Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De eerste Druzische vrouw op Israëlische televisie

Door Tal Hartuv - 

24 juni 2022

2021 CVI website

Gadeer Kamal-Mreeh spreekt in de Knesset tijdens een discussie op 20 mei 2019. (Foto: Noam Revkin Fenton / Flash90)

De allereerste live talkshow op de Israëlische televisie zag in 1992 het levenslicht. Het trok duizenden toegewijde kijkers en werd het prototype voor de Israëlische tv-journalistiek van vandaag. Om eerlijk te zijn was het meer een shout-show dan een talkshow.

Deelnemers verlieten toen soms boos de studio live op tv. Tot grote vreugde van het nationale publiek werd er door een stel losgeslagen politici zelfs bijna een klap uitgedeeld. Bepaalde zinnen die uit die zeer ruwe uitwisselingen zijn voortgekomen, worden vandaag de dag nog steeds rondgestrooid in actualiteitenprogramma’s. De Israëlische tv is een harde plek. Het nieuws presenteren is de zwaarste taak van allemaal.

Gadeer Kamal-Mreeh

Ze is de eerste Druzische vrouw die op de Israëlische tv Hebreeuws nieuws presenteert. Gadeer is een taaie dame. De eerste niet-Joodse vrouw die de weinig benijdenswaardige taak van nieuwslezer heeft gekregen. Daarnaast scoorde ze een primeur omdat het de eerste keer was dat het Hebreeuwse nieuws met een Arabisch accent werd gelezen. Het was ook de eerste keer dat Israëli's het moeilijk vonden de naam van de nieuwslezer uit te spreken.

Gadeer bezat niet alleen de scherpe humor die nodig was om live op tv de hoge levels van politiek testosteron te bestrijden, maar door dit te doen was ze ook de eerste vrouw die een Druzisch cultureel glazen plafond doorbrak.

Geboren in een Druzisch dorp op de berg Karmel. Haar moeder was huisvrouw, haar vader een aannemer. Een van de eerste herinneringen van de hoogopgeleide, seculiere en academische Gadeer zijn: haar vader die zijn auto versierde met Israëlische vlaggen voor Onafhankelijkheidsdag.

Gadeer werd geboren met een passie voor Israël en de journalistiek. Zelfs op school leverde zij haar projecten al in de vorm van video’s in, waarbij ze zichzelf vaak voordeed als een of andere beroemde nieuwslezeres. Maar pragmatisch koos ze eerst voor een studie medische beeldvorming. Later deed ze een master in internationale betrekkingen, alvorens zich te specialiseren in mediacommunicatie. Ze studeerde cum laude af in elk vak en het duurde niet lang voordat ze door de Israëlische nationale televisie werd opgepikt. Haar betweterige aard, haar ijver en haar Arabisch bleken een enorm voordeel te zijn. Voor elke uitzending scande ze de Arabische media, om te leren en ervoor te zorgen dat ze op de hoogte was van alles wat er gezegd werd.

In het begin van haar mediacarrière maakten sommige Druzische geestelijken bezwaar. Zij vonden het ongepast dat een vrouw en moeder van twee kinderen ‘s avonds werkte. Maar na verloop van tijd kreeg ze meer acceptatie en liefde van haar gemeenschap. Toen de leider van de Druzische gemeenschap haar zijn zegen gaf, bracht dat haar tot tranen toe.

Gadeer ging steeds meer vooruit. Drie jaar geleden schreef ze opnieuw geschiedenis door als eerste Druzische vrouw in de Knesset te worden verkozen. Minder dan een jaar geleden trad ze zelfs toe tot niets minder dan het Joods Agentschap. Tegenwoordig dient ze als hoogste afgezant in Washington DC.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda