Nieuw monument in Rotterdam onthuld op plein Loods 24
Door Joanne Nihom -
4 augustus 2022
Wie herinnert, laat niet vergeten.
Afgelopen week werd in Rotterdam een nieuw herdenkingsmonument onthuld. Kunstenares Martine Herman ontwierp het monument met de naam:
levens
10.000
stenen
Ongeveer vijfenzestighonderd Joodse bewoners van Rotterdam en omstreken zijn, via Loods 24, gedeporteerd en nooit meer teruggekomen. Deze slachtoffers worden nu herdacht met een monument dat bestaat uit duizenden steentjes.
Initiatiefnemer Frank van Gelderen, secretaris van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument: “Het monument is ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Allereerst had de gemeente Rotterdam plannen om de kade groener te maken. De andere reden was het eenmalige Shoah monument Levenslicht. Dit bestond uit 104.000 lichtgevende steentjes die de Nederlandse Joodse slachtoffers van de Shoah symboliseerden.”
Het monument was op 16 januari 2020 één dag in Rotterdam te zien, waarna de steentjes werden opgedeeld. Ze werden naar gemeenten in het hele land gestuurd. Frank vroeg zich af wat er met die stenen ging gebeuren. “Als secretaris van de Stichting schreef ik alle steden in Zuid-Holland aan die steentjes hadden ontvangen met de vraag of ze ze aan ons wilden sturen. Ongeveer twintig gemeenten reageerden en in totaal kregen we tienduizend steentjes terug. Omdat de steentjes levens symboliseren die vernietigd werden, kon ik mij niet vinden in de gedachte dat juist deze steentjes, ook in het niets zouden verdwijnen. Ik wilde er iets mee doen en zo ontstond het idee om er een monument van te maken.”
Herinnering
De kade is nu groen. Hier en daar zijn verschillende soorten siergras geplant, dat symbool staat voor het levend houden van de herinnering aan de omgekomen Joodse Rotterdammers. De onbeplante stukken laten de leegte voelen die overbleef. Langs het gras loopt een pad dat is gevormd van de tienduizend steentjes afkomstig van het Levenslicht project. “Een herinnering voor altijd”, aldus Frank.
Olijfboom
Op de kade staat een olijfboom in een plantenbak. Deze is aangeboden door de Israëlische ambassade in Nederland en het Joods Nationaal Fonds (JNF). Ook is er een stekje van een boom bij het Rotterdam park in Israël geplant. Barbara Flesschedrager van het JNF: “Als één van de oudste bomen ter wereld is deze boomsoort een symbool voor kracht en vrede. Laat deze plek die ons herinnert aan de verschrikkingen in 1940-1945 ook een plek van vertrouwen zijn.”
Op de plaquette bij de boom staat: Opdat wij niet vergeten ….
Laten we nooit vergeten.
Bekijk hieronder meer foto's. Klik op een foto voor een vergroting.