De zeilen van de Montifiore Molen in Jeruzalem stonden vandaag, op Jom Hazikaron*, in rouwpositie ter herdenking aan de moord op de 23-jarige Joodse Aaron Hershler 150 jaar geleden.
Iedereen die Jeruzalem bezoekt, gaat er wel langs. De molen is in 1857 gebouwd door de Brits-Joodse bankier en filantroop Moses Montefiore.
In de nacht van 1 januari 1873 bewaakte Aaron, een inwoner van de wijk Mishkenot Sha'ananim, de windmolen toen een groep moslims uit Silwan volgens familiegetuigenissen een overval probeerde te plegen.
Aaron achtervolgende de verdachten toen hij door hen werd neergeschoten. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij vijf dagen later overleed. Door de Israëlische autoriteiten wordt Aaron erkend als een van de eersten die in dienst viel van het land en ligt begraven op de burgerbegraafplaats op de Olijfberg. Op Jom Hazikaron wordt hij meegeteld met het aantal omgekomen soldaten en slachtoffers van terreur.
De molen leefde vele levens.
Vanaf 2010 vond een noodzakelijke restauratie plaats, die twee jaar zou duren. De fake-wieken werden ververvangen door de originele wieken en ook het hart van de molen werd geheel naar het originele model geïnstalleerd, inclusief de maalinrichting. Het initiatief hiervoor werd genomen door de Nederlandse molenrestaurateur en Israël vriend Gerrit Keunen die een brief schreef aan Christenen voor Israël. Hij vond dat de toestand van de molen van Jeruzalem een doorn in het oog was. Dat het juist een symbool zou moeten zijn van de stad Jeruzalem en de eerste terugkeer van het Joodse volk naar het land omstreeks 1850. Een prachtig cadeau volgens hem van Nederland aan Israël. Nederland had nooit eerde een nationaal geschenk gegeven aan de staat Israël bij de historische wederoprichting in 1948.
In aanwezigheid van Minister President Benjamin Nethanyahu en allerlei hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de kleinzoon van Sir Mozes Montefiori, werd in 2012 de molen weer in werking gesteld. Zoals een van de sprekers toen zei: “Deze molen is het symbool van vriendschap tussen het Nederlandse en Israëlische volk en wat kan mooier zijn dan een molen die draait in de wind van Jeruzalem, de Eeuwige stad?”
Initiatiefnemer en financier voor de restauratie kwam van Christenen voor Israël, samen met de gemeente Jeruzalem en het kantoor van de Minister President. Ook zorgde Christenen voor Israël voor vakmensen op het gebied van molenbouw en restauratie. Honorair Consul voor Israël en zakenman Arjen Lont was nauw betrokken bij de restauratie van de molen als projectleider en organisator van de restauratie. ‘Het waren twee intense en bijzondere jaren. De molen staat fier en trots bij en is een teken van hoop en verbondenheid tussen Nederland en Israël.’
* de herdenkingsdag voor alle Israelische gevallenen, soldaten en slachtoffers van terreur