Trump introduceert revolutionair plan voor Gaza
Door Yochanan Visser -
5 februari 2025
De Amerikaanse president Donald Trump zorgde afgelopen nacht opnieuw voor opschudding met een opvallend voorstel voor het probleem in Gaza. Tijdens een persconferentie na zijn ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Washington presenteerde Trump een plan dat zelfs in Israël nog nooit was overwogen.
Trump stelt voor om de meerderheid van de Palestijnse bevolking in Gaza elders onder te brengen en noemt het honderdjarige conflict een probleem dat een ‘out-of-the-box’-oplossing vereist.
De voormalige vastgoedmagnaat verklaarde dat Gaza onbewoonbaar is geworden en kondigde aan dat de Verenigde Staten de leiding zullen nemen bij de wederopbouw van de enclave aan de Middellandse Zee. Volgens zijn plan zou het Amerikaanse leger het bestuur van Gaza overnemen, economische ontwikkelingen stimuleren en duizenden banen en nieuwe woningen creëren voor de inwoners.
Volgens Mario Rubio, de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal de wederopbouw van Gaza meer dan tien jaar duren. Gedurende die periode blijft het gebied onbewoonbaar. In Trumps visie zal de Amerikaanse overname van Gaza stabiliteit brengen voor Israël, zijn buren en mogelijk het hele Midden-Oosten.
“We gaan Gaza ontwikkelen, duizenden en duizenden banen creëren, en het zal iets worden waar het hele Midden-Oosten trots op kan zijn,” zei Trump, terwijl Netanyahu naast hem stond. “Iedereen weet dat het oude proces steeds opnieuw wordt herhaald, en dan begint het doden, de problemen en uiteindelijk eindigt het weer op dezelfde plek. Dat is iets wat we niet willen laten gebeuren.”
Trump noemde Gaza een symbool van “dood en destructie, niet alleen voor de mensen in de omgeving, maar vooral voor degenen die er wonen.”
De president verklaarde dat Gaza niet simpelweg opnieuw opgebouwd en bestuurd kon worden door dezelfde mensen, en introduceerde daarop zijn relocatieplan. Hij stelde voor dat inwoners van Gaza zouden verhuizen naar landen met een ‘humanitair hart’, gefinancierd door welvarende landen in de regio.
“We zullen ervoor zorgen dat er iets werkelijk spectaculairs gebeurt,” zei Trump. “Ze zullen niet langer beschoten, gedood of vernietigd worden. De beschaving van deze prachtige mensen moet een duurzame toekomst krijgen.” Vervolgens kondigde hij aan dat, zodra Gaza herbouwd is, ‘mensen van over de hele wereld’ zich daar zullen vestigen. “Gaza zal veranderen in een internationaal bewonderde plek,” voegde hij eraan toe.
Israëlische functionarissen die de ontmoeting tussen Trump en Netanyahu bijwoonden, reageerden verbijsterd op het plan, maar waren enthousiast. Premier Netanyahu prees Trump voor zijn vermogen om conventioneel denken te doorbreken en zijn vastberadenheid om Israël te helpen zijn doelen te bereiken. Hij noemde Trump de grootste vriend die Israël ooit in het Witte Huis had gehad en wees op de vele maatregelen die de president in slechts twee weken had genomen ten gunste van Israël en het Joodse volk.
Een van deze maatregelen was het stopzetten van Amerikaanse financiële steun aan twee VN-organisaties, UNRWA en UNHCR, vanwege hun antisemitische praktijken. Trump kondigde bovendien aan dat UNICEF de volgende VN-organisatie zou zijn die hij zou sanctioneren, eveneens vanwege een beleid dat hij als antisemitisch en anti-Israël beschouwde.
Trump voerde dinsdag opnieuw zware sancties tegen Iran in, vier jaar nadat ze waren opgeheven. Volgens de Amerikaanse president zal dit de Iraanse olie-export hard treffen en daarmee de financiering van terreurgroepen ernstig bemoeilijken.
Hamas reageerde voorspelbaar kritisch op de ontwikkelingen in Washington. Verschillende leiders van de terreurgroep riepen Trump op zijn beslissingen te heroverwegen. Abu Marzouk, een vooraanstaand Hamas-leider, was voorzichtig in zijn woorden en pleitte voor dialoog met de Amerikaanse president.
Mahmoud Abbas, leider van de Palestijnse Autoriteit, gebruikte daarentegen harde taal en beschuldigde Trump van ‘transfer’, oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn opmerkingen over Gaza.
Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde Trumps relocatieplan als een ernstige schending van het internationaal recht. Volgens Frankrijk zou gedwongen vertrek van de bevolking van Gaza een aanval zijn op de nationale aspiraties van de Palestijnen.
Ook Egypte en Jordanië reageerden negatief op Trumps plan. Toch is de Amerikaanse president ervan overtuigd dat hij een akkoord met beide landen kan bereiken, aangezien zij afhankelijk zijn van Amerikaanse financiële en militaire steun. Vooral Egypte neemt een steeds vijandigere houding aan tegenover Israël en heeft tanks samengetrokken langs de grens met Gaza, een schending van de Camp David-akkoorden.