Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Kwaad in het goede veranderen

Door Petra van der Zande - 

2 augustus 2022

RUBIN_PHOTO

David Rubin richtte het 'Silo Israël Kinderfonds' op.

“Jullie weliswaar, jullie hebben kwaad tegen mij bedacht, maar God heeft dat ten goede gedacht…” Genesis 50:20 HSV

David Rubin gaf les op een lagere school in Brooklyn (New York). Hij verwachtte niet dat hij op die plek op zijn Jood-zijn zou worden aangevallen. Maar niets was minder waar. De pijnlijke antisemitische ervaringen leidden hem naar Jeruzalem, waar hij een tweejarige studie op de Machon Meir jeshiva volgde. Vanwege zijn beperkte Hebreeuws kon hij geen baan vinden, dus zat er niets anders voor hem op dan terug te keren naar Amerika. Als snel wist David dat hij niet thuishoorde in de Amerikaanse academische wereld, omdat zijn hart in Israël lag. In 1992 maakte hij op 35-jarige leeftijd maakte hij alija. Tijdens zijn vervolgstudie aan de Machon Meir jeshiva kreeg David een brochure in handen die zijn leven zou veranderen.

“Vervolgens verzamelde zich heel de gemeenschap van de Israëlieten in Silo, en zij zetten daar de tent van ontmoeting op…” Jozua 18:1 HSV.

“Voor Jeruzalem, was Silo,” begon de flyer.

Tijdens een bezoek aan de Joodse gemeenschap in Silo, waar 369 jaar lang de Tabernakel had gestaan, voelde David zich meteen thuis. Hij ging er wonen en werd leraar Engels op de lokale school. David en Lisa, die elkaar vonden via een huwelijksmakelaar, brachten samen zes kinderen groot. Rubin richtte een oudercommissie op en was zelfs een paar jaar lang burgemeester van Silo.

Tweede Intifada

Toen David samen met zijn zoontje in 2001 via autoweg 60 naar huis reed, werd zijn auto doorzeefd met kogels, afkomstig van terroristen. Als door een wonder lukte het hem om de auto opnieuw te starten en met een vaart van 170 kilometer per uur de dichtstbijzijnde Joodse gemeenschap te bereiken. Hij bleek het 1000e terreurslachtoffer van de Tweede Intifada te zijn dat in het Ein Kerem Hadassah ziekenhuis werd opgenomen. Zowel vader als zoon moesten twee operaties ondergaan en een lange weg van herstel doorlopen. De kogel, die door de nek van zijn driejarige zoontje was geschoten, had de hersenstam op een millimeter na gemist. Deze traumatische ervaring transformeerde het gezin volkomen. David worstelde met grote woede door wat de terroristen zijn jonge kind hadden aangedaan.

Tijdens de Tweede Intifada hadden ook de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria te maken met de ene terreuraanslag na de andere. Vooral de kinderen waren daardoor erg getraumatiseerd. Het leger deed er alles aan om de terroristen op te sporen, maar David wist dat hij zelf ook actie moest ondernemen door het kwaad te veranderen in iets goeds. Hij had geen idee van het hoe of wat, maar voelde dat de Heere God hem de weg zou wijzen. En dat gebeurde.

Met het door zijn Amerikaanse familie ingezamelde geld richtte David het “Silo Israël Kinderfonds” op. Een klein lokaal therapeutisch centrum dat fysio- en bezigheidstherapie gaf werd uitgebreid om kinderen die slachtoffer werden van terreur te helpen in hun unieke noden en trauma's. Professionele begeleiding kwam via Mifgash, een centrum voor psychologische post-trauma therapie doormiddel van muziek, creativiteit, dieren-, boeken-, sport- en multisensorische therapie. Het therapeutische paardrijdcentrum ligt op korte afstand van de kliniek.  Op de regioscholen krijgen de kinderen nu geïntegreerd onderwijs/groepstherapie onder leiding van het speciale centrum.

De Heere veranderde het kwaad dat David Rubin was overkomen tot goed – hij werd een bekende spreker op de Amerikaanse televisie en radio. Een christenzionist die hem in 2006 hoorde spreken in een kerk in Sacramento, Californië, daagde hem uit met: “Je moet een boek schrijven over het Bijbelse Hartland en de terreur dreigingen waar jullie dagelijks mee te maken hebben.”

Met een geleende computer van de voorganger maakte David een begin aan zijn boek, God, Israel and Siloh. De Godsman stond er ook op dat David, van het geld dat de gemeente had opgehaald voor het Silo Israël Kinderfonds, ook een laptop zou kopen om het boek af te maken. Zogezegd, zo gedaan. Inmiddels heeft David al zeven boeken op zijn naam staan.

Helaas is de terreurdreiging vandaag de dag nog steeds aanwezig. Het Silo Centrum blijft doorgaan met hun therapeutische-, educatieve- en recreatieprojecten voor de kinderen van het Bijbelse hartland. Op deze manier blijven zij bouwen aan een betere toekomst voor de kinderen van Israël.

De beste erfenis die we onze kinderen kunnen nalaten, zijn blijde herinneringen.” O.G. Mandine

shiloh children

“Spelen is de afwezigheid van stress.”

animal therapy

“Toen ik een hand nodig had, vond ik jouw poot.”

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda