet uitlaat over de vraag of religieuze en maatschappelijke stromingen juist zijn weergegeven en wie/welke organisatie binnen welke stroming past.”
CvI-directeur Frank Van Oordt: “Dat is nou juist de kern van het probleem. CvI heeft bij de raad aangekaart dat de artikelenreeks over Christenen voor Israël feitelijke onjuistheden bevatte. Alleen al in de titel van het eerste artikel werd gesproken over “drones en helmen”, wat feitelijk onjuist is. We hebben namelijk geen helmen gedoneerd en slechts een gedeeltelijke bijdrage voor één drone gegeven die bedoeld is voor beveiliging. De context, feitelijke juistheid en nuance ontbrak. Het verweer van Trouw is dat ze wederhoor hebben toegepast. Maar dat vinden wij geen reden voor een krant om onjuiste informatie zomaar te kunnen publiceren”.
Overdrijven en bewust eenzijdig zijn
Verder geeft de Raad aan dat in de bewuste columns en verdiepende artikelen een veel grotere vrijheid was. Daarin is zelfs “overdrijven en bewust eenzijdig belichten” toegestaan. Ziehier de toelichting van de raad: “de publicaties behelzen de meningen van de auteurs dan wel van de geïnterviewden. Zij zijn vrij om hun mening te geven over gebeurtenissen en (rechts)personen. Daarbij zijn stijlmiddelen als overdrijven en bewust eenzijdig belichten geoorloofd. Binnen dat kader hebben zij ook een grote vrijheid om feiten te interpreteren.”
Onbegrijpelijk
Samenvattend: CvI vindt de uitspraak van de Raad onbegrijpelijk. Deze uitspraak bevestigt dat bewust eenzijdige berichtgeving en overdrijving is toegestaan in de Nederlandse dagbladen. Dat maakt ons diepbedroefd over de rol van de journalistiek in het publieke debat.
Frank van Oordt, directeur: “Deze uitspraak toont des te meer aan hoe belangrijk het is dat we doorgaan met onze eigen nieuwsduiding op onze website en ons YouTube-kanaal. We gaan door met ons werk om mensen betrouwbare informatie te geven. En we gaan door met het steunen van Israël en het vechten tegen eenzijdige Israëlhaat en antisemitisme.”