Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Update: Onze reactie naar aanleiding van de publicaties over Christenen voor Israël

Door Christenen voor Israël - 

26 maart 2025

Israël vlag (2)

Foto: Canva Pro

In de afgelopen dagen is Christenen voor Israël volop in het nieuws geweest door een onderzoek van Investico, in samenwerking met meerdere mediapartners, en in combinatie met publicaties in allerlei artikelen en video’s. In dit onderzoek worden verschillende beschuldigingen geuit aan het adres van Christenen voor Israël. Dit leidt tot veel vragen en zorgen vanuit de achterban van Christenen voor Israël.

Vorige week vrijdag hebben we een eerste reactie gegeven, voorafgaand aan de publicaties. Dat kunt u teruglezen in dit artikel en terugluisteren in deze uitzending bij Family7. Nu de beschuldigingen concreter zijn, vinden we het belangrijk om opnieuw onze kant van het verhaal toe te lichten. Dat doen we in dit artikel en in deze uitzending.

Wat vinden wij ervan dat Christenen voor Israël onderzocht wordt?

Als CvI vinden we het niet erg dat we worden onderzocht, dat is immers de taak van de journalistiek. We zijn een open en transparante organisatie. Christenen voor Israël heeft zijn controles op de besteding van giften in Israël goed op orde. We voelen ons verantwoordelijk voor de giften die we krijgen en het is onze taak om deze zorgvuldig te besteden. We zijn gezegend om als organisatie aan veel projecten te mogen doneren.

Dit onderzoek van Investico, BOOS/BNNVARA en ND gaat om een relatief klein deel (3 procent) van onze giften. In elke organisatie zou wat mis kunnen gaan, en als dat bij ons zo is, dan willen we daar natuurlijk verantwoording over geven. Maar tot op heden zijn er, zelfs nà de publicatie van het onderzoek, door de onderzoekers nog steeds geen bewijzen overhandigd van de beschuldigingen.

We verwachten ook van de journalistiek dat ze zorgvuldig te werk gaat, en daar hebben we bij dit specifieke onderzoek twijfels over.

Wat is er gebeurd?

  1. Investico begon eind 2024 met een onderzoek, waar zij later partners bij hebben betrokken. In dit geval werden BOOS van BNNVARA en het Nederlands Dagblad betrokken als partners van Investico.
  2. Onder valse voorwendselen werd Christenen voor Israël in januari benaderd door Investico/Groene Amsterdammer. Zij waren in Israël, en gaven aan dat ze een dag wilden meelopen met onze vrijwilligersreis in Israël, om daar een sfeerverslag over te maken. In de dagen erna werden diverse van onze contacten in Judea en Samaria benaderd door Investico/Groene Amsterdammer, met de vraag of zij wilden meewerken aan een interview.
  3. Twee weken geleden kregen wij een enquête in handen die het Nederlands Dagblad had verstuurd naar een deel van hun achterban. In deze enquête werd een verband gesuggereerd tussen de donaties van Christenen voor Israël en wapens, financieel wanbeleid en het stelen van Palestijns land. Diverse experts (een gepromoveerd socioloog en een advocaat gespecialiseerd in mediazaken) waren unaniem over de eenzijdigheid, suggestieve vraagstelling en de bedenkelijke kwaliteit van deze enquête.
  4. Toen half maart duidelijk was wie er meededen aan het onderzoek, heeft Christenen voor Israël meerdere keren gevraagd om de bevindingen van het onderzoek. Op deze vraag werd door geen van de mediapartners ingegaan. We kregen generieke vragen en aanwijzingen waar de interviews ongeveer over zouden gaan. Dat heeft alles te maken met de overvaltechniek die deze mediabedrijven wilden hanteren. We moesten wachten tot het moment van interview met BOOS, voordat we wisten waar het onderzoek over ging. Dat levert misschien sensationele televisie op, maar het is naar onze mening allesbehalve transparante journalistiek.
  5. De onderzoeksresultaten zijn door Investico enkele dagen voor publicatie - onder embargo - gedeeld met onder andere de Qatarese nieuwszender Al Jazeera. Voorafgaand aan de publicatie werden wij door Investico geïnformeerd dat Al Jazeera gelijktijdig zijn bevindingen zou publiceren, en werd ons verteld dat Al Jazeera hierover contact zou opnemen met Christenen voor Israël. Dit is ook gebeurd. In de uitzending van Al Jazeera was ook het logo van Investico constant in beeld. Step Vaessen, de correspondent van Al Jazeera schrijft op LinkedIn dat er sprake is van een ‘samenwerking’.
  6. Op 25 maart hebben de drie mediapartners, en ook Al Jazeera, hun bevindingen gepubliceerd. Ook daags na de publicaties en uitzendingen heeft CvI nog steeds geen feitelijk bewijsmateriaal ontvangen voor de beschuldigingen die worden gedaan.

Wat zijn de beschuldigingen en wat klopt ervan?

Revava

Christenen voor Israël heeft in 2022 een gift gegeven voor de bouw van 12 tijdelijke en verplaatsbare woonunits voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Tot op de dag van vandaag wonen vluchtelingen in deze tijdelijke huisjes, waaronder ook mensen die uit het noorden en zuiden van Israël zijn gevlucht.

Investico zegt bewijzen te hebben dat deze tijdelijke woningen zich zouden bevinden op land dat is gestolen van een Palestijnse boer. In de uitzending van BOOS (BNNVARA) zien we een interview met deze boer. Natuurlijk grijpt het ons aan als iemand onrecht lijdt, waar wij schuldig aan zouden zijn. Maar tot op heden hebben wij hiervan geen ondersteunend bewijsmateriaal ontvangen van Investico.

De tijdelijke woningen in Revava bevinden zich in zogenaamd C-gebied (net zoals alle projecten voor Joodse bewoners die Christenen voor Israël steunt). In de Oslo-akkoorden is afgesproken dat het C-gebied onder beheer staat van Israël en dat Joden dus het recht hebben om hier te wonen. Dit is een bindend verdrag.

Lees hier meer over de juridische status van dit gebied.

Wij zullen deze zaak over de tijdelijke woningen in Revava tot op de bodem uitzoeken. Mocht blijken dat de tijdelijke woningen inderdaad op grond staan waar dat niet is toegestaan, dan zullen deze huisjes uiteraard verplaatst worden.

Or Ami

Christenen voor Israël heeft kort na 7 oktober 2023 vanuit het noodfonds een eenmalige gift gegeven aan de organisatie Or Ami. Deze gift was bestemd voor noodpakketten, brandblussers en veiligheidskleding. In een opname die Investico onder valse voorwendselen heeft gemaakt, wordt de suggestie gewekt dat Christenen voor Israël contante giften zou geven of giften buiten de boeken zou houden. Dit is nadrukkelijk niet het geval. Alle giften voor projecten in Israël worden via de bank overgemaakt voor specifieke bestemmingen. Deze worden volledig verantwoord in onze boekhouding.

Zowel Investico, Boos (BNNVARA) als het Nederlands Dagblad wekken in hun publicaties de suggestie dat Christenen voor Israël het financieren van wapens zou steunen of zou goedkeuren. In de heimelijke telefoonopname wordt deze suggestie versterkt.

De suggestie dat Christenen voor Israël wapens zou financieren of geweld zou goedkeuren, werpen wij ver van ons. Wij zijn tegen elke vorm van geweld. Waar wij voor staan, is het bieden van noodopvang, voedselhulp en bescherming. Deze zaak zal door Christenen voor Israël grondig worden onderzocht. In afwachting daarvan is de samenwerking met Or Ami stopgezet. Wij voelen ons uiteraard verantwoordelijk dat de giften die ons zijn toevertrouwd besteed worden aan het doel waarvoor zij gegeven zijn.

Wie zijn de ‘experts’ die aan het woord gelaten worden in de publicaties van BOOS, ND en Investico, en wat zeggen ze?

We betwisten de deskundigheid en de uitspraken van de experts die door deze media worden betrokken. Hieronder enkele voorbeelden die we graag kort toelichten:

  • Janneke Stegeman (theoloog/autoriteit in uitzending BOOS BNNVARA) is voorzitter van de Pro-Palestijnse organisatie Kairos-Sabeel en mede-oprichter van Christelijk Collectief: de organisatie die in het afgelopen jaar maar liefst drie keer het pand van Christenen voor Israël heeft beklad. Zij beweert dat Christenen voor Israël Joden instrumentaliseert voor haar eigen doelstellingen en daarmee antisemitisch is. Geen van de uitlatingen van Christenen voor Israël staaft deze bewering, die dan ook pertinent onjuist is.
  • Bernhard Reitsma (Hoogleraar, wordt geciteerd in het ND) geeft aan dat Christenen voor Israël zou handelen vanuit schuldgevoel over de Holocaust. Ook deze bewering is niet gestaafd door bronnen binnen CvI en is onjuist.
  • Dina Zbeidy (aangehaald als mensenrechtendeskundige door het ND) schrijft voor de activistische groepering ‘Dutch Scholars for Palestine’ en is dus geen onafhankelijke deskundige. Zij schetst dat er op de Westelijke Jordaanoever nauwelijks sprake is van geweld vanuit de Palestijnen. Dit is aantoonbaar onjuist. Er is juist veel geweld vanuit Palestijnse extremistische groeperingen richting de Joodse bewoners. In Judea en Samaria waren afgelopen jaar, in 2024, 179 schietpartijen door terroristen, 364 gevallen van brandstichting, 526 aanslagen met explosieven, meer dan 800 aanvallen met Molotov-cocktails, 37 steekpartijen, 19 auto-aanslagen. Alle bovenstaande aanslagen waren gericht tegen burgers, niet tegen veiligheidsdiensten of tegen militairen. 27 burgers werden daarbij vermoord en honderden raakten gewond (Bron: JNS, 26 maart 2025). In deze cijfers zijn de aanslagen in Israël zelf niet meegenomen.

Waarom geeft Christenen voor Israël geld aan projecten in Judea en Samaria?

Lees hier waarom wij ervoor kiezen om ook in Judea en Samaria projecten te steunen, en lees hier meer over de juridische onderbouwing daarvan.

Bekijk hier de uitzending van Christenen voor Israël:

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda