Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De grootste bouwer sinds Herodes

Door Tal Hartuv - 

16 december 2022

2022 Website CVI

Teddy Kollek (links) en zijn opvolger Ehud Olmert. (Foto: Flash90)

Niet iedereen kan zeggen dat er een voetbalstadion naar hem vernoemd is, maar Teddy Kollek wel, en dat is terecht. Kollek gaat de geschiedenis in als niet alleen de meest geliefde burgemeester van Jeruzalem (met maar liefst 28 jaar de langst dienende), maar ook als een van de meest geliefde Israëli's.

Teddy Kollek krijgt veel eerbetuigingen. Een van de meest waarheidsgetrouwe en liefdevolle daarvan is dat hij de grootste Joodse bouwer en verfraaier van Jeruzalem is sinds Herodes de Grote.

Jeruzalem lag Teddy altijd al na aan het hart, vanaf zijn geboortedag in Wenen. Dankzij zijn ouders, die een voorgevoel hadden dat er een ramp ging gebeuren, slaagde de familie erin Oostenrijk te verlaten en naar het land Israël te komen. Slechts drie jaar voordat Hitler Oostenrijk bij het Reich inlijfde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de 30-jarige Kollek op uitdagende gebieden ingezet. Aangesteld als plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst van de Jewish Agency, werkte hij samen met de geheime diensten van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Bij de oprichting van de Staat Israël verwierf hij met succes munitie voor Israëls jonge leger.

Na de oorlog van 1948 lag een groot deel van de stad in puin. Na de wapenstilstandsovereenkomsten hadden de Jordaniërs systematisch alle synagogen in de Oude Stad gebombardeerd. Maar dit weerhield Teddy Kollek niet. Hij beschouwde de hereniging en bevrijding van de Joodse hoofdstad als monumentaal en historisch. Kollek wilde zorgen voor Jeruzalem. Hij wilde het herstellen in haar oude glorie, als hoofdstad van de Joodse wereld.

De staat Israël zonder een verenigd Jeruzalem, is als een lichaam zonder hart.

Maar het was de Zesdaagse Oorlog van 1967 die de Kollek vormde waar we vandaag de dag allemaal van houden. Want hij was het die het verwoeste Jeruzalem zou opbouwen tot de bruisende en verenigde stad van vandaag.

Burgermeesterschap

Teddy geloofde dat de staat Israël zonder een verenigd Jeruzalem als een lichaam zonder hart was. Gedreven door zijn visie en missie maakte hij zich sterk om tot eerste burgemeester in de geschiedenis van de historische stad gekozen te worden.

Kollek was een pragmatisch man die niet blind was voor het lijden van anderen. Hij begreep heel goed dat, hoewel de Arabieren de Joodse staat hadden aangevallen, de voormalige Jordaanse Arabieren die in het nu Joodse Jeruzalem woonden, hier zouden blijven. Binnen enkele uren na het aanvaarden van zijn rol als burgemeester regelde hij de verstrekking van melk aan Arabische kinderen.

Deze eerste stap zou zijn hele lange ambtstermijn bestempelen als een van pragmatische en religieuze tolerantie. Hoewel hij ervan overtuigd was dat Jeruzalem nooit meer verdeeld mocht worden, wist hij dat het waardig behandelen van de buurman niet alleen een grondstelling van de Joodse wet was, maar ook een houding die de stad en de hele bevolking ten goede zou komen.

Teddy herbouwde niet alleen de Oude Stad, maar breidde Jeruzalem ook buiten de muren uit. Gretig om cultuur en co-existentie te bevorderen, begon Kollek zijn bouwcarrière die hem de titel van een welwillende Herodes de Grote opleverde. Hij richtte beroemde culturele instellingen op, zoals het theater van Jeruzalem, de Bijbelse dierentuin en zijn kroonjuweel, het Israël Museum.

Zijn 96 jaar op deze aarde lieten een historische impact achter op de cultuur, de gebouwen, de stad en het volk van Jeruzalem zelf.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda