Weer een week van onrust in het Midden-Oosten
Door Andrew Tucker -
31 maart 2025
Vorige week gebeurde er weer veel in het Midden-Oosten. Protesterende Palestijnen in Gaza, demonstraties in Turkije en een groter wordende politieke kloof in Israël.
Anti-Hamas protest
Afgelopen dinsdag gingen duizenden Palestijnen in Gaza de straat op om het einde van Hamas te eisen. De demonstraties werden bijeengeroepen door een groep die zichzelf “Staat van Palestina - Families en Clans van de Zuidelijke Gouvernementen, Gazastrook” noemt.
De Palestijnen die demonstreren hebben genoeg van Hamas. Ze roepen op om een einde te maken aan de oorlog met Israël en uiten toenemende frustratie over de verslechterende levensomstandigheden. Door te demonstreren riskeren ze een gewelddadige reactie van Hamas, dat de afgelopen maanden zijn tegenstanders heeft gemarteld en gedood.
Hamas heeft een verklaring uitgegeven waarin de demonstranten ervan worden beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het mislukken van de onderhandelingen met Israël. In de verklaring belooft Hamas de demonstranten te behandelen als collaborateurs met Israël - dit is een openlijke bedreiging om demonstranten te doden, net zoals Hamas consequent geweld heeft gebruikt om de oppositie te onderdrukken.
Onrust in Turkije
Er is veel politieke onrust in Turkije. Ekrem Imamoglu, burgemeester van Istanbul, stond op het punt om presidentskandidaat van zijn partij te worden voor president Erdogan, maar werd de afgelopen dagen gearresteerd op beschuldiging van corruptie. Demonstranten zijn de straat opgegaan omdat de arrestatie van Imamoglu waarschijnlijk politiek gemotiveerd was.
Erdogan (die eerder ook burgemeester van Istanbul was) is sinds 2003 premier en daarna president van Turkije. Hij is steeds autoritairder geworden en dringt zijn versie van het islamitisch extremisme op. Hij roept onder andere op tot een nieuw kalifaat en dreigt Israël te vernietigen. Dit is erg gevaarlijk, aangezien Turkije zijn invloed in Syrië aan het uitbreiden is, waar het Rusland aan het vervangen is als de dominante macht.
Politieke kloof
De politieke kloof binnen Israël lijkt zich te verdiepen. Deze week nam het Israëlische parlement, de Knesset, een wet aan die een deel van het gerechtelijke hervormingsprogramma van de huidige centrumrechtse regering uitvoert - een onderwerp dat de afgelopen jaren de oorzaak is geweest van grote interne animositeit binnen Israël. Het felle debat draait om de vraag of de rechterlijke macht of de politieke macht de meeste macht moet hebben in Israël. Israël heeft geen grondwet.
Ondertussen, na de recente ineenstorting van het fragiele staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, zet het Israëlische leger zijn zware operatie tegen Hamas in de Gazastrook voort, en meer dan 50 gijzelaars (van wie slechts enkelen nog in leven zijn) zitten nog steeds gevangen in tunnels van Hamas.
Laten we deze week vuriger bidden voor de Vrede van Jeruzalem en de komst van de Vredevorst, die als enige echte shalom kan brengen en de harten en gedachten van alle mensen naar Zijn Koninkrijk kan keren.