Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Leven met oorlog

Door Joanne Nihom - 

19 mei 2023

2021 CVI website (45)

Kamp Westerbork

Afgelopen week, het zal niemand ontgaan zijn, escaleerde het geweld in het zuiden van Israël, voor de zoveelste keer. In die roerige dagen stuurde Bert Woudstra, een dierbare vriend, mij zijn speech die hij uitsprak bij de Dodenherdenking op 4 mei in Enschede.

Zijn woorden gaven me hoop, troost en het zette me vooral tot nadenken. Totdat er geen oorlogen meer in de wereld zijn, is het iedere dag belangrijk om even stil te staan bij de situatie in de wereld. Hoe kunnen we, of het nu klein of groot is, iets doen om dat te veranderen.

Lees hieronder een deel van zijn indrukwekkende toespraak

Leven met oorlog

Lieve medemensen!

Wij herdenken vandaag alle mensen die tijdens de tweede wereldoorlog of daarna zijn omgekomen, vermoord of met een trauma verschrikkelijke oorlogen mochten overleven.

Bert Woudstra is mijn naam.

Ik ben overlevende van de Tweede Wereldoorlog, waarin mijn vader, Frits, op 47-jarige leeftijd, en 26 leden van onze familie, kinderen, vrouwen en mannen, werden vermoord, omdat ze van Joodse komaf waren.

Onderduiken

Als kind kon ik tussen mijn tiende en dertiende jaar op dertien verschillende adressen onderduiken, dankzij de hulp van de, inmiddels zeer bekende, dominee Leendert Overduin, zijn zuster Maartje Overduin en vele zeer moedige medemensen.

Kunt u begrijpen dat de nazi’s mij, als gezellige Nederlandse en Twentse jongen, wilden vermoorden omdat ik een kind was van lieve Nederlandse ouders van Joodse komaf? Maar niet alleen medemensen met een Joodse achtergrond werden achtervolgd en vermoord. Ook Sinti’s en Roma’s, Homoseksuelen, communisten, verzetsstrijders en Jehova’s Getuigen en Vrijmetselaars. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reden er zo’n 100 treinen vanuit Kamp Westerbork met Joodse mensen, Sinti en Roma mensen naar concentratiekampen in Duitsland, Polen, Oostenrijk en Tsjechië.

Westerbork

Vandaag gedenk ik dat het 80 jaar is geleden dat met 19 treinen uit Concentratiekamp Westerbork, 34.313 Joodse kinderen, vrouwen en mannen, naar het vernietigingskamp Sobibor werden vervoerd, en, op 18 mensen na, allemaal direct werden vermoord met gifgas.

Zesendertig miljoen mensen - zesendertig miljoen keer één mensenleven – waren, tijdens de Tweede Wereldoorlog, slachtoffer door de strijdlust van één dictator en zijn hulpen. Van deze zesendertig miljoen slachtoffers werden er negen miljoen mensen in concentratiekampen vermoord.

Lessen voor vandaag

Ik denk aan de vele mensen in onze wereld die nu, ook op dit moment, afschuwelijk lijden door oorlog en overheersing. Hoe zullen de komende dagen, maanden of jaren er uit gaan zien?

Wat zijn de lessen die we nu, vandaag, uit deze trieste geschiedenissen leren? Wat is medemenselijkheid? Hoe gaan we met elkaar om? Wat doen we eigenlijk zelf om andere denkwijzen en culturen in onze omgeving te leren kennen, te begrijpen en te respecteren?

En tenslotte:

Gaan we samen op weg naar een samenleving in vrede waar MEDEMENSEN werkelijk onze MEDEMENSEN zullen zijn?

Ik dank u voor uw meedenken.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda