Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Het waterreservoir in ons dorp in Israël

Door Joanne Nihom - 

25 juni 2021

Waterreservoir Joanne

Het waterreservoir

Dit zijn geen foto’s van een groot prachtig meer, maar van het waterreservoir in ons dorp. Ik nam de foto’s toen ik afgelopen week ’s morgens in alle vroegte meereed met de ‘waterman’ die het water beheert.

Kostbaar water

De taak van de beheerder is om dag en nacht te zorgen dat alle huishoudens en bedrijfstakken in ons dorp van water voorzien zijn. Dat betekent in de praktijk: hoofdkranen repareren en schoonmaken, het buizen- en filtersysteem onderhouden en dag en nacht paraat zijn voor als er zich ergens, waar dan ook, een watercalamiteit voordoet.

Ons dorp moet uiteraard voldoen aan vereisten van het ministerie van Volksgezondheid. Zo is het verplicht om chloor aan het water toe te voegen en beschermende maatregelen te treffen om vervuiling van het water te voorkomen. Maandelijks komen medewerkers van het ministerie watermonsters nemen op verschillende plekken om die te onderzoeken in hun laboratoria.

Er is drinkwater voor iedereen en men bepaalt zelf hoeveel men afneemt. Elke bewoner gaat heel zuinig en zorgvuldig met de hoeveelheid water om. Ook in het noorden van Israël telt iedere druppel. Daarom hebben alle woningen en bedrijven hun eigen waterklok die informatie stuurt naar een centrale computer in het kantoor van de waterman. Een beetje Big Brother is watching you, want hij kan precies zien hoeveel water iedereen verbruikt. Maar, heel belangrijk, hij ziet het ook als er een lekkage is. Elke ochtend controleert hij de gegevens in de computer en als hij iets ongewoons ziet, belt hij de betreffende bewoner of het bedrijf. Vaak zijn ze dan vergeten een kraan dicht te draaien, maar het kan ook een druppelende stortbak van een wc zijn. Oudere bewoners vergeten nog weleens hun tuinkraan dicht te draaien. In plaats van te bellen, rijdt hij er dan even langs en draait de kraan dicht zonder ze dat te zeggen. Om ze niet in verlegenheid te brengen.

Twee bronnen

Het drinkwater in ons dorp komt van twee soorten bronnen. De eerste is de natuurlijke waterbron bij de ingang waar water van een diepte van 90 meter naar boven wordt gepompt. Deze bron levert het grootste deel van het drinkwater. De tweede voorziening is een aansluiting op het nationale waterleidingnet, waar we in de praktijk vijf tot tien procent van ons waterverbruik vandaan halen.

Oudere bewoners vergeten nog weleens hun tuinkraan dicht te draaien. In plaats van te bellen, rijdt hij er dan even langs en draait de kraan dicht zonder ze dat te zeggen.

Het grootste gedeelte van de landbouw in de kibboets krijgt gerecycled water uit een groot waterreservoir, dat zo’n 750.000 kubieke meter water bevat; daar zijn de foto’s van. Het is aangelegd door het Joods Nationaal Fonds (JNF). Een provinciale organisatie zuivert rioolwater uit de wijde omgeving en verzamelt het in dit reservoir. Van daaruit wordt het via lange pijpen naar de diverse landbouwbedrijven gepompt, zoals de avocadogaarden en bananenplantages.

Het water in het reservoir is niet drinkbaar, maar heeft wel een enorme aantrekkingskracht op een diversiteit aan dieren, zoals jakhalzen, waterschildpadden, pelikanen, ooievaars, reigers en eenden.

’s Morgens in alle vroegte, met de schaduwen van de wolken en de lucht, is aan niets te merken dat ik bij een waterreservoir met rioolwater sta. Turend over het wateroppervlak kom ik tot rust.

Bestel het boek

Over grenzen

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda