Gedempte vreugde in een omgekeerde wereld
Door Yoel Schukkmann -
1 november 2021
“Er zal weer gehoord worden in de steden van Juda en in de straten van Jeruzalem: de stem van vreugde en de stem van blijdschap, de stem van de bruidegom en de stem van de bruid” (Jeremia 33.10-11). Een week geleden zag ik deze woorden weer uitkomen hier in Jeruzalem. Iedere keer wanneer er een Joodse bruiloft plaatsvindt, is het zo’n groot feest dat de vreugde hiervan haast niet te vergelijken is met wat dan ook. En toch… was het deze keer moeilijk voor mij om deze blijdschap te tonen. Op meerdere plekken in het gebouw waar mijn kollel (leerhuis) gevestigd is hingen overal mededelingen voor rouwbezoeken aan de familie Fixsler...
Sterven
Op de 13e van de Joodse maand Marcheshjvan in het jaar 1210 nam koning John van Engeland een groot deel van de Engels-Joodse gemeenschap gevangen en eiste hij een waanzinnig bedrag losgeld. Op de 13e Marcheshjvan 2021 nam de Engelse regering ons nogmaals ‘in gijzeling’, met het bevel van de rechtbank dat de 2-jarige Alta Fixsler op deze dag van alle levensondersteunende machines moest worden gehaald. Iedereen die deze trieste situatie heeft gevolgd, weet dat elke juridische hoek was uitgeput om deze stap te voorkomen. De rechter wees alle verzoeken af.
De familie smeekte de hoogste rechtbanken om Alta toe te staan om naar Israël te vliegen voor verdere behandeling. De Britse regering weigerde dit. Kort na het overlijden richtte rabbijn Moshe Dovid Niederman, één van de activisten die namens Alta’s familie lobbyde, zich tot de wereld en verklaarde hij: "Baroech Dajan Ha'emes (Gezegend is G-d, de rechtvaardige Rechter). We rouwen om het verlies van het leven van de dierbare Alta bas Avraham, niet alleen dierbaar bij haar ouders, maar ook bij de hele Joodse gemeenschap en alle mensen over de hele wereld die waarde hechten aan het menselijk leven”.
Sodom
Knessetlid Yisrael Eichler, wiens partij Yahadut haTorah op dit moment in de oppositie zit, reageerde boos na het horen van Alta’s overlijden. “Maandenlang riep de familie om hulp tegen de Britse rechtbanken die Sodom en Gomorra zijn geworden, maar ook tegen de staat Israël, die zijn burgers in de steek heeft gelaten, aangezien de Fixslers Israëlische staatsburgers zijn. We probeerden presidenten, ministers, wetgevers en iedereen met een menselijk hart aan te spreken, maar niemand slaagde erin de juridische macht van de ‘religie van mededogen’ te weerstaan. De gedwongen moord op een zieke Joodse baby in het Verenigd Koninkrijk maakt de wereld van medicijnen en gezondheid moordend en gevaarlijk voor zieken, ouderen en zwakken", stelde Eichler.
Hij vervolgde: "De wereld verandert in een wreed bos van wilde dieren waarin de sterken de zwakken doden- alles in de naam van 'natuurlijke selectie' die mensen in wilde dieren verandert. De uitspraak van de Britse rechtbank om een kind uit 'medelijden' te vermoorden, opent de deur naar een hel voor alle terminaal zieke patienten, de armen, en iedereen die geen macht of geld hebben om zichzelf te beschermen tegen de 'genadige' moordenaars. Iedereen met een meelevend hart huilt vanavond samen met de nabestaanden."
Diezelfde avond verzamelden zo’n zevenhonderd rouwenden zich voor de begrafenis in Manchester. Rabbijn Ahron Grinfeld sprak bij de begrafenis en merkte op hoe de hele gemeenschap samenkwam voor de jonge Alta en haar familie. Rabbijn Yisroel Goldberg sprak over de toewijding van haar ouders en stelde deze tegenover de 'waarden' van een wereld die het genadig vindt om het leven van een kind te beëindigen. Alta's vader, Avraham Fixsler, vroeg zijn dochter om vergeving in het geval er iets was dat hij niet had gedaan. Hij smeekte haar om bij G-ds troon te pleiten dat G-d haar moeder en de hele familie de kracht zal geven om door te gaan. Hierna werd Alta overgevlogen naar Israël om daar begraven te worden.
Begrafenis in Israël
Rond 01.00 uur, dinsdagavond 14 Marcheshjvan, vond de begrafenis in Jeruzalem plaats. Familieleden, kennissen, vrienden en mensen die de familie niet eens persoonlijk kenden kwamen samen om afscheid te nemen van het meisje dat het Joodse volk de afgelopen zes maanden had verenigd in de strijd om haar leven te redden. Hier gaf Alta's vader een emotionele toespraak, onderbroken door constant huilen dat geen droge ogen in de kamer achterliet. Hij bedankte zijn vrouw en zei dat het in haar verdienste was dat Alta, tweeënhalf jaar lang leefde. Zij was degene die na de geboorte zei: ‘Avrumi, het maakt mij niet uit.’ Dit was slechts een paar uur nadat Alta was geboren. De dokters hadden sombere verwachtingen, maar ze zei: “De baby komt naar huis.”
Familieleden, kennissen, vrienden en mensen die de familie niet eens persoonlijk kenden kwamen samen om afscheid te nemen van het meisje.
Hij voegde hier met tranen aan toe: "Alta, je moet weten dat we je precies wilden zoals je was, je was belangrijk voor ons, kostbaar - voor mij, voor mama en de hele familie. We genoten ervan om tijd met je door te brengen, met je te zingen en je vast te houden. Er zijn mensen die zich schamen voor zo'n kind, maar wij zijn trots. Je was het symbool van ons huis. We zullen je niet vergeten, we zullen je voor altijd herinneren. We houden echt van je.”
Rouwbezoek
Op woensdagavond had ik een bruiloft. Maar voordat ik hier naar toe ging bracht ik eerst een rouwbezoek aan de familie Fixsler. Binnen de orthodox-Joodse gemeenschap wordt er niet gesproken van Alta’s sterven, maar van haar moord. En dat is wat dit rouwbezoek zo anders en triester maakte dan elk ander rouwbezoek dat ik ooit heb gebracht. Waar je ook kwam in de wijk waar de familie sjiwa (rouw) zat en zelfs in de feestzaal van de bruiloft hoorde je mensen hierover spreken. “Als dit is wat G-d heeft besloten - stoor het dan niet”, “dit is wat we moeten accepteren” en “G-d is de heerser van de wereld”, waren concepten die de hele tijd terug kwamen tijdens gesprekken met de familie. De kracht, vertrouwen op G-d en acceptatie van G-ds onbegrijpelijke besluit dat Alta’s ouders hebben is simpelweg bewonderenswaardig.
Omgekeerde wereld
De Talmoed vertelt hoe rabbijn Josef ben rav Jehosjoea erg ziek werd en het bewustzijn verloor. Toen hij wakker werd, vroeg zijn vader hem: "Wat heb je gezien?" Hij vertelde zijn vader: “Ik zag een omgekeerde wereld. De mensen die hier als de elite van de samenleving worden beschouwd, worden daar als lage mensen beschouwd. De simpele wijze mensen die goede daden verrichten en hier als de lagere klasse worden beschouwd worden daar als de hogere klasse gezien. Zijn vader antwoordde hem dat hij geen omgekeerde wereld zag, maar de wereld zoals die werkelijk is. De wereld waarin wij leven is de omgekeerde wereld.
“En Hij (G-d) zei: Wat heb je gedaan?! Het bloed van je broer roept vanaf de grond tot Mij” (Gen. 4:10). Het vers vertelt ons dat het land zelf vervuild was geraakt als gevolg van de gruwel waarvan het getuige was: de ene broer die de andere vermoordde. Onze geleerden leren ons dat de vraag ‘Wat heb je gedaan?’ een vraag is die ten alle tijde geldt voor de hele mensheid: “Wat heb je gedaan? Heb je de les niet geleerd van deze verschrikkelijke daad, en de tragische gevolgen ervan?” Dit is een vraag die wij nu weer kunnen stellen aan de zogenaamd ‘genadige’ wereld om ons heen. Laten we hopen dat onze omgekeerde wereld deze les snel zal leren.
Moge G-d Alta’s familie troosten, samen met alle rouwenden van Zion en Jeruzalem. En dat ze geen verdriet meer mogen kennen. Dat we in de toekomst alleen maar goed nieuws mogen horen.