Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Achtergrond

Terug naar overzicht

Wapenstilstand Libanon

Door Andrew Tucker - 

3 december 2024

F241127DC001

Israëlische soldaten in Noord-Israël aan de grens met Libanon, na de wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah. | Foto: David Cohen, Flash90..

Sommige Israëli's zijn begonnen met de terugkeer naar hun huizen nabij de grens tussen Israël en Libanon, maar er heerst nog veel onzekerheid over hoe veilig de regio zal zijn en hoe lang de wapenstilstand zal standhouden.

In de eerste uren na het ingaan van de wapenstilstand heeft Israël al geschoten op Hezbollah-strijders die naar verluidt een dreiging vormden in het zuiden.

De wapenstilstand komt nadat Israël in wezen de leiders van Hezbollah heeft uitgeschakeld, honderden strijders van Hezbollah heeft gedood en hun bolwerken in Zuid-Libanon heeft vernietigd. Dit heeft een zware klap toegebracht aan Hezbollah’s meester, het revolutionaire regime in Teheran, dat hierdoor schijnbaar meer bereid lijkt om te onderhandelen met het Westen over zijn nucleaire programma.

Er wordt gemeld dat Israël onder druk werd gezet door de regering-Biden, die dreigde de wapenleveranties aan Israël te beperken en mogelijk zelfs een wapenembargo van de VN-Veiligheidsraad op te leggen als er geen wapenstilstand kwam.

Desalniettemin gelooft de Israëlische regering dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Men hoopt dat de wapenstilstand het IDF in staat stelt zich te hergroeperen en dat het einde van de gevechten in Gaza meer druk zal uitoefenen op Hamas om een akkoord te sluiten over de vrijlating van de gijzelaars. Ongeveer 100 gijzelaars bevinden zich nog in de tunnels in Gaza; het is onbekend hoeveel van hen nog in leven zijn.

“De wapenstilstand komt nadat Israël in wezen de leiders van Hezbollah heeft uitgeschakeld, honderden strijders van Hezbollah heeft gedood en hun bolwerken in Zuid-Libanon heeft vernietigd.”

De 'Wapenstilstandsovereenkomst' bevat afspraken tussen Israël en Libanon die bedoeld zijn om burgers aan beide zijden van de Blauwe Lijn veilig naar hun land en huizen te laten terugkeren.

De overeenkomst bepaalt dat het Libanese leger en de veiligheidsdiensten de controle over Zuid-Libanon overnemen en ervoor zorgen dat Hezbollah niet opnieuw bewapend wordt en geen vijandige activiteiten richting Israël onderneemt.

Hezbollah is geen partij bij deze overeenkomst en wordt zelfs niet bij naam genoemd. Toch is juist Hezbollah het probleem. Het succes van de overeenkomst hangt daarom af van het vermogen van Libanon om Hezbollah onder controle te houden.

Artikel 2 stelt: “Vanaf 04:00 uur (IST/EET), 27 november 2024, zal de regering van Libanon voorkomen dat Hezbollah en alle andere gewapende groepen op het grondgebied van Libanon operaties uitvoeren tegen Israël, en zal Israël geen offensieve militaire operaties uitvoeren tegen Libanese doelen, inclusief burgerlijke, militaire of andere staatseigendommen, op het grondgebied van Libanon over land, in de lucht of op zee.”

Israël behoudt te allen tijde het recht op “inherente zelfverdediging, in overeenstemming met internationaal recht.” Wat dit in de praktijk betekent, moet nog blijken, en er bestaan nu al meningsverschillen tussen de Israëlische leiding en de aftredende regering-Biden.

Blijkbaar is er ook een bijlage waarin de VS zich committeren aan “het verstrekken van inlichtingeninformatie aan Israël over schendingen van de voorwaarden van de wapenstilstand, met name over signalen dat Hezbollah probeert te infiltreren in de gelederen van het Libanese leger.”

De brief benadrukt ook de toewijding van de VS om samen met Israël te voorkomen dat Iran de regio destabiliseert, zich in Libanon vestigt of het akkoord direct of via proxy’s ondermijnt.

Photo Andrew

De auteur

Andrew Tucker

Andrew Tucker is Chief Editor van Israel & Christians Today en directeur van thinc. - The Hague Initiative for International Cooperation www.thinc.info

Doneren
Abonneren
Agenda