Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Hoe wij Israël kunnen zegenen

Door Jacob Keegstra - 

31 maart 2023

robert-bye-VkZuNpXxdIg-unsplash (2)

Foto: Unsplash/ Robert Bye

In de artikelen 'Hoe Israël de wereld zegent' kunt u uitgebreid lezen wat Israël voor ons betekent. In dit artikel wil ik vanuit mijn eigen positie als voorzitter van de Internationale Christelijke Ambassade in Nederland vertellen hoe ik in de praktijk Israël wil zegenen.

In onze maatschappij draait veel, zo niet alles, om tijd en geld. Sinds de coronacrisis gaat het naast tijd en geld, ook om personeel en materialen. Tijd en geld waren altijd al schaars. Sommigen zeggen zelfs: tijd is geld. Daarmee wordt ons leven wel erg versmald tot geld en tot het materiële. Wij leren juist van Israël, en van hun geschiedenis uit de Bijbel, dat wij niet leven bij brood alleen, maar van het Woord dat uit de mond van God komt. (Deut. 8:3) Het Woord van God maakt duidelijk dat wij geschapen zijn uit de aarde, maar naar zijn beeld.

Nooit eerder is het gebeurd dat een volk na tweeduizend jaar ballingschap terugkeert en dezelfde taal spreekt als voorheen

Wij hebben een hoger doel dan alleen het materiële. Israël laat ons zien dat de weg met God een heel leerproces is, met vallen en opstaan, maar dat centraal staat dat wij antwoord geven op de vraag van God. Adam, waar ben je? Ver-antwoord-elijkheid houdt in, dat wij nadenken over hoe wij met onze tijd en ons geld omgaan.

Tijd geven

Hoe kunnen wij Israël zegenen? Allereerst met tijd. Tijd is een stukje eeuwigheid en tilt ons boven het hier-en-nu uit. Door de tijd te besteden aan Israël: haar geschiedenis te bestuderen, haar moderne leven te analyseren, leren wij hoe God omgaat met zijn volk. Abraham moest leren vertrouwen en op weg gaan, Mozes moest pleiten voor vrijheid, Elia moest de geestelijke vijand tentoonstellen en David moest leren om te regeren over de volkeren. Wanneer wij tijd steken in de geschiedenis van Gods volk, geeft dat vertrouwen, geloof en hoop, dat God te vertrouwen is. Hij houdt Zich aan Zijn beloften.

Ook door de moderne geschiedenis van Israël te bestuderen, leren we dat God zijn beloften waarmaakt: 'Hij Die Israël verstrooid heeft, zal het weer bijeenbrengen en het hoeden, zoals een herder zijn kudde hoedt' (Jer. 31:10) En God is bezig om zijn volk tot een hoofd voor de volkeren te maken. We zien bijzondere dingen in onze tijd, namelijk dat God bezig is om zijn volk terug te brengen, en vervolgens ook tot Zichzelf te brengen (Ez. 37) Als we tijd besteden aan het onderzoeken van dit plan van God, en we zien hoe Hij aan het werk is, kan dat ons geloof versterken.

Maar tijd aan Israël besteden kan ook op een andere manier: door erheen te gaan en alles met eigen ogen te zien. Juist door Israël te bezoeken en met de mensen daar te spreken, leren we dat iedere plek geschiedenis heeft en ons een verhaal wil vertellen. Dat in het moderne Israël weer de Bijbelse taal wordt gesproken is regelrecht een wonder: nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid is het gebeurd dat een volk tweeduizend jaar lang is weggeweest en daarna terugkeert en dan weer dezelfde taal spreekt als voorheen.

Geestelijk tijd en aandacht geven doen we als we voor Israël bidden, het volk voor de troon van God brengen

Dat is nog niet alles van wat tijd geven aan Israël voor ons en met ons doet. Tijd geven is vooral aandacht geven, je oor te luister leggen. Bijzonder dat het geloof in Israël in God begint met luisteren: 'Luister Israël' (Deut. 6:4) Van Israël leren we door te luisteren naar Gods stem wat Hij tot ons wil zeggen: 'Niet door kracht en niet door geweld, maar door Mijn Geest, zegt de Heere' (Zach. 4:6) Tijd geven, aandacht geven, luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, dat geeft de echte ontmoeting met de ander. Allereerst met God, als de Ander, maar daardoor ook met de medemens, als de ander. Kaïn had die les niet geleerd, om aandacht voor zijn broer Abel te hebben. 'Ben ik de hoeder van mijn broer?'

Het grote gebod van God voor ons is niet alleen de opdracht om God lief te hebben, maar ook onze naaste als onszelf. Dat lukt alleen als we aandacht hebben voor wat de ander nodig heeft. Aandacht geeft ontmoeting, het er zijn voor de ander. Dat heeft tot gevolg dat je zelf ook niet meer alleen bent, dat er altijd een ander is, naast je. Wij kunnen nog veel leren van wat tijd geven allemaal inhoudt. Tijd geven in de fysieke zin van het woord is met name aandacht geven, zoals we hierboven hebben aangegeven. Maar tijd geven heeft ook een geestelijk component. Door tijd te nemen om te bidden voor Israël, brengen we Israël voor de troon van God.

Gebed

In de Bijbel lezen we keer op keer dat we de dingen die ons bezighouden, waar onze aandacht bij bepaald is, in het gebed bij God mogen brengen. We hebben zelfs de opdracht gekregen om altijd te bidden (1 Thes. 5:17) Als wij geleerd hebben om Israël onze tijd en aandacht te geven, dan is bidden het beste wat we voor hen kunnen doen. Bidden is geestelijk aandacht geven aan wat ons bezighoudt.

Als Israël op ons hart ligt, dan is het niet meer dan natuurlijk om voor hen te bidden. Bidden tot de God van Abraham, Izak en Jakob, de God van Israël, dat Hij zich ontfermt over zijn eigen volk. En dat Hij de beloften aan zijn volk gaat vervullen. Dat is teven een garantie van ons geloof, dat God Zich ook houdt aan zijn beloften voor ons. Bidden voor Israël is wellicht geen dagelijkse routine voor ons, toch geeft de Bijbel aan dat wij voor alle mensen moeten bidden, dat is inclusief de Joden. (1 Tim 2:1)

Bidden voor Israël kan op verschillende manieren. In je eigen gebedstijd, maar ook als groep. Bidstonden kunnen op vastgestelde tijden en plaatsen zijn. Juist het eenparig bidden is krachtig. In de coronatijd heeft de International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) het bidden weer op de voorgrond geplaatst. Naast het bidden als individu is het groepsgewijs bidden naar voren gekomen als een wapen in de coronatijd.

Als we weinig anders meer kunnen doen, is bidden nog steeds mogelijk. Bidden kan eigenlijk altijd en overal. De ICEJ heeft vanuit Jeruzalem een wereldwijd gebed gestart, waar wekelijks ruim vierhonderd mensen aan deelnemen. Je krijg input vanuit Israël, zodat je daarover kunt bidden. Iedereen kan hieraan thuis deelnemen via Zoom (elke woensdag vanaf 15.00 uur). Naast dit wekelijks gebed is er nog een gebedsinitiatief gestart., een continue gebedsgolf, waar veel landen aan meedoen. Ieder uur van de dag bidt er een groep vanuit een ander land voor Israël, het Midden-Oosten en voor dat specifieke land.

Gift geven

Naast tijd is geld belangrijk in ons bestaan. Zonder geld is het lastig iets te kopen of te verkopen. Geld geven doen we regelmatig, als persoonlijke gift of cadeau. Geld geven is ook een vorm van aandacht hebben voor de noden van een ander. Christelijke doelen krijgen veel giften. Maar hoe zit dat met Israël? Geven wij ons geld ook aan Israël? Juist een apostel voor de heidenen - Paulus - leert iedere gemeente die hij sticht dat ze iedere eerste dag van de week iets apart moeten leggen voor de gemeente van Jeruzalem. Hij leert de wederkerigheid van geestelijke zegen voor ons en materiële zegen voor hen.

Dit principe lezen we in de teksten 1 Korinthe 16:1-3 en 2 Korinthe 9:5 en Romeinen 15:27. Om zegen via Israël te ontvangen, is het nodig dat wij ook iets terugdoen: hen zegenen met onze materiële welvaart. Echter, door de eeuwen heen hebben wij Israël niet bepaald gezegend met ons geld, hen eerder tot een voetveeg gemaakt en hun geld ons toegeëigend. De Tweede Wereldoorlog liet dat duidelijk zien. Logisch dat we dan minder zegen van God hebben gekregen. Geld geven is niet alleen een natuurlijke daad, maar bovenal een geestelijke daad, zelfs een geestelijk principe.

Wanneer wij geloven dat God de Schepper is van ons en van alles in de wereld, dan is al het geld van Hem en krijgen wij het hooguit in bruikleen. Wat doen wij met ons geld? God geeft een opdracht hoe en wat wij met ons geld moeten doen. En daar heeft Israël alles mee te maken.

Een gift geven aan Israël: hoe doe je dat? Ja, dat is een goede vraag. Dat kun je op verschillende manieren doen. Het bekendste is een gift geven via een Israëlorganisatie, die het geeft aan projecten in Israël en zo Israël probeert te zegenen waar dat nodig is. Het bijzondere van de International Christian Embassy Jerusalem is dat zij als organisatie in Israël zit. De giften die wereldwijd aan Israël worden gegeven, worden dan door christenafwerkers van de ICEJ aan hulpbehoevenden in Israël geven. Dat dient een dubbel doel: het geld komt direct bij de mensen die het nodig hebben en komt daarom goed terecht.

Maar bovenal, dat het door de hand van christenen gaat en daarmee de verzoening tussen Joden en christenen bevordert. Ze bouwen een relatie met elkaar op. In de loop van de eeuwen is er namelijk veel argwaan bij Joden opgewekt over de beweegredenen van christenen. Juist de ICEJ wil werken vanuit haar mandaat Jesaja 40:1: 'Troost, troost Mijn volk, zal uw God zeggen.' Als je van mens tot mens aandacht hebt voor de nood van de ander en een gift geeft, werkt dat tweezijdig. Voor christenen is dit een teken van verbondenheid met het Joodse volk en van onvoorwaardelijke liefde van christenen voor Joden. Daarom ben ik blij dat ik door middel van deze organisatie met Israël verbonden ben.

Lees hier hoe Israël de wereld zegent

Jacob-Keegstra

De auteur

Jacob Keegstra

Jacob Keegstra is voorzitter van de Internationale Christelijke Ambassade in Nederland.

Doneren
Abonneren
Agenda