Update over Israëls meervoudige frontenoorlog
Door Yochanan Visser -
17 maart 2025
De situatie in het Midden-Oosten blijft zich ontwikkelen. In Syrië, Libanon, Gaza en Jemen zijn er nieuwe ontwikkelingen die van invloed zijn op Israël en de regio. Een overzicht van de laatste gebeurtenissen.
Syrië
Afgelopen vrijdag vond er een historische gebeurtenis plaats in de relatie tussen de Druzen in Syrië en Israël. Een delegatie van 100 Druzische Sjeiks uit het zuidwesten van Syrië stak de grens over met Israël voor een bezoek aan een Druzische heilige plaats in de stad Tiberias aan het Meer van Galilea.
Eenmaal aangekomen bij het graf van Nabi Shu’ayb (een profeet uit Midian die Jethro, de schoonvader van Mozes, zou zijn geweest) werd de delegatie verwelkomd door duizenden Israëlische Druzen. Tijdens de feestelijkheden die volgden, werd er in de lucht geschoten en daarbij raakte een Israëlisch meisje uit het nabijgelegen dorp Kfar Zeitim gewond.
De relaties met de Druzen in Syrië zijn de afgelopen weken sterk verbeterd onder invloed van de opkomst van de islamitische groep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), die nu Syrië regeert. HTS heeft het gemunt op de niet-islamitische minderheden in Syrië en heeft de afgelopen weken al meer dan duizend Alawieten, Druzen en christenen vermoord. Ook werden er andere ernstige misdaden gepleegd tegen leden van deze minderheden, waaronder het paraderen van naakte vrouwen door de straten in het gebied dat HTS controleert.
Israël beseft dat het nu in een unieke positie verkeert om bescherming te bieden aan de minderheden in Syrië en voert nu militaire operaties uit tegen HTS. De Israëlische strijdkrachten hebben verder gebieden waar minderheden wonen in het zuiden van Syrië gedeeltelijk bezet.
De Druzen die op vrijdag Israël bezochten, waren voornamelijk afkomstig uit het dorp Khader aan de voet van de berg Hermon. Tot de val van het Assad-regime konden deze Druzen slechts communiceren met familieleden of vrienden aan de Israëlische kant van de Golanhoogvlakte via de zogenaamde ‘Schreeuwheuvel’, die tegenover Khader ligt in het Druzendorp Majdal Shams op de Israëlische Golan. De Druzen uit Khader en Majdal Shams kwamen in die tijd op deze heuvel ‘bijeen’ en hadden slechts vocaal contact door naar elkaar te schreeuwen; telefoneren was te gevaarlijk.
Ondertussen neemt het geweld in Syrië tussen HTS en gewapende milities die tegen de islamitische overname van de macht in het land zijn, sterk toe. Een deel van deze milities, zoals de Syrische Volksweerstand (SPR), bestaat uit Assad-loyalisten. Zij proberen nu vooral brandstoftransporten te saboteren om zo de mobiliteit van HTS te ondermijnen.
Op het politieke vlak besloten de Koerden, verenigd in de Syrische Democratische Raad, om de ontwerpgrondwet van HTS te verwerpen. Deze grondwet zou slechts de rechten van de Arabische meerderheid beschermen en zou HTS-leider Ahmed al-Shara, alias Mohammad al-Juliani, bevoegdheden geven die niets met democratie te maken hebben. Syrië lijkt nu opnieuw af te glijden richting burgeroorlog.
Tekst gaat door onder de afbeelding.

Leden van de Druzische gemeenschap in Israël verwelkomen een delegatie van Druzen uit Syrië bij de grensovergang in Majdal Shams, voorafgaand aan hun bezoek aan de heilige plaats Nabi Shu’ayb in Tiberias. 14 maart 2025. | Foto: Ayal Margolin, Flash90.
Libanon
Minister van Defensie Yisrael Katz maakte op zondag bekend dat de Israëlische strijdkrachten definitief in vijf locaties in het zuiden van Libanon zullen blijven. Vanuit deze vijf locaties kan het hele grensgebied worden gecontroleerd en kan hernieuwde Hezbollah-activiteit worden voorkomen. Op deze wijze zal de veiligheid van de inwoners van de grensdorpen en steden in Noord-Israël beter kunnen worden gegarandeerd.
Dat deze maatregel nodig is, bleek het afgelopen weekend opnieuw toen Hezbollah-terroristen verkenningsactiviteiten uitvoerden in het grensgebied met Israël bij het dorp Yatar. De twee werden door de Israëlische strijdkrachten gedood. Eerder vond op vrijdag iets dergelijks plaats bij het dorp Kfar Kila in het zuiden van Libanon, toen een Hezbollah-strijder werd doodgeschoten.
Hezbollah probeert ook om zijn productielijn voor raketten te herstellen in de Bekavallei. Op donderdagnacht bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen een faciliteit waar ‘strategische wapens’ werden geproduceerd in de Bekavallei, gevolgd door twee andere luchtaanvallen op dezelfde faciliteit. De situatie in Libanon blijft dus wankel sinds het staakt-het-vuren eindigde op 18 februari jongstleden.
Gaza
De situatie aan dit front is zeer gespannen op dit moment en de strijdende partijen maken zich op voor hervatting van de oorlog, nu de onderhandelingen over een verlenging van fase 1 van het staakt-het-vuren zijn mislukt.
Dit gebeurde nadat Hamas feitelijk een nieuw voorstel van de Amerikaanse onderhandelaar Steve Witkoff afwees en met een eigen plan kwam dat werd gepresenteerd als een gezamenlijke overeenkomst tussen de partijen.
Witkoff had voorgesteld om het staakt-het-vuren te verlengen met een paar weken in ruil voor de vrijlating van vijf levende gijzelaars en de lichamen van een aantal dode ontvoerde Israëliërs. Hamas kwam daarop met zijn eigen plan dat voorzag in de vrijlating van Edan Alexander, een Israëli met een Amerikaans paspoort, en vier andere dode gijzelaars met een dubbele nationaliteit.
Zowel Israël als de VS wezen dit voorstel resoluut af en waarschuwden Hamas dat er niet veel tijd over is voor het bereiken van een overeenkomst. Premier Benjamin Netanyahu deed het Hamas-voorstel af als pure manipulatie die bedoeld was om een wig te drijven tussen de VS en Israël. Witkoff reageerde ongekend fel op het gedrag van Hamas en waarschuwde de terreurgroep dat de tijd niet aan zijn kant staat.
De Amerikaanse onderhandelaar noemde de voorstellen van Hamas in hun geheel “onpraktisch” en wees op de uiterste termijn die hij heeft gesteld zonder een datum te noemen. Volgens ingewijden is de uiterste datum voor het bereiken van een overeenkomst over de volgende uitruil 20 maart.
Zowel het Israëlische leger als Hamas zijn nu druk bezig met de voorbereidingen op de hervatting van de oorlog, en er is al een toename in de vijandelijkheden waarneembaar, zoals luchtaanvallen van de Israëlische luchtmacht en pogingen van Hamas om Israëlische soldaten te raken die zich in de bufferzone bevinden.
Op zaterdag werden negen Hamas-terroristen gedood door een Israëlische drone. Volgens Hamas waren onder de doden vijf verslaggevers. Het Israëlische leger publiceerde echter de namen van deze vijf ‘verslaggevers’ en stelde dat zij allen lid waren van de terreurorganisatie Hamas.
Later werden er hevige gevechten gemeld tussen Israëlische eenheden en Hamas nabij de zuidelijke stad Rafah.
De regering in Jeruzalem heeft nog geen definitieve beslissing genomen over het verdere verloop van de oorlog door het leger. Dit heeft vooral te maken met het dilemma waarmee men wordt geconfronteerd. Aan de ene kant is er het vaste voornemen om een einde te maken aan de aanwezigheid van Hamas in Gaza, en aan de andere kant is er enorme druk om tot een akkoord te komen over de terugkeer van de gijzelaars, zelfs als dat zou betekenen: een einde aan de oorlog.
De Israëlische regering heeft tot nu toe geprobeerd om via drukmiddelen zoals het stopzetten van humanitaire hulp en de levering van brandstof Hamas tot een andere houding te bewegen, maar tot nu toe zonder succes. Dit komt ook door de grote voorraden levensmiddelen en brandstof waarover Hamas nog steeds beschikt, maar ook door de mentaliteit van de Hamas-leiders. De uitgeschakelde Hamas-leider Yahya Sinwar zei voor zijn dood dat zelfs de dood van honderdduizend kinderen in Gaza geen verandering zou brengen in de houding van de Hamas-leiding ten opzichte van de oorlog met Israël.
Jemen
In de nacht van zaterdag op zondag viel het Amerikaanse leger tientallen doelen van de Ansar Allah militie in Jemen aan. De officiële reden was de aanhoudende terreur van de door Iran gesteunde militie tegen de scheepvaart in de Rode Zee. Echter, de militie dreigde ook voortdurend met nieuwe aanvallen op Israël als de humanitaire hulp aan Gaza niet zou worden hervat.
Bij de reeks Amerikaanse aanvallen vielen minstens 48 doden, onder wie een aantal leiders van de Houthi’s, volgens het Witte Huis.
De aanvallen werden bevolen door president Donald Trump, die de leiders van de Houthi’s waarschuwde dat hun tijd om was om hun aanvallen te stoppen. “Als ze niet stoppen, zal er een vernietiging neerdalen zoals je nooit eerder hebt gezien,” verklaarde Trump.
De VS vielen onder andere het hoofdkwartier van de Jemenitische militie aan, die vervolgens probeerde om Israël te raken met een ballistische raket. De aanval mislukte echter en de raket kwam neer op Egyptisch grondgebied.
Trump waarschuwde ook dat Iran onmiddellijk de steun aan De Houthi’s moest staken. “Bedreig het Amerikaanse volk en zijn president niet. Als je dat toch doet, pas dan op, want Amerika zal je volledig verantwoordelijk houden," dreigde Trump. Eerder had ayatollah Ali Khamenei de VS gedreigd met oorlog als de Amerikanen “een verkeerde stap” zouden zetten.