Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De gezondheidszorg in Israël

Door Joanne Nihom - 

18 januari 2021

F210118YS31

Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Herstellende van mijn tweede coronavaccinatie, ik klaag absoluut niet, maar het was even vervelend, las ik een interessant artikel in de Jerusalem Post over ‘waarom Israël leidinggevend is in de wereld op het gebied van vaccinaties’.

Een stabiele factor

Allereerst bestaat de gezondheidszorg in Israël al van vóór de oprichting van de staat en is sindsdien een universele en stabiele factor. De huidige coronapandemie heeft bewezen dat dit soort zorg de sleutel is tot het beheersen van een gezondheidscrisis.

Als onderdeel van een universeel zorgaanbod worden de meest kritische vormen van zorg gratis aan de burgers verstrekt, zoals huisartsenbezoek, dringende ziekenhuisopname en laboratoriumwerk; ook vaccinatie valt eronder.

Preventief

Het Israëlische systeem draait om de vertrouwde verbinding van wieg tot graf tussen burgers en hun zorgverlener, aldus het artikel. Huisartsen hebben bijvoorbeeld een lijst van ouderen en chronisch zieken, wat cruciaal was voor het snel opstarten van het vaccinatiesysteem.

Nog een reden is dat de gezondheidsfondsen erop gericht zijn preventief te werken. Er ligt veel nadruk op proactieve zorg en cliënten zijn gewend regelmatig te horen van hun ziekenfondsen. Ik herken dit, want ik word een paar keer per jaar opgeroepen voor allerlei onderzoeken.

De gezondheidsfondsen zijn erop gericht om preventief te werken. Er ligt veel nadruk op proactieve zorg.

Snelle mobilisatie

"We zijn als sprinters", zegt Arnon Afek, plaatsvervangend directeur-generaal van het Sheba Medical Center in Tel Hashomer in het artikel. "Israël weet hoe het moet mobiliseren."

Hij herinnerde zich dat in 2010, toen een zware aardbeving Haïti trof, Israël binnen 48 uur ter plaatse was en al een geavanceerd veldhospitaal exploiteerde nog voordat de Amerikanen arriveerden.

"We zijn eraan gewend om in een noodtoestand te werken. Onze vier gezondheidsfondsen zijn gewend om snel te schakelen, zich onmiddellijk voor te bereiden op noodsituaties en om complexe overplaatsingen van veel personeel te organiseren."

Lees gratis

Israël Aktueel

Mankracht

Een ander belangrijk punt is dat veel mensen werkzaam zijn bij de gezondheidsfondsen. Het hebben van deze immense mankracht - een kliniek in elke buurt van het land van noord naar zuid - geeft de gezondheidsfondsen niet alleen veel macht, maar hierdoor is het makkelijker om het land snel te mobiliseren.

Israël is bekend met vaccinaties op grote schaal. Iedere winter wordt een groot gedeelte van de bevolking ingeënt tegen griep. Volgens Ido Hadari, directeur communicatie en overheid van Maccabi Healthcare Services, vormen de goedgeorganiseerde ziekenfondsen de basis van het snel en soepel vaccineren in het hele land.

Afspraken maken voor vaccinatie, de herinnering aan de afspraak, een vervolgafspraak voor de tweede vaccinatie, het is goed geregeld. En ook dit herken ik. Het afspraken maken via de telefoon was simpel. Op de mobiele telefoon werd het bevestigd en kreeg ik ook gelijk een vervolgafspraak.

Ook ter plekke is het goed georganiseerd. De gezondheidsfondsen hebben het proces tot in de puntjes verzorgd. Het duurt zeven minuten om iemand in te enten, dus is er elke zeven minuten een afspraak, met een extra ruimte die vrij blijft om het onverwachte op te vangen. Ook dit herken ik. Geen grote massa mensen in de wachtkamer en amper wachttijd.

Het hebben van deze immense mankracht zorgt ervoor dat het het makkelijker is om het land snel te mobiliseren.

Een goede basis

Wat ook meespeelt is het voeren van tv-, radio- en krantencampagnes om mensen aan te moedigen het vaccin te nemen. Bij sommige gezondheidsfondsen wordt elke persoon die de prik krijgt, aangemoedigd om zichzelf te fotograferen en de foto op sociale media te delen om anderen aan te moedigen die misschien nog aarzelen.

En tenslotte wordt er de tijd genomen om het wetenschappelijke bewijs uit te leggen. Mensen van de gezondheidszorg gingen bijvoorbeeld naar de haredi [ultraorthodoxe] gemeenschap en voerde lange discussies met hun leiders totdat er een rabbinale uitspraak was dat vaccins veilig zijn.

Aldus het artikel. Ik wil er aan toevoegen dat natuurlijk niet alles rozengeur en maneschijn is. Dat er ook dingen fout gaan, kijk alleen al afgelopen week naar het immens hoge aantal nieuwe coronabesmettingen per dag. Maar de basis is goed en daar mogen we trots op zijn.

Ik hoop morgen weer helemaal fit te zijn en wens dat in Nederland een en ander ook snel op gang komt.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda