Ik kook graag, maar ben niet iemand die volgens recepten het eten klaarmaakt. Vaak haak ik halverwege al af, omdat mijn fantasie met me op de loop gaat.
Chefkok Alexander Gershberg
Maar Plantaardig, het kookboek van Alexander Gershberg (1984) veranderde dat! Zijn recepten zijn duidelijk, eenvoudig en zelfs voor mij te volgen tot het eten op tafel staat. Veel van zijn gerechten hebben een vleugje Israël. Wat niet vreemd is, want veganistisch chef-kok, kookleraar en schrijver Alexander is geboren in Rusland en getogen in Israël. Sinds vijftien jaar woont hij in Nederland.
Zijn levensmoto: ‘… Als je iets wilt, en je grote dromen koestert, is alles mogelijk…’
In zijn eigen keuken experimenteerde hij jarenlang voor familie en vrienden.
‘Terwijl mijn vrienden van het stadse leven genoten, was ik aan het koken. Ik wist het zeker, het moest lukken: koken zonder suiker, zuivelproducten en eieren. Ik ontdekte pas echt wat voor een effect voedsel op je gestel heeft, toen ik last kreeg van een chronische huidziekte. Veganistisch eten, volwaardig plantaardig, heeft me krachtiger, vitaler en gezonder gemaakt.’
Kookboeken
Met een kookstijl die rijk, creatief, dynamisch en vol van smaak is, heeft Alexander een aantal kookboeken op zijn naam staan. Ook geeft hij workshops en kookt hij bij mensen thuis. ‘Voor een mooi gerecht heb je de beste producten en ingrediënten nodig, goed gereedschap, en vooral veel liefde en aandacht.’
In zijn kook/leer boek Plantaardig geeft hij aan dat volkorengranen, peulvruchten en groenten de basis zouden moeten zijn voor iedere maaltijd.
Een heerlijk recept voor vier personen, bereidingstijd: 25 minuten.
Een overvloed aan groene groenten met geroosterde hazelnoten en tomatentahin, geïnspireerd op de keuken van Tel Aviv.
Alexander: ‘Het is een groen, rood, krokant, romig, vettig, explosief, spannend en heerlijk gerecht. Je kunt het het hele jaar maken met de groenten die op dat moment te verkrijgen zijn.’
Wat heb je nodig:
- Olijfolie
- 300 gram snijbiet, grof gehakt
- 2 knoflooktenen, dun gesneden
- Zeezout
- Zwarte peper
- 8 dunne groene asperges, onderste helft van de stengel geschild, in de lengte gehalveerd als de stengels te dik zijn
- 100 gram peultjes
- 200 gram broccoli, ook gehalveerd in de lengte als de stengels te dik zijn
- 50 gram gepelde hazelnoten, grof gehakt
- 150 gram witte tahin
- 250 gram tomaten
- 1 eetlepel citroensap
- 1 knoflookteen, grof gehakt
Bereiding:
Verhit een koekenpan met twee eetlepels olijfolie op hoog vuur.
Bak de snijbiet, samen met de knoflook zo’n twee minuten, en voeg zeezout en peper toe. Dat mag best wel lekker veel zijn. Als de snijbiet wat buigzamer is, haal het uit de pan en leg het op een groot bord.
Verhit dezelfde pan nogmaals met weer twee eetlepels olijfolie. Bak de asperges, peultjes en broccoli, maar hutsel het niet door elkaar. Voeg weer wat zeezout en peper toe. Als er een lichtbruine glans op de groenten komt, haal je ze uit de pan en leg je ze ook op de grote schaal.
Dan gebruik je de pan voor de hazelnoten. Voeg weer wat olijfolie toe, middelhoog vuur en rooster ze zo’n 2 minuten. Vergeet niet de hazelnoten steeds om te draaien totdat ze goudbruin.
Doe de tahin, tomaten, ¼ theelepel zeezout, citroensap en knoflook in de kom van een keukenmachine. Pureer totdat een dunne dressing ontstaat.
Teken een mooie cirkel van tomatentahin op een groot bord. Leg de geroosterde groenten in het midden en overdek het geheel met de knapperige hazelnoten.
Beteawon!