Jarenlang was Israël op zoek naar hem. Vooral sinds 7 oktober werd met man en macht gezocht, maar telkens leek het alsof hij iedereen te slim af was. Tot woensdag 16 oktober. Een dag erna sijpelden nieuwsberichten binnen dat Yahya Sinwar was vermoord. ‘Toevallig’ stond er overal bij vermeld, maar niets gebeurt zomaar. Voor alles is een “vastgestelde tijd” en dat geldt ook voor Sinwars dood.
Sinwar zag het levenslicht in 1962 in Khan Younis. Hij was een van de eerste leden van Hamas en ontpopte zich op jonge leeftijd al als het meedogenloze hoofd van de interne veiligheidsdienst van Hamas. Een van zijn taken was het opsporen van Palestijnen die samenwerkten met Israël. Deze (vermoedelijke) collaborateurs kregen veelal de doodstraf, soms persoonlijk uitgevoerd door Sinwar. Hierdoor kreeg hij de beruchte bijnaam ‘de slachter van Khan Younis’.
Gevangenenruil
Israël arresteerde Sinwar eind jaren tachtig en hij werd veroordeeld tot vier keer levenslang voor misdrijven, waaronder de moord op twee Israëlische militairen. Sinwar spendeerde bijna vijfentwintig jaar in de gevangenis, waar hij Hebreeuws leerde en zelfs een operatie onderging voor een tumor in zijn hoofd. In 2011 kwam de gevreesde terrorist vrij met een ruil waarbij meer dan duizend Palestijnse gevangenen vrijkwamen in ruil voor één Israëlische militair.
Gewapende strijd
Na zijn terugkeer klom Sinwar al snel hogerop en werd hij in 2017 uitgeroepen tot leider van Hamas in Gaza. Hij was een fervent voorstander van een gewapende strijd tegen Israël en was geen man van concessies. Dat bleek ook na 7 oktober. De vele doden en gewonden in Gaza zag hij als een noodzakelijk offer wat gebracht moest worden voor de bevrijding van Palestina. Berouw over de aanval van 7 oktober toonde hij nooit en zijn onverzettelijke houding zorgde er mede voor dat de onderhandelingen over de gijzelaars elke keer weer stuk liepen.
Identificatie
Op woensdag 16 oktober zagen Israëlische militairen drie terroristen van gebouw tot gebouw gaan. Alle drie werden ze uitgeschakeld. Pas de volgende ochtend keerden de militairen terug naar de plaats van het delict en ontdekten ze dat een van de lichamen verdacht veel leek op dat van de leider van Hamas. Het lichaam werd kort daarna voor onderzoek meegenomen naar Israël en niet veel later geïdentificeerd als dat van Sinwar.
Nieuwe impuls?
Hoe nu verder? De dood van Sinwar is de volgende klap voor Hamas, nu al zoveel leiders inmiddels gedood zijn. Zal zijn dood een nieuwe impuls geven aan de onderhandelingen over de gijzelaars? Families van de gijzelaars hopen van wel, maar Hamas weet ook dat als ze de gijzelaars laten gaan ze geen troef meer in handen hebben. Hoewel de onzekerheid blijft, maakt Sinwars dood één ding heel duidelijk: “De vijanden van de Heere (…) zij verdwijnen, in rook zullen zij verdwijnen” (Psalm 37:20).