Trump is terug – wat betekent dit voor Israël?
Door Andrew Tucker -
11 november 2024
Donald Trump is terug. Hij is verkozen tot de 47e president van de Verenigde Staten van Amerika en zal in januari 2025 worden beëdigd. Veel mensen geloven dat God Trump op wonderbaarlijke wijze heeft gered van een moordaanslag, zodat hij opnieuw president kon worden.
Trumps eerste ambtstermijn werd gekenmerkt door sterke steun aan Israël en het Joodse volk, evenals oprechte inspanningen om vrede tussen Israël en de Palestijnen te bewerkstelligen. Hij verplaatste de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, verklaarde dat Israëls bezetting van de Golanhoogten legaal is, en lanceerde zijn “Deal van de Eeuw.”
Ook trok hij zich terug uit de JCPOA en legde zware sancties op aan Iran, Israëls aartsvijand. Hij stopte de financiering van de Palestijnse Autoriteit vanwege hun steun aan terrorisme, evenals de financiering van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA, die hij een “fundamenteel gebrekkige operatie” noemde.
Trumps Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, was een fervent voorvechter van Israël, ondanks veel vijandigheid. Toen Trump de VS in 2018 terugtrok uit de VN-Mensenrechtenraad, zei Haley dat de VS de mensenrechtenraad “kans na kans” had gegeven om veranderingen door te voeren.
Ze bekritiseerde de raad vanwege “zijn chronische vooringenomenheid tegen Israël” en betreurde dat landen als China, Cuba, Venezuela en de Democratische Republiek Congo, die zelf beschuldigd worden van mensenrechtenschendingen, lid zijn.
“Trumps eerste ambtstermijn werd gekenmerkt door sterke steun aan Israël en het Joodse volk.”
Er bestaat geen twijfel dat Donald Trump een sterke voorstander zal blijven van het veilige bestaan van de Joodse staat Israël. En er is geen twijfel dat hij veel meer Israëls rechten en belangen zal steunen dan Harris zou hebben gedaan.
Maar hoe dat eruit zal zien, moet nog blijken. De wereld is een stuk ingewikkelder dan vier jaar geleden, en Trump heeft weinig onthuld over zijn beleid in de regio voor de komende vier jaar. Waarschijnlijk omdat hij het zelf nog niet weet.
Veel zal afhangen van de mensen die hij benoemt op sleutelposities, zoals nationaal veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken. Belangrijke leden van zijn vorige Midden-Oosten-team, waaronder zijn schoonzoon en voormalig senior adviseur Jared Kushner en ambassadeur in Israël David Friedman, worden niet verwacht deel uit te maken van een tweede Trump-administratie.
Het is nog niet bekend wie Trump zal benoemen als minister van Buitenlandse Zaken. De laatste minister van Buitenlandse Zaken onder zijn eerste regering, Mike Pompeo, was een uitgesproken en welbespraakte voorstander van Israëls recht op zelfverdediging en Israëls soevereiniteitsrechten in Jeruzalem en Judea en Samaria.
Hoewel Trump sinds 7 oktober enkele standpunten heeft geuit, is het moeilijk te voorspellen welke precieze beleidskeuzes hij zal maken over complexe kwesties zoals de voortdurende oorlog in Gaza tegen Hamas, het conflict in Libanon tegen Hezbollah en het escalerende conflict met Iran.
“Het is waarschijnlijk dat Trump zijn beleid zal voortzetten om Arabische landen in het Midden-Oosten bij de Abraham Akkoorden te betrekken.”
Met betrekking tot Gaza zei Trump tegen Netanyahu: “Behaal je overwinning en maak er een einde aan. Het moet stoppen, het doden moet stoppen. Het moet snel afgelopen zijn.” “Ik zal Israël de steun geven die het nodig heeft om te winnen, maar ik wil wel dat ze snel winnen. Zou het niet mooi zijn als ze snel konden winnen? En we moeten hen snel laten winnen. We zullen de beschaving en vrede in het Midden-Oosten herstellen.” Hij heeft echter niet onthuld wat zijn strategie zou zijn om die overwinning te behalen.
Het is waarschijnlijk dat Trump zijn beleid zal voortzetten om Arabische landen in het Midden-Oosten bij de Abraham Akkoorden te betrekken. Hij heeft gezegd: “Ik wil dat het Midden-Oosten weer vrede kent, echte vrede, maar een vrede die blijvend zal zijn, en dat gaat gebeuren,” waarbij hij suggereerde dat hij dit zou kunnen bereiken omdat hij “daar gerespecteerd werd” en “geweldige relaties met velen had.”
Terwijl hij pleit voor vrede door kracht, heeft Trump gezworen oorlogen te beëindigen in plaats van ze te beginnen. “Weet je, we hadden geen oorlogen [tijdens mijn vorige termijn], vier jaar lang geen oorlogen, behalve dat we ISIS versloegen, we versloegen ISIS in recordtijd. Maar we hadden geen oorlogen. Ze zeiden ‘hij zal een oorlog beginnen’. Ik ga geen oorlog beginnen. Ik ga oorlogen stoppen.”
Trump heeft herhaald dat hij Iran niet zal toestaan een kernwapen te verwerven. In reactie op een vraag over Biden die Israël onder druk zet om Iran niet aan te vallen, zei hij: “Dat is het doelwit dat je wilt raken toch? Ik denk dat hij het mis heeft, is dat niet degene die je zou moeten raken?”
Nu Iran, volgens experts, binnen enkele weken de capaciteit heeft om een kernbom te bouwen, zal het interessant zijn te zien hoe hij met deze kwestie omgaat. Het is denkbaar dat hij Israël nog steeds zal aanmoedigen om Iraanse nucleaire faciliteiten aan te vallen.
Ongetwijfeld zal er de komende dagen meer bekend worden naarmate Trump zijn nieuwe team van adviseurs en uitvoerders samenstelt.
Laten we bidden voor Donald Trump terwijl hij zich voorbereidt op een nieuwe termijn als president, dat hij een instrument mag zijn in Gods handen en dat hij zich wil richten op Gods geopenbaarde wil en doeleinden. Bid voor de Verenigde Staten, dat de Heer eenheid en verzoening zal brengen.