VS en Israël bereiden zich voor op confrontatie met Iran
Door Yochanan Visser -
28 maart 2025
Even na 13.00 uur op donderdagmiddag klonk op meerdere plaatsen in het centrum van Israël, inclusief in Jeruzalem, opnieuw het luchtalarm. Honderdduizenden Israëli’s zochten wederom dekking in schuilkelders of beveiligde ruimten in hun huizen.
Kort daarna werd bekend dat de Ansar Allah-militie, ook wel de Houthi’s genoemd, twee ballistische raketten had afgevuurd op het centrum van Israël. De projectielen werden onderschept door het Arrow 3-luchtverdedigingssysteem. Brokstukken van de raketten kwamen neer in de buurt van de stad Modi’in in Centraal-Israël. Er vielen geen gewonden, maar de paniek was groot.
Op woensdag werd vanuit Jemen eveneens geprobeerd Israël te treffen met een ballistische raket en zogeheten kamikazedrones. De drones bereikten hun doel niet en de raket viel uiteen voordat deze het Israëlische luchtruim binnendrong.
Ondanks dagelijkse, intensieve bombardementen door de Amerikaanse luchtmacht blijft Ansar Allah in staat Israël aan te vallen. Experts stellen dat slechts een grondoffensief een einde kan maken aan de aanvallen vanuit Jemen.
President Donald Trump meent echter dat intensieve luchtaanvallen de door Iran gesteunde groepering op de knieën kunnen dwingen. Tijdens een persconferentie op woensdag verklaarde Trump dat de "Houthi’s nu snakken naar vrede". Eerder had hij aangekondigd dat elke aanval door de Houthi’s voortaan zou worden beschouwd als een aanval door Teheran.
"Laat er geen misverstand over bestaan: honderden aanvallen door de Houthi’s, deze misdadigers en wrede schurken uit Jemen, worden aangestuurd door Iran", schreef Trump vorige week op zijn Facebookpagina.
Militaire opbouw van de VS in verband met Iran
Het Amerikaanse leger versterkt zijn aanwezigheid in de regio van de Perzische Golf en de Rode Zee. Er bevinden zich momenteel twee vliegdekschepen en meerdere andere marineschepen in het gebied.
Daarnaast heeft de Amerikaanse luchtmacht (USAF) een groot aantal F-35-, F-15- en F-16-gevechtsvliegtuigen gestationeerd nabij Jemen en Iran. Ook de strategische B-52-bommenwerpers en de geavanceerde B-2’s zijn gestationeerd op Diego Garcia, een Amerikaans-Brits militaire basis in de Indische Oceaan. Verder zijn speciale gevechtseenheden ingevlogen, die operaties diep in vijandelijk gebied kunnen uitvoeren. Satellietbeelden tonen aan dat grote hoeveelheden militair materieel zijn aangevoerd naar Diego Garcia.
Vanuit Syrië werd woensdagavond gemeld dat Israëlische gevechtsvliegtuigen oefeningen uitvoerden bij de grens met Irak. Waarnemers beschouwen dit als een teken dat een operatie tegen Iran wordt voorbereid.
Iran reageerde vaag op het ultimatum van Donald Trump. De voormalige president had in een brief aan de hoogste leider, ayatollah Ali Khamenei, Iran voor een keuze gesteld: terugkeren naar de onderhandelingstafel over het nucleaire programma en de ontwikkeling van langeafstandsraketten stopzetten, of militaire actie riskeren."Er zijn twee opties: een militaire confrontatie of een akkoord," schreef Trump. Uit nieuwe onthullingen over de brief blijkt dat Iran twee maanden de tijd heeft gekregen om een nieuwe overeenkomst te sluiten over zijn nucleaire programma.
Iran liet weten mogelijk bereid te zijn tot indirecte onderhandelingen over het nucleaire programma, maar weigert de ontwikkeling van langeafstandsraketten stop te zetten. Evenmin is Teheran van plan zijn steun aan regionale bondgenoten te staken, zoals Trump eist. De voormalige president waarschuwde dat er ditmaal geen aarzeling zal zijn bij een militaire reactie.
Amerikaans inlichtingenrapport
Het jaarlijkse rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten, de US Intelligence Community’s Threat Assessment, schetst een zorgwekkend beeld van de dreigingen waarmee Israël wordt geconfronteerd.
Volgens het rapport, dat dient als basis voor het Amerikaanse defensiebeleid, zijn Hezbollah en Hamas bezig zich te hergroeperen en te herbewapenen met steun van Iran. Ook wordt gewaarschuwd voor de toenemende samenwerking tussen Iran, Rusland, China en Noord-Korea op het gebied van wapentechnologie en cyberaanvallen.
"Israël bevindt zich in het middelpunt van een mogelijke regionale confrontatie op meerdere fronten," aldus het rapport. Het waarschuwt dat de veronderstelling dat Israël militair de overhand heeft in het Midden-Oosten, mogelijk snel achterhaald zal zijn.
Iran reageerde woensdag door een tot dusver onbekende ondergrondse raketbasis te onthullen. De Islamitische Republiek is een van de grootste producenten van drones en ballistische raketten. De Houthi’s lijken een van de grootste afnemers van deze wapens te zijn.
Gaza
De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) blijft in staat om Israëlische doelen diep in het land te bestoken met middellangeafstandsraketten. Dat bleek woensdagmiddag, toen twee raketten in de buurt van de stad Beër Sjeva uit de lucht werden geschoten.
De Israëlische strijdkrachten (IDF) gaven vervolgens opdracht het gebied waar de raketten vandaan kwamen te ontruimen, voordat een grootschalige aanval werd ingezet tegen PIJ-terroristen. Volgens de nieuwe IDF-strategie in Gaza zal elk gebied dat als basis voor terreur wordt gebruikt, worden ontruimd en permanent door de IDF worden bezet. Toch vuurde de PIJ vrijdagochtend opnieuw twee raketten af op het zuiden van Israël.
Hamas liet ook weer van zich horen en dreigde dat de levende gijzelaars die het nog in handen heeft (naar verluidt minstens zeventien) in lijkkisten zouden terugkeren naar Israël als de IDF haar offensief in Gaza niet staakt. Dit dreigement volgde na herhaalde bemiddelingspogingen door Egypte voor een nieuw staakt-het-vuren, die werden afgewezen door zowel Israël als de Verenigde Staten.
Egypte
Egypte speelt een steeds grotere rol in de pogingen om een bestand in Gaza te bereiken. De regering van president Abdel Fattah al-Sisi vreest dat de intensivering van de Israëlische militaire operaties ertoe zal leiden dat Palestijnse burgers massaal de grens oversteken en Egypte binnenstromen.
Berichten in de Libanese media over deze kwestie bleken onjuist. De krant Al-Akhbar beweerde dat Egypte zou hebben toegegeven aan Amerikaanse druk om massale emigratie vanuit Gaza toe te staan. Er zou sprake zijn van een toestroom van een half miljoen Palestijnen. Al-Akhbar kon deze claim echter niet onderbouwen, en de maatregelen van de Egyptische regering wijzen erop dat al-Sisi vastbesloten blijft om de grens gesloten te houden.
Premier Benjamin Netanyahu verklaarde in de Knesset dat Hamas rekening moet houden met toenemende druk van de IDF als het blijft weigeren de gijzelaars vrij te laten. Hij bevestigde dat de IDF veroverde gebieden zal annexeren en gaf aan dat er aanvullende maatregelen genomen zullen worden, zonder die nader te specificeren.
Ondertussen worden in Gaza op steeds meer plaatsen demonstraties georganiseerd tegen Hamas. De afgelopen twee dagen gingen duizenden burgers de straat op om het aftreden van de terreurorganisatie te eisen. Hamas beweert dat Israël deze protesten organiseert, maar Arabische waarnemers stellen dat de Palestijnse Autoriteit de drijvende kracht is achter de demonstraties.
Aanval Libanon
Twee raketten werden vrijdagochtend vanuit Libanon afgevuurd op het noorden van Israël, waardoor het Israëlische leger eerst in Zuid-Libanon en later in de hoofdstad Beiroet aanviel. Eerst vlogen Israëlische gevechtsvliegtuigen laag over de Libanese hoofdstad Beiroet, later werd een hoofdkwartier van Hezbollah in de wijk Dahiyeh bestookt. Duizenden inwoners van Beiroet verlieten in paniek de stad.