Met al het nieuws over en rond Covid-19 lijkt het alsof de hele wereld een beetje stil staat, maar dat is niet zo. Met de beperkingen, zoals afstand houden en een mondkapje dragen, vindt er van alles plaats.
Zo was er een feestje in Israël afgelopen week met een Nederlands tintje. De Israëlische Ombudsman bestaat 50 jaar. Net zoals in Nederland zet dit instituut zich in voor de verdediging van individuele rechten en is het het adres voor iedere staatsburger die hulp nodig heeft bij het omgaan met de verschillende autoriteiten.
Hoog bezoek
Ter gelegenheid van het jubileumjaar organiseerde het Bureau een internationale conferentie in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en collega's van Ombudsorganisaties vanuit de hele wereld, waaronder ook Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman van Nederland. Hij nam deel aan een van de panels waarin hij zijn Nederlandse werkervaringen deelde.
Ook de Nederlandse Ombudsman, Reinier van Zutphen, was aanwezig.
Sindsdien 1971 reageert de Israëlische Ombudsman op klachten van burgers van de zeer diverse samenleving van Israël. Het land is een mozaïek van nationale identiteiten, religies, achtergronden en sectoren. De onderzoeken hebben betrekking op een breed scala aan zaken. Dat kan zijn van belastingen en gezondheid tot schending van individuele rechten.
Co-existentie
In de loop der jaren heeft het Bureau veel goed werk verricht op het gebied van co-existentie, waarbij aandacht is voor de verschillende bevolkingsgroepen in het land. Het is bijzonder om te weten dat alle publicaties die de bevolking dienen altijd in vijf talen verschijnen, te weten Arabisch, Engels, Frans, Spaans en Ivriet (Hebreeuws). Israël is een voorbeeld van een multiculturele samenleving, met alle ups en downs. Tijdens de conferentie werd hier uitgebreid aandacht aan besteed.
Alle publicaties die de bevolking dienen verschijnen altijd in vijf talen, te weten Arabisch, Engels, Frans, Spaans en Ivriet.
Ook werd gesproken over een grote uitdaging die ons allen te wachten staat. De wereldbevolking wordt steeds ouder. Rond 2050 zullen er wereldwijd meer ouderen zijn dan kinderen onder de vijftien jaar. Het handhaven van de mensenrechten van ouderen en het waarborgen van hun toegang tot door de staat verstrekte diensten, vereist de nodige voorbereidingen. Zoals dat de afgelopen twee jaar duidelijk werd tijdens de Covid-pandemie, waarbij veel ouderen in een isolement kwamen. Door ervaringen te delen, werd van elkaar geleerd.
De bijeenkomst werd geopend door de Israëlische president Isaac Herzog, die onder andere zei: "Democratie en haar toekomst hangen grotendeels af van het recht dat inherent is aan elke burger: het recht om kritiek te uiten, vragen te stellen, klachten in te dienen over het gedrag van staatsautoriteiten in eigen land. Alle burgers moeten weten dat ze een makkelijk toegankelijk adres hebben waar ze terecht kunnen. In de afgelopen 50 jaar heeft het Bureau van de Ombudsman bewezen dat het een actieve, professionele en toegankelijke organisatie is, die bijdraagt aan de bevordering van een efficiënt en eerlijk ambtenarenapparaat en aan alle geledingen van de samenleving.”