Een vingerhoedje met een bijzondere geschiedenis
Door Joanne Nihom -
17 oktober 2022
Ik houd niet van perfectie. Ik denk dat het gevaarlijk is. Na perfectie is er niets. - Alber Elbas (1961-2021)
Het verleden, het heden … onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Vorig jaar stierf de 59-jarige modeontwerper Alber Elbaz aan de gevolgen van het coronavirus. Alber werd geboren in Casablanca, en kwam uit een Marokkaans-Joodse familie. Op zijn tiende verhuisde hij met zijn ouders naar Holon, een stad ten zuiden van Tel Aviv. Na zijn legertijd studeerde hij aan het mode instituut Shenkar College of Engineering, Design and Art. In 1985 verhuisde hij naar Amerika en later naar Europa. Hij werkte voor bekende Amerikaanse en Franse modehuizen. Roem kent hoogte- en dieptepunten en zo was er een periode waarin hij de modewereld niet meer zag zitten. Hij besloot een tijdje niets te gaan doen. In januari 2021 keerde hij terug in de modewereld met een nieuw idee, de AZ Factory, een laboratorium voor vrolijke en vrije mode, voor alle maten en leeftijden. Een aantal maanden later overleed hij.
Ter ere van een bijzonder, creatief en vrolijk mens heeft het Design Museum in Holon, de stad waar Alber opgroeide, een expositie aan hem gewijd.
Vingerhoedje
Terwijl ik er afgelopen week rondliep, werd ik geraakt door de veelheid aan ontwerpen die Alber in zijn leven heeft gecreëerd. Een veelzijdig man die veel te jong is overleden. Ik liep daar wat te mijmeren toen ik in een glazen vitrine een vingerhoedje zag liggen. Stil en alleen, te midden van veel.
Op een tekst die naast de vitrine hing, stonden de volgende twee teksten:
“Tijdens een bezoek aan Israël werd ik benaderd door Esti. Zij vertelde me dat ze iedere keer als ze een outfit van mij droeg, aan haar moeder moest denken die als naaister Auschwitz had overleefd. Zij gaf me het vingerhoedje van haar moeder en ik draag het altijd bij me naar belangrijke besprekingen. Het helpt me me te herinneren dat geen macht in de wereld, hoe groot ook, je kan laten verdwijnen …”
Alber Elbaz
Dit is het vingerhoedje van Margit Singer, zij overleefde concentratiekamp Auschwitz dankzij haar kwaliteiten als naaister. Haar dochter Estee Rechnitz-Cohen gaf het vingerhoedje ooit aan Alber met de boodschap: “… zodat je je altijd zult herinneren dat talent je nooit kan worden afgenomen. Opdat dit vingerhoedje je kracht zal geven …”
De tekst maakte me stil.
Dagenlang houdt het me bezig dat ik naar een expositie ga over een man die de hele wereld heeft gezien. Het is prachtig tentoongesteld. En het verhaal dat me het meeste blijft is dat van het vingerhoedje.
Tweede generatie. Het is er altijd.
Het verleden, het heden … onlosmakelijk met elkaar verbonden.