Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Achtergrond

Terug naar overzicht

Loyaal, maar aan wie?

Door Renske Lankman - 

19 december 2024

F241209MG60 (1)

Inwoners van het Druzendorp Majdal Shams vieren feest nadat rebellen Syrië hebben overgenomen. | Foto: Michael Giladi, Flash90

De Druzen in het Midden-Oosten staan bekend als enorm loyaal aan hun gemeenschap én aan de staat waarin ze wonen. De afgelopen dagen vulden foto’s van Golan Druzen al zwaaiend met vlaggen van het Vrije Syrië mijn beeldscherm na de val van het Assad-regime. De beelden riepen bij mij vragen op aan wie deze Druzen loyaal zijn: aan Israël of toch aan Syrië?

Druzen in Israël

Twee procent van de Israëlische bevolking bestaat uit Druzen. De meeste van hen wonen in het noorden van het land, rond Haifa en in Galilea. In 1948 kregen zij automatisch het Israëlische staatsburgerschap toegewezen. Zij staan bekend als enorm loyaal aan Israël: velen van hen dienen bijvoorbeeld in het leger. De Druzen in de Golanhoogten zijn eigenlijk een geval apart.

Nauwe banden met Syrië

In 1967 veroverde Israël de Golanhoogten op Syrië in de Zesdaagse Oorlog en in 1981 annexeerde het land dit gebied. De Golan Druzen kregen ook het Israëlische staatsburgerschap aangeboden, maar ze weigerden. Door de jaren heen bleven ze zich sterk verbonden voelen met Syrië en ook andersom bleef het Assad-regime nauwe banden onderhouden met deze groep. Golan Druzen mochten bijvoorbeeld gratis studeren aan Syrische academische instellingen en er vonden veel huwelijken plaats tussen Syrische Druzen en Golan Druzen.

Ontgoocheling

Hoewel Assad onder de Golan Druzen over het algemeen hoog in aanzien stond, begon zijn reputatie sinds 2011 steeds meer te wankelen, vanwege de oorlogsmisdaden en de chaos in Syrië. De toenemende kritiek op Assad kwam tot een hoogtepunt toen in juli 12 kinderen uit de Golan Druzische gemeenschap omkwamen bij een raketaanval van Hezbollah.

De Golan Druzen voelden zich verraden door Assad, omdat hij werd gesteund door deze Iraanse proxy. Mede door deze ontwikkelingen zien we een toename in aanvragen voor Israëlisch staatsburgerschap onder Golan Druzen. Volgens onderzoekers komt deze toename echter niet zozeer door een groeiende loyaliteit aan de Joodse staat, maar meer door een ontgoocheling met het Assad-regime.

Vragen rondom identiteit en loyaliteit

Terug naar deze week: Golan Druzen zwaaiden uitgelaten met de vlag van Vrij Syrië. Verheugd dat er een einde is gekomen aan de jarenlange onderdrukking van Syriërs. Het laat duidelijk zien hoe sterk deze groep zich nog verbonden voelt met Syrië, ondanks de regimewisseling. Die verbondenheid aan Israëls buurland zal voorlopig wel blijven.

Tegelijkertijd zullen de Golan Druzen moeten blijven navigeren tussen hun loyaliteit aan de Druzische gemeenschap, hun verbondenheid met Syrië én de dagelijkse realiteit van het leven onder Israëlisch bestuur. Dit zal onvermijdelijk vragen oproepen over loyaliteit en identiteit, maar dat zijn vragen die iedere Golan Druze voor zichzelf zal moeten beantwoorden.

F0CG ()

Inwoners van het Druzendorp Majdal Shams vieren feest nadat rebellen Syrië hebben overgenomen. | Foto: Michael Giladi, Flash90

renske lankman

De auteur

Renske Lankman

Renske heeft Midden-Oostenstudies gestudeerd, waaronder vier maanden aan de Ben Gurion Universiteit in Beer Sheba. Op dit moment is ze bezig met haar master Religie, Conflict en Globalisering.

Doneren
Abonneren
Agenda