Mooi: een spontaan duet op het Zionplein in Jeruzalem
Door Joanne Nihom -
22 maart 2021
Temidden van het toch wel vaak negatieve nieuws, zie ik dit prachtige filmpje op internet.
Een orthodox Joodse man die samen met een moslima Haleljua van Leonard Cohen zingt. Voor mij een van de mooiste liederen ooit. Een spontaan duet op het Zion plein in Jeruzalem! Het filmpje krijgt aandacht omdat het een bijzondere combinatie is van mensen die samen zingt. Dat is het ook, in onze vaak zo ingewikkelde maatschappij. Maar eigenlijk zou dit helemaal niet bijzonder moeten zijn.
Dit is ook een van mijn gedachten in mijn boek 'Over Grenzen' dat onlangs uitkwam. Ik wil graag een verhaal uit mijn boek met u delen:
Een prachtmens
De Joodse Adar Weinreb. Een bruggenbouwer, een man die daadwerkelijk doet en onderneemt, een man met verhalen.
Adar: ‘Onlangs maakte ik een nieuwe vriend. Zijn naam is Mohammed. Hij is lid van het Gaza-Parkourteam, een groep sportievelingen die de stad als een hindernisbaan beschouwt en al springend van dak tot dak, van balkon tot balkon, hun grenzen verlegt. Het gaat niet altijd goed. Vorige maand is hij van vijf verdiepingen hoog naar beneden gevallen en raakte hij zwaar gewond. Toen ik via vrienden hoorde dat Mohammed, ik kende hem toen nog niet, in een ziekenhuis in Tel Aviv werd behandeld, besloot ik hem te gaan bezoeken.
Waarom hem en niet al die andere zieke mensen? Het antwoord is simpel: het was niet alleen een daad van vriendelijkheid, het was ook een daad van eenheid en een hand reiken in vriendschap.
We voelen ons maar al te vaak hopeloos. We wanhopen omdat we zeggen onmogelijk iets te kunnen doen om vrede te brengen. We denken dat we klein en machteloos zijn. We beschuldigen steeds de ander, zoals bijvoorbeeld in het onderwijs, dat haat zou onderrichten. Wat velen van ons niet beseffen, is dat wij zelf de vredestichters en de opvoeders van vandaag zijn. Ieder van ons heeft een enorm potentieel om verandering teweeg te brengen en ideeën van vrede, mededogen en eenheid te verspreiden.
Neem het initiatief, hoe klein het ook is. Zoals ik heb gedaan met Mohammed door hem te bezoeken. Nu, meer dan ooit, is het tijd om naar binnen te kijken en onze eigen ware kracht als vredestichters te erkennen.